Clujul, invadat de șobolani. Locuitorii unui cartier sunt terorizați de apariția acestora

Clujul, invadat de șobolani. Locuitorii unui cartier sunt terorizați de apariția acestora
Un cartier din Cluj-Napoca se confruntă cu o invazie de șobolani. Vieţuitoarele mişună într-un ritm alert printre blocuri, maşini şi containere, fapt care îi îngrozeşte pe clujeni.

Un clujean a postat pe portalul de internet domnuleprimar.ro o sesizare prin care vrea să aducă în atenția autorităților o problemă gravă. Mai exact, omul se plânge de o invazie a șobolanilor în cartierul Mănăștur. Acesta relatează că numărul acestor viețuitoare a crescut alarmat și că ele sunt prezente pe mai toate străzile din cartier, cu precădere în zonele în care sunt depozitate deșeuri.

"Vă scriu pentru a va sesiza prezența șobolanilor în număr mare în cartierul Manaștur. Am văzut personal pe strada Bucegi, în zona Minerva, pe Parâng, pe Izlazului, în zona ghenelor de gunoi. Menționez că mărimea acestor șobolani este aproape cât o pisică", a scris clujeanul.

El  trage un semnal de alarmă cu privire la bolile care ar putea fi transmise de către şobolani. "Ne sperie copiii, gândiți-vă că sunt purtători de boli. Vă rog să luati măsuri până nu mușcă vreun copil sau transmit anumite boli", adaugă acesta.

Printre principalele boli care pot fi transmise de oameni se numără infecţii, hepatită, meningită, leptospiroză (microbul pătrunde în organism prin piele, prin mucoasele nazale sau oculare), afecţiuni renale deosebit de grave, afecțiuni de la care poate chiar să survină decesul. Pe lângă toate acestea, șobolanii pot produce și pagube materiale. Clujenii ar putea să rămână cu autoturismele defecte, în condițiile în care viețuitoarele mișună pe sub mașini, existând riscul ca acestea să roadă cablurile.

Conform datelor furnizate de municipalitate, ultima deratizare a domeniului public s-a făcut în martie, urmând, conform graficului, ca o nouă acțiune de acest fel să se desfășoare în perioada septembrie-octombrie. Deratizarea reprezintă un complex de măsuri aplicate de toţi factorii interesaţi pentru reducerea substanţială a populaţiei de şoareci şi şobolani şi menţinerii acestoara la un nivel numeric redus. Pentru activitatea de deratizare se folosesc substanțe avizate de către Ministerul Sănătăţii.

"Din punctul de vedere al eficienţei aplicării tratamentelor de combatere şi eliminare a unor potenţiale focare de artropode și rozătoare, activitatea de deratizare și dezinsecţie trebuie tratată în mod unitar atât pe domeniul public, cât şi privat la nivelul localităţii, motiv pentru care solicităm tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiior de pe raza municipiului Cluj-Napoca, precum și operatorilor de salubrizare menajeră efectuarea deratizării şi dezinsecţiei pe proprietăți sau terenuri și spații aflate în administrare/ concesiune/ chirii, anexe și puncte gospodărești, conform prevederilor ordinului nr. 119 din 2014 pentru aprobarea normelor de igienă și sănătate publică", se precizează în graficul acțiunilor de deratizare și dezinsecție 2015 - domeniul public al municipiului Cluj-Napoca.

Comenteaza