Clujul se pregăteşte de majorarea taxelor locale

Clujul se pregăteşte de majorarea taxelor locale
Primarul Emil Boc nu a exclus creşterea tuturor taxelor şi impozitelor locale cu 16%
şi în municipiul Cluj-Napoca. Decizia finală va aparţine forului local.

Un proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de astăzi prin care se propune majorarea cu 16% a mai multor taxe locale a stârnit indignara grupului de consilieri USL. Aceştia au declarat însă că nu pot preciza deocamdată dacă vor vota împotriva în cazul majorării aduse în discuţie.

Consilierii USL au atras atenţia ieri, într-o conferinţă de presă, asupra inconsecvenţei edilului Emil Boc în chestiunea strabilirii taxelor şi impozitelor pe 2013. Consilierul Claudia Anastase a afirmat că de la începutul anul edilul i-a convocat de două ori în calitate de consileri pe tema taxelor şi impozitelor locale, în 10 şi în 14 ianuarie. O dată n-au putut vota, iar a doua oară au decis să menţină acelaşi plafon al taxelor ca în 2012. „Mâine (astăzi, n. red.) la punctul 49 avem de discutat o nouă hotărâre care ajustează taxele din cadrul a două anexe. După ce am menţinut plafonul la ultima şedinţă pentru toate taxele, acum ni se propun ajustări cu 16%, conform Hotărârii Guvernului din decembrie 2012 în cazul unora dintre acestea, după ce primarul ne-a convins că nu mărim nimic", a subliniat Anastase. Consilierul a adăugat că nu poate spune deocamdată cum vor vota consilierii USL în cazul majorării propuse.

Boc a declarat că situaţia majorării taxelor în cauză (extrajudiciare de timblu sau sancţiunile) cu 16% este creată de primul ministru şi de guvern. „Este o bătaie de joc. Nu ştiu nici eu ce să le mai zic oamenilor. Avem 10.000 de clujeni care şi-au plătit deja taxele şi impozitele. Acum se pare că o să fie nevoie să majorăm toate taxele pentru că în ultima lună guvernul a tot dat ordonanţe. Aşteptăm răspuns de la Finanţe să vedem dacă nu avem arierare. Se pare că la 31 decembrie avem arierate în cazul reabilitării termice. Ale asociaţiilor de proprietari, nu ale primăriei. Dacă ştiam atunci, le plăteam. Aşteptăm acum răspuns de la Finanţe în această chestiune. Mai bine premierul spune de la început că a negociat cu Fondul Monetar Internaţional ca în formarea bugetului naţional să aibă contribuţii cu 16% mai mari de la autotităţile locale şi să nu mai mintă că primarii sunt cei care decid dacă majorează sau nu taxele locale", a menţionat Boc.

 

 

Comenteaza