Clujul rămâne îngropat în propriul gunoi VIDEO

Clujul rămâne îngropat în propriul gunoi VIDEO
Pentru că firma angajată să realizeze depozitul ecologic de deşeuri a intrat în insolvenţă, lucrările stagnează de o bună perioadă de vreme, astfel că acest obiectiv nu va putea fi finalizat nici anul viitor.

Consorţiul Confort SA - Atzwanger SPA - Ladurner Impianti SRL - SV Vel Service SA s-a luptat mai bine de un an - inclusiv în instanţă - pentru a pune mâna pe contractul privind construcţia depozitului ecologic de deşeuri. Lucrările au demarat oricum greoi, pentru ca mai apoi, liderul de consorţiu, Confort SA, să se trezească în insolvenţă, fără a mai avea capacitatea de a lucra. Între timp, Garda de Mediu a anunţat că nu mai poate permite ca firmele de salubritate să depoziteze deşeurile în groapa de la Pata Rât. În mod normal, prima celulă ecologică de depozitare trebuia deschisă în 27 aprilie, 2013, însă la cum evoluează situaţia, Consiliul Judeţean transmite că nu poate garanta pentru această lucrare.

Autorităţile clujene au ajuns la mâna unor constructori pe care nu i-a dorit de la bun început în proiectul centrului de depozitare a deşeurilor menajere. Este vorba despre consorţiul Confort SA - Atzwanger SPA - Ladurner Impianti SRL - SV Vel Service SA care s-a luptat din răsputeri pentru a pune mâna pe contractul de peste 30 de milioane de euro, ce viza contrucţia depozitului de deşeuri, în condiţiile în care, acum, se află în imposibilitatea de a duce la bun sfârşit acestă lucrare. Potrivit graficului de lucrări, din primăvară şi până în prezent, consorţiul condus de firma Confort, avea sarcina de a finaliza 50% din lucrare. Din păcate, însă, nu s-a lucrat decât un procent de 9%, astfel că administraţia judeţeană şi cea locală se văd puse în imposibilitatea de a oferi o alternativă ecologică pentru depozitarea deşeurilor menajere de pe raza teritoriului judeţului Cluj.

Între timp, groapa tradiţională de la Pata Rât a fost închisă, conform normativelor europene, astfel că una dintre firmele de salubritate care operează în municipiu a oferit o platformă temporară, tot în zona Pata Rât, care să asigure depozitare până la finalizarea noului centrul de depozitare ecologic. Grav este însă faptul că şi această platformă a fost închisă de către Garda de Mediu, în prezent existând un litigiu pe această temă între firma de salubritate şi această instituţie. Cert este că judeţul Cluj riscă să rămână fără soluţii în privinţa depozitării deşeurilor menajere. "Conform graficului de lucrări, urma ca prima celulă ecologică de depozitare a centrului nostru să fie deschisă în 27 aprilie 2013. După ce am fi deschis această celulă, platforma alternativă ar fi fost închisă. Acum însă, cu insolvenţa firmei Confort, nu aş putea să spun exact când se va finalize lucrarea", a comentat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vakar Istvan. Mai multe detalii a oferit şi purtătorul de cuvânt al instituţiei, Cornelia Trif: "Noi am primit o notificare din partea administratorului judiciar, care se ocupă de procedura de insolvenţă în care se află firma Confort. Ni s-a promis o strategie cu privire la contractul pe care firma Confort îl are în derulare cu noi", a spus Cornelia Trif.

Surse interne din instituţie au precizat că s-au purtat discuţii şi cu celelalte firme din consorţiu, urmând a se decide care dintre acestea vor deveni lider de consorţiu în locul Confort. Se pare că atât Atzwanger SPA cât şi Ladurner Impianti SRL şi SV Vel Service SA au tot interesul ca acest proiect să fie finalizat cât mai repede, au transmis sursele ZIUA de CLUJ. Numai că, spune sursele, termenul pentru finalizarea lucrării ar urma să se extindă cu minim şase luni, iar asta în condiţiile în care se va ajunge la o înţlegere şi cu administratorul judiciar al firmei Confort SA.

De altfel, tebuie spus că acest administrator mai are de negociat şi licitaţia pentru construcţia rampelor de transfer de la Mihai Viteazul, Dej şi Gherla, din cadrul aceluiaş proiect de gestionare a deşeurilor, licitaţie câştigată tot de Confort. Acest contract se cifra undeva la peste 3 milioane de euro, fără TVA. Proiectul de gestionare a deşurilor din judeţul Cluj a fost evaluat la peste 70 de milioane de euro, fiind acoperit din fonduri europene în proporţie de peste 70%.

Etichete
Comenteaza