Video Clujul, al doilea oraș din România care ar putea avea 2 aeroporturi. Tișe: „Trebuie să ne gândim la asta”

Clujul, al doilea oraș din România care ar putea avea 2 aeroporturi. Tișe: „Trebuie să ne gândim la asta”
| Foto: Facebook.com/airportcluj.ro

Președintele Consiliului Județean Cluj spune că trebuie analizată ideea de a mai construi încă un aeroport la Cluj-Napoca, pe termen lung, deoarece cel existent nu se poate dezvolta la nesfârșit.

Alin Tișe, liderul forului administrativ județean clujean, care a participat, miercuri, la evenimentul de la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, unde a fost inaugurat noul terminal de plecări, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre situația aerogării clujene.

Prin anul 2008, când am fost ales pentru prima dată președinte al CJ Cluj, am avut discuția cu directorul David Ciceo, despre dezvoltarea aeroportului. Pe atunci, exista doar terminalul vechi de plecări. Nu era profit și aveam doar 150.000 de pasageri. Am decis să facem un plan de acțiune pe care să-l suportăm în acel moment din bugetul județului, din banii tuturor clujenilor, și am continuat să gândim un plan strategic care a presupus corpul de legătură pe care îl avem acum, actualul terminal de plecări, o nouă pistă, etc.

Am pus alocarea de bani către aeroport ca o prioritate. Au trecut 15-16 ani și nu ne-am dezis de asta. Mă bucur că am investit pas cu pas. Este o bucurie enormă pentru mine ce se întâmplă la aeroport. Dincolo de toate discuțiile din spațiul public și de momentele dificile din colaborarea pe care eu am avut-o cu directorul de acolo, iată că, dacă am avut un proiect în continuitate, avem astăzi această satisfacție. Avem un aeroport pregătit pentru aproximativ 7 milioane de pasageri.

Atunci când ai proiecte majore, partidele politice, indiferent că sunt de stânga, dreapta, verde, galben, albastru, PSD, UDMR, orice alt partid, s-a demonstrat că proiectele majore nu pot fi respinse de partidele politice. Proiectele coerente care sunt dincolo de partide, pe termen mediu și lung, sunt cele care asigură dezvoltarea noastră. La aeroport este un exemplu clar de continuitate în ceea ce înseamnă decizia administrativ-politică”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Șeful CJ Cluj a mai spus că proiectul de deviere a Someșului pentru extinderea pistei de la aeroport costă aproximativ 8 milioane de euro, iar guvernanții i-au promis că vor finanța corespunzător lucrările.

Este nevoie de un nou aeroport la Cluj?

Alin Tișe a vorbit și despre posibilitatea de construire a unui nou aeroport la Cluj.

Aeroportul este un element cheie în dezvoltarea noastră pe zona metropolitană și nu numai. Există acele restricții de zboruri, dar acestea nu știm cât timp și cum vor putea fi menținute. Pe termen mediu și lung, sigur că aeroportul are nevoie de construirea unui nou turn de control, se impune amenajarea acelui Park&Ride lângă aeroport, se amenajează pe traseul trenului metropolitan a unei stații CFR.

Aceste lucruri se pot face pe termen scurt. Pe termen lung trebuie analizat în ce măsură Clujul va avea și va rămâne cu un singur aeroport sau în perspectivă, pe zeci de ani, Clujul ar avea nevoie și de un al doilea aeoroport. De asemenea, se discută despre un aeroport cargo în zona Câmpia Turzii, inclusiv un terminal intermodal de mărfuri care să deservează regiunea Transilvania. Există diferite discuții în momentul de față.

În mod clar, și în materia asta, Clujul va deveni un pol de dezvoltare și va acapara întreaga Transilvanie. În momentul de față este imposibilă mutarea aeroportului. A ajuns la acest nivel cu investiții uriașe, iar amortizarea va veni în timp. Dar trebuie să ne gândim dacă este nevoie de un alt aeroport sau de extinderea acestuia”, a afirmat Tișe.

Comenteaza