Clujenii tot NU știu cât vor plăti la căldură / “Sperăm ca cea mai mare part să se reîntoarcă la sistemul de termoficare centralizat”
- Scris de Anca Mureşan
- 22 Noi 2022, 13:00
- Administraţie
- Ascultă știrea
20.700 de apartamente sunt racordate la Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca, faţă de 84.000 în 2011 (când nu erau centrale proprii). La asta trebuie adăugate și miile de apartamente nou construite, care au centrale individuale. Clujenii nu știu însă cât vor plăti anul acesta la încălzire.
''Acum sunt 20.700 de apartamente racordate la Termoficare. În 2001, când nu erau centrale de apartament, aveam 84.000. Pentru anul acesta, încă nu putem calcula tarfiele la încălzire pentru clujeni, fiindcă OUG 27, care stabilește prețul plafonat, este încă în discuție la Camera Deputaților. La gaz metan avem prețul de 310 lei/megawatt (fără TVA), dar nu avem prețul la energie electrică. Se va clarifica în zilele urmatoare'', a declarat Emil Miron, care ocupă funcția de director general al R.A. Termoficare Cluj-Napoca din anul 2001.
INSULE DE ENERGIE
Conform ''Bilanțului energetic al Sistemului Public de Alimentare cu Energie Termică al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2021 și aprobarea pierderilor tehnologice în sistemul public de alimentare cu energie termică'', aprobat marți de Consiliu Local, în Cluj-Napoca urmează să fie construite insule de energie pentru peste 11.000 de apartamente. Investiția se ridică la 70 milioane de euro.
''Am înființat, în 2011, insula de energie din Gheorgheni, care cuprinde 4 centrale, iar perfomanța este foarte bună. Suntem în curs de evaluare a ofertelor pentru SF-urile insulelor propuse, un proiect de 70 milioane euro, 90% din sumă reprezintă înlocuirea rețelelor de transport și distributie. Cam în 10 zile vom încheia analiza, urmează contractarea 60-90 de zile, iar în prima parte a anului 2023 licitația pentru proiectul tehnic, apoi achiziția și montajul'', a spus Miron.
“Este un efort deosebit făcut de Primăria clujeană, de unitatea noastră, de toți cei care lucrează la aceste instalații pentru a avea un sistem de energie modern, cu pierderi minime și eficiență ridicată. Sperăm ca astfel cea mai mare parte a clujenilor să se reîntoarcă la sistemul centralizat”, a conchis directorul Termoficării.
Dacă în 2001 Regia de Termoficare avea 1.200 de salariați, acum are doar 105.
Strategia de modernizare a Termoficării din Cluj-Napoca 2021-2030 și perspectiva 2050
În prezent, Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică este bazat în proporție de 100 % pe utilizarea gazului natural, pentru producerea energiei termice, fie în cazane, fie în motoare de cogenerare. În aceste condiții, odată cu energia termică sunt produse și emisii de gaze cu efect de seră (GES), în principal CO2.
Prin tema de proiectare a fost impusă atingerea simultană a următoarelor obiective:
- Reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2030
- Ponderea energiei din surse regenerabile să fie de cel puțin 32 %
- Îndeplinirea până în 2030 a criteriilor care definesc un “sistem eficient de încălzire centralizata”, conform Directive CE 27/2012 (unul dintre următoarele):
- Sistem care utilizează cel puțin 50 % energie din surse regenerabile
- Sistem care utilizează cel puțin 50 % energie din căldură regenerabilă
- Sistem care utilizează cel puțin 75 % energie termică prin cogenerare
- Sistem care utilizează cel puțin 50 % dintr-o combinație de energie și căldură de tipul celor menționate anterior
În cadrul strategiei au fost implementate soluții care să asigure următoarele criterii:
- Reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2030
- Ponderea energiei din surse regenerabile să fie de cel puțin 32 %
- Ponderea energiei din combinația surse regenerabile + cogenerare să fie cel puțin 50 %
Prin respectarea acestor condiții cumulate, au fost respectate toate condițiile impuse prin tema de proiectare.
În vederea eficientizării energetice, respectiv a reducerii costurilor de producere a energiei termice, până în anul 2030, a fost considerată implementarea următoarelor tehnologii existente în prezent pe piață și aflate într-un stadiu avansat de maturitate tehnologică:
- Sisteme solare termice
- Pompe de căldură
- Cogenerare
- Sisteme fotovoltaice
Pentru implementarea soluțiilor din strategie va fi necesară o investiție care se ridică la aproximativ 200 milioane de euro. Studiul a fost elaborat de specialistii UTCN.
PLAFONAREA TARIFELOR
Clienții care, între 1 ianuarie 2022 și 31 martie 2025, vor avea un consum mediu lunar de maximum 100 kWh vor plăti prețul plafonat de 0,68 lei/kWh. Același preț va fi plătit și de casnicii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere. În plus, tot 0,68 lei/kWh vor fi plătiți și de cei care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere.
Clienții care, între 1 ianuarie 2022 și 31 martie 2025, vor avea un consum mediu lunar cuprins între 100,01 si 255 kWh vor plăti prețul plafonat de 0,80 lei/kWh, cu tot cu tarife și taxe incluse. Consumul de energie electrică cuprins între 255 si 300 KWh/lună se facturează la prețul de 1,3 lei kWh, tot preț final. Clienții care în această perioadă vor avea un cosum ce depaseste 300 KWh pe lună, vor plăti 1,3 lei/kWh, pe tot consumul.
Foarte important! Un client nu va avea consum plafonat decât petru un singur loc de consum. de asemenea, prețul plafonat va fi aplicat în funcție de consumul realizat, care va fi determinat fie pe baza autocitirii lunare a controrului, fie a citirii de către operatorul de distribuție. Mofidicările ar urma să fie adoptate astăzi de deputați.