Clujul, fără controversatele plăcuţe bilingve! Primăria a câştigat definitiv procesul

Clujul, fără controversatele plăcuţe bilingve! Primăria a câştigat definitiv procesul
Municipalitatea clujeană a câştigat definitiv procesul intentat de Fundaţia European Committee Human Rights Hungarians Central Europe privind montarea plăcuţelor bilingve la întrările în oraş.

Curtea de Apel Cluj a admis recursul primarului Emil Boc şi al Consiliului Local Cluj-Napoca, pe baza unei excepţii legate de lipsa calităţii procesuale active. Mai precis, judecătorii au dat câştig de cauză municipalităţii locale din cauza faptului că fundația reclamantă nu a avut calitatea să înainteze o astfel de acțiune, iar prin urmare problema pe fond a plăcuțelor nu a mai fost analizată.

În sentinţa dată se arată că instanţa "admite recursul declarat de recurentul CONSILIUL LOCAL si PRIMARUL municipiului CLUJ-NAPOCA împotriva sentintei civile nr. 4800, pronuntata la data de 11.07.2014 în dosarul nr. 1516/117/2014 al Tribunalului Cluj pe care o caseaza în tot în sensul ca respinge actiunea formulata de reclamanta FUNDATIEI EUROPEAN COMMITTEE HUMAN RIGHTS HUNGARIANS CENTRAL EUROPE ca urmare a admiterii exceptiei lipsei calitatii procesuale active. Decizia este definitiva si executorie. Pronuntata în sedinta publica din 05.02.2015", scrie clujust.ro.

La începutul lunii iulie 2014, Tribunalul Cluj a admis cererea formulată de preşedintele fundaţiei "European Committee Rights Hungarians Central Europe", Landman Gabor, la iniţiativa unei studente la Drept, Izabella Szocs, prin care obliga municipalitatea să amplaseze plăcuţe bilingve la intrările în oraş.

Decizia nu a fost însă definitivă, iar primarul Clujului, Emil Boc, a contestat-o prin recurs, la Curtea de Apel. Ce-i drept, a decis să atace hotărârea instanmţei abia în ultima clipă. Autorităţile locale au arătat că populaţia de etnie maghiară din Cluj-Napoca este sub 20%, respectiv că aceasta se ridică la procentul de 15,7%, iar instalarea indicatoarelor bilingve nu se justifică.

Procesul în recurs a avut un singur termen de judecată la secția comercială și de contencios a Curții de Apel Cluj, după care instanța a rămas în pronunțare, decizia luată joi fiind definitivă.

Comenteaza