Comisia de Urbanism a îngheţat graniţele Clujului construibil

Comisia de Urbanism a îngheţat graniţele Clujului construibil
Solicitările proprietarilor de a introduce terenuri în intravilanul municipiului nu se mai acceptă până la noul Plan Urbanistic General.

La doi ani de la primul termen anunţat pentru finalizarea reactualizării Planului Urbanistic General (final de 2010), noile reglementări nu au ajuns încă în discuţia Consiliului Local (CL). Noul PUG va mai trece printr-o fază de dezbateri în forma finală la care s-a ajuns, potrivit conducerii administrative a oraşului.

Cu toate că pe tot parcursul anului au fost dezbătute documentaţiile privind introducerea de terenuri în intravilan, pe ultima sută de metri a actualului PUG administraţia a decis sistarea acestor discuţii până la clarificarea limitelor oraşului, ce urmează să fie adusă de noile reglementări urbanistice, încă neaprobate. Propunerea unui beneficiar privat de a introduce în intravilan un teren din zona străzilor Breaza - Ionel Teodoreanu (un amplasament din nordul oraşului) a fost una dintre cele amânate în şedinţa de ieri a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU). Existenţa utilităţilor în zonă şi rezervarea a 20% din teren pentru spaţii publice verzi nu au fost argumente suficiente pentru a-i convinge pe membrii comisiei să acorde un aviz favorabil. „Care e oferta dvs pentru oraş? Oraşul nu câştigă nimic din acest proiect. Dimpotrivă, pierde o zonă unde sunt livezi", a intervenit arhitectul Adrian Iancu, membru al CTATU.

„Strada existentă a fost dotată cu utilităţi. Oraşul a investit deja în infrastructură, iar zona donată primăriei înseamnă un alt beneficiu", a replicat arhitectul Valentin Moldovan, cel care a susţinut documentaţia. Arhitectul Şerban Ţigănaş, membru în comisie, a fost şi mai vehement împotriva propunerii, invocând o hotărâre a CL care prevede elementele care trebuie respectate pentru introducerea de noi terenuri în intravilan. „CL s-a exprimat faţă de propunerile de extindere a intravilanului. Nu trebuie să acceptăm astfel de propuneri în interes privat şi care nu respectă în totalitate solicitările prevăzute în hotărârea de CL care face referire la acest subiect. Noul PUG încearcă să rezolve problema limitelor oraşului. Cred că nu trebuie să acceptăm alte introduceri în intravilan decât în situaţii excepţionale. Din ceea ce se vede, această suprafaţă nu se încadrează în această categorie", a spus Ţigănaş. Arhitectul şef Ligia Subţirică a sugerat însă că, în funcţie de situaţia şi de necesarul zonei, pe terenul în discuţie s-ar putea prevedea funcţiuni şi servicii de utilitate pentru locuitorii din zonă. „Pe lângă spaţiul verde prevăzut, aceste terenuri pot primi dotările necesare. E o zonă rezidenţială fără servicii", a argumentat Moldovan. Membrii comisiei au convenit că proiectul va trebui rediscutat după ce proiectanţii revin cu argumente pentru introducerea în intravilan, formulate în concordanţă cu toate elementele prevăzute de hotărârea CL.

Revenit în şedinţa CTATU după o pauză, primarul Emil Boc a tranşat însă chestiunea introducerilor în intravilan de noi terenuri. Subiectul a revenit în discuţie la un studiu de oportunitate pentru o suprafaţă din Valea Chintăului, unde beneficiarii doresc construirea de locuinţe şi dotări. „Suntem la o lună, la două săptămâni de noul PUG, ce reglementează tot ce înseamnă intravilan. Până la PUG nu mai facem intrări în intravilan. S-au făcut destule excepţii", a constatat primarul, pledând pentru coerenţă. A urmat pe ordinea de zi un nou studiu de oportunitate, pentru str. Spicului Est. „Terenul studiat este la limita intravilanului propus în noul PUG. Se împarte parcela unui proprietar", au explicat reprezentanţii beneficiarului. Astfel de aspecte pot fi studiate de echipa PUG sau discutate în cadrul ultimelor dezbateri ce vor avea loc înainte de intrarea în vigoare a noilor reglementări, susţin reprezentanţii administraţiei.

Aspecte la mărunţit

„Aşteptăm avizul Consiliului Judeţean şi intrăm în CL la discuţii. Vor mai fi nişte dezbateri pe forma finală, ultimele aspecte care au rămas de discutat le vom mărunţi în perioada următoare", a spus Boc. În consecinţă, până la aprobarea noilor reglementări, CTATU nu va mai accepta propunerile beneficiarilor de proiecte pentru introducerea de terenuri în intravilan.

 

Comenteaza