Video Clujenii, sfătuiți să-și sorteze gunoiul. Șeful județului: „Cu cât arunci mai puțin și selectiv, cu atât plătești mai puțin”
- Scris de Ziua de Cluj
- 23 Iun 2021, 16:32
- Administraţie
- Ascultă știrea
Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, face un apel la clujeni să-și colecteze deșeurile cu atenție, pe patru fracții.
Președintele Consiliului Județean Cluj a vorbit la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre noul operator de salubritate, firma din București, Supercom SA, care și-a început activitatea de la 1 iunie 2021, preluând serviciul de salubrizare în cele 35 de localități din județ care compun loturile 2 și 3.
„Supercom a început activitatea de colectare și transport pe loturile 2 și 3, Gherla-Dej plus comunele arondate, respectiv Turda-Câmpia Turzii plus comunele arondate. În prezent se încheie contracte cu utilizatorii și se distribuie recipiente de colectare, adică acele pubele și containere.
Fac apel la clujeni să încerce să-și colecteze deșeurile pe patru fracții: rezidual, hârtie/carton, plastic/metal și sticlă, iar după distribuirea recipientelor care au fost incorporate cu cip de indetificare pentru fiecare gospodărie, se va face cântărirea conținutului fiecărei pubele generate de utilizator, eliberându-se un bon de cântar. Facturarea se va face în baza principiului <<Plătești pentru cât arunci >>”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.
Liderul CJ Cluj a mai spus că se va plăti în funcție de câte kg de deșeuri și de tipul de deșeuri produs de utilizator. „De aceea, îi încurajez pe oameni să își adune gunoaiele selectiv, pentru că va plăti fiecare categorie de deșeu în funcție de cantitate, iar cei care vor aduna gunoiul și nu vor respecta asta, vor plăti mai mult.
De reținut este că fiecare plătește cât aruncă. Cu cât arunci mai puțin și selectiv, plătești mai puțin. Arunci mai mult și la grămadă, plătești mai mult. Utilizatorii vor plăti în funcție de cât și ce aruncă (pe kg), prețurile estimative pe persoană fiind date în mediul urban și rural de legislația în vigoare astfel: în mediul urban - 19,2 kg/pers/lună, în mediul rural - 8,7 kg/pers/lună. Trebuie să intrăm și aici într-o normalitate. Pas cu pas, sunt convins că oamenii se vor adapta la noua situație”, a explicat Tișe.
Consiliul Județean Cluj a atribuit, în toamna anului trecut, licitația publică pentru delegarea, pe o perioadă de 10 ani, a serviciilor de colectare şi transport al deșeurilor municipale, pe loturile 2 și 3. Aceste loturi cuprind municipiile Turda, Câmpia-Turzii și Dej precum și 32 de comune situate în proximitatea acestora.
În urma derulării procedurii de evaluare a ofertelor depuse pe cele două loturi, au fost declarate câștigătoare propunerile înaintate de Supercom, respectiv 139.563.089 lei pentru lotul 2 și 134.004.396 lei pentru lotul 3.