Clujul a ajuns să plătească şi investiţiile de la centru

Clujul a ajuns să plătească şi investiţiile de la centru
Consiliul Judeţean avea sarcina să asigure doar terenul pentru heliportul ce urmează să fie gestionat de o unitate specială a Ministerului de Interne. Acum trebuie să asigure şi finanţarea, care nu e mică deloc. Ministerul nu dă nimic, la schimb, Clujului.

Clujul plăteşte tot şi nu se alege cu nimic. Ministerul de Interne, prin Unitatea Specială de Aviaţie, a cerut un hangar şi un heliport, iar iniţial se angajase că va suporta costurile acestei investiţii. Consiliul Judeţean a pus la bătaie terenul din incinta Aeroportului, dar acum a aflat că trebuie să suporte şi investiţia. Aşa se face că numai în 2013, Clujul va contribui cu 100.000 de lei, în condiţiile în care Ministerul nu vine cu nimic.

Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca se află în subordinea Inspectoratului General de Aviaţie, sprijinind misiunile operative ale structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor. Această unitate operează de asemenea, în situaţii de urgenţă sau în cazuri cu caracter umanitar - atunci când este soliciată - în colaborare cu judeţele Cluj, Sălaj, Satu-Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Alba, Mureş, Braşov, Sibiu, Covasna, Harghita, Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara. Sediul unităţii este în incinta aeroportului clujean, astfel că de mai mulţi ani, s-au făcut demersuri în vederea realizării unui heliport şi a unui hangar pentru staţionarea şi protecţia aeronavelor. Numai că aceste aeronave nu există la acest moment. Reprezentanţii Unităţi Speciale de Aviaţie explicau, în urmă cu ceva timp, că ele ar putea fi achiziţionate, treptat, cel mai probabil printr-un program cu finanţare europeană. Dar până când aeronavele vor veni, liderii acestei insittuţii s-au gândit că se impune să înceapă să investească în hangar şi heliport. Consiliul Judeţean a dat terenul în sensul acesta, iar acum, nu se ştie din ce motiv, a acceptat să suporte şi finanţarea, în condiţiile în care, nu s-a pus niciodată problema ca acestă investiţie să se facă din bugetul Clujului. Din acordul de asociere, ce urmează să se aprobe la prima şedinţă publică, reiese că toate sarcinile pentru derularea acestei investiţii sunt asumate de Consiliul Judeţean Cluj. Ministerul Administraţiei şi Internelor nu contribuie cu nimic, chiar dacă această Unitate Specială de Aviaţie îi aparţine. Mai mult, nu numai că Ministerul nu contribuie cu nimic, nici celelalte judeţe vecine nu au fost întrebate dacă nu s-ar impune să aloce vreun ban, de vreme ce această unitate le deserveşte în egală măsură şi pe ele. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, s-a arătat destul de zgârcit în detalii. El a explicat că este normal ca la Cluj să existe un heliport. Cu ce preţ, însă, şi pentru cine?

Consiliul Judeţean investeşte, totuşi, în acest hangar pentru o unitate a Ministerului Internelor, dar Clujul nu primeşte nimic la schimb. „Bun, acum nu trebuie să facem o confuzie. Că elicopterul SMURD este altceva. Noi la Cluj putem conta pe elicopetrul Unităţii Speciale de Aviaţie. Este un aparat mare, care poate deservi întreaga regiune. Este nevoie de un hangar pentru acesta", a comentat Uioreanu. Sursele ZIUA de CLUJ spun însă că acest elicopeter nu este al Clujului şi nici nu staţionează la Cluj, motiv pentru care, de altfel, în cazuri de urgenţă, este solicitat SMURD-ul din Mureş, şi nicidecum Unitatea de Aviaţie. Calculele par însă încheiate. Consiliul Judeţean va încheia un contract cu această instituţie, angajându-se ca pe o perioadă de trei ani să se achite de această investiţie. Pentru acest an, va aloca suma de 100.000 de lei.

Comenteaza