Clujul Capitală Culturală Europeană se zbate în încâlceala cablurilor

Clujul Capitală Culturală Europeană se zbate în încâlceala cablurilor
Noile speranţe pentru ca oraşul să scape de cablurile aeriene au termen în 2014: se pregăteşte "stingerea" conflictului dintre compania responsabilă de introducerea în subteran a cablurilor din oraş şi primărie.

În paralel, administraţia locală a pregătit amenzi, obligaţii şi responsabilităţi pentru proprietarii de stâlpi şi cabluri aeriene, astfel încât cablurile să fie demontate şi să ajungă şi în realitate în reţeaua subterană Duct City.

Valentin Nica, asociat în CFO Integrator, a explicat că intenţia companiei este de a ajunge la o înţelegere pe cale amiabilă şi de a evita calea instanţelor. "Am trimis propunerea noastră oficială de împăcare şi de rezolvare pe cale amiabilă a neînţelegerii cu municipalitatea. Aşteptăm ca primăria şi Consiliul Local (CL) să semneze aceste documente. Renunţăm la proces şi la orice pretenţie de despăgubiri, iar noi ne continuăm investiţia, dar trebuie ca şi cealaltă parte să îşi asume obligaţiile. Noi renunţăm la orice pretenţie şi stopăm acţiunea în instanţă, dar aşteptăm să se ia măsurile necesare pentru ca noi să putem să ne îndeplinim partea noastră de treabă. CL, conform obligaţiilor contractuale, trebuie să ia măsuri pentru coborârea cablurilor ilegale", a subliniat Nica.

În condiţiile în care se parafează oficial împăcarea dintre cele două părţi şi fiecare dintre parteneri îşi îndeplineşte obligaţiile, întregul oraş ar trebui să aibă cablurile în subteran la final de 2014, "cu un an înainte ca oraşul să fie Capitală Europeană a Tineretului", susţine reprezentantul CFO. "Am investit în acest proiect peste 12 milioane de euro - 7,5 milioane de la bănci şi alte 5 milioane de la acţionari şi deocamdată noi suntem pe minus. De cinci ani. Noi vrem să ducem la capăt acest proiect; din blocarea lui nu câştigă nimeni, nici noi, nici oraşul Cluj-Napoca, dar fiecare trebuie să îşi facă datoria asumată", a mai spus Nica. Proiectul ar urma să continue fără modificări, conform planului de străzi deja stabilit.

Primarul Emil Boc a declarat deja în această primăvară că susţine deblocare situaţiei şi continuarea proiectului cu asociaţii de la CFO Integrator. De altfel, consilierii locali vor discuta la şedinţa de mâine un proiect de hotărâre de modificare a contractului de asociere, în direcţia aderării operatorilor la noua reţea subterană şi a îndepărtării tuturor cablurilor aeriene, direcţia unde au fost probleme până în prezent şi s-au produs sincope în implementarea noi reţele subterane.

Potrivit referatului de fundamentare a proiectului care se va discuta la şedinţa ordinară a Consiliului Local de marţi, până în prezent reţeaua subterană este gata pe 68 de artere, însă cablurile n-au fost îndepărtate de pe stâlpi şi introduse în subteran. Din acest motiv, administraţia a fixat o serie de obligaţii şi responsabilităţi pentru proprietarii stâlpilor pe care sunt instalate cabluri, dar şi procedura de degajare a domeniului public de respectivele cabluri. Schema este următoarea: CFO este obligată să notifice forul local asupra finalizării fiecărui tronson de reţea subterană corespunzător arterelor din oraş. Operatorii de telecomunicaţii sunt obligaţi ca în 45 de zile să adere la reţea. În paralel, proprietarii de stâlpi trebuie să rezilieze contractele de închiriere cu operatorii şi să îndepărteze toate cablurile aeriene, în 30 de zile, înainte de a trece termenul maximal de aderare la reţeaua subterană, pe tronsoanele de stradă care au deja reţea subterană pentru cabluri. În cazul în care nu se conformează, vor fi amendaţi cu 2.000-2.500 lei pentru fiecare tronson de stradă în parte, iar Regia Autonomă a Domeniului Public se va ocupa de îndepărtarea tuturi cablurilor de pe stâlpi, în baza unui contract încheiat cu primăria, la tariful de 2,7 lei pe metru liniar de stradă (preţ aprobat de comisia de preţuri şi tarife a primăriei), care nu trebuie să depăşească valoarea de 125.000 de euro, fără taxa pe valoare adăugată, anual.

Duct City (din contractul de asociere între primărie şi CFO Integrator) presupune realizarea unei reţele de canalizaţie pentru cablurile de telecomunicaţii, de 585 km. Conform contractului, CFO trebuia să realizeze o reţea subterană de 300 km şi să o administreze timp de 20 de ani. În schimb, CFO era obligată să vireze municipalităţii 1% din veniturile brute din exploatarea reţelei, dar nu mai puţin de 100.000 de euro pe an. Etapa 1, ce vizează instalarea reţelei pe 115 străzi, trebuia încheiată în 2011, conform contractului. Operatorii de telecomunicaţii au obligaţia să se racordeze în 45 de zile de la finalizarea fiecărui tronson pus în funcţiune. Taxa pentru conectarea la Duct City a fost fixată de municipalitate la 2.000 de lei, chiria lunară fiind de 18 euro pe 100 m de microtub subteran.

Istoricul conflictului

CFO a înregistrat în vara lui 2012 o acţiune la Tribunalul Cluj, prin care a cerut rezilierea contractului de asociere încheiat cu CL în 2008, din culpa exclusivă a primăriei. Societatea a acuzat primăria că avea obligaţia să îi someze pe operatorii de comunicaţii să-şi dea cablurile jos de pe toate străzile în care reţeaua de canalizaţie a fost finalizată, dar că municipalitatea ar fi refuzat să facă acest lucru, deşi ar fi fost solicitată de nenumărate ori. CFO a cerut instanţei şi obligarea primăriei la achitarea a 219 milioane de euro (12,4 milioane contravaloarea investiţiei la zi realizate şi 205 milioane prejudiciul adus societăţii şi beneficiul scontat, dar nerealizat). În cadrul procesului, primăria ar fi cerut instanţei respingerea acţiunii ca nefondată deoarece CFO n-ar fi plătit taxa de timbru judiciar la valoarea reală, raportată la cuntumul despăgubirilor solicitate CL, după cum a relatat ziardecluj.ro. Potrivit CFO, până la mijlocul lui 2012, din cei 3.500 km de cabluri care urmau să fie introduse în subteran, s-au realizat doar 115 m. Singura stradă pe care nu se mai vede păienjenişul de cabluri pe stâlpi este Calea Turzii, chiar dacă s-au realizat 84 km de reţea subterană, pe 64 de străzi din oraş.

Luminiţa SILEA

Kristina RESTEA

 

 

Comenteaza