Consilierii județeni ai Clujului au VOTAT! Se cumpără instalația care poate transforma gunoiul în energie verde și bani

Consilierii județeni ai Clujului au VOTAT! Se cumpără instalația care poate transforma gunoiul în energie verde și bani
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Forul administrativ județean clujean își propune să producă energie electrică sau chiar bani din gunoaie, prin achiziționarea unei instalații de dezintegrare moleculară și valorificare energetică a deșeurilor.

Consiliul Județean Cluj a hotărât, joi, în cadrul ședinței ordinare, achiziționarea unei instalații moderne, care să permită rezolvarea definitivă a problemei gestionării deșeurilor municipale și transformarea acestora într-o resursă de energie verde.

Potrivit șefului CJ Cluj, Alin Tișe, cumpărarea acestei instalații se va întinde pe un buget multianual, iar primul modul va costa aproximativ 12 milioane de euro.

Potrivit documentației, valoarea totală a investiţiei este 81.288.901,97 lei inclusiv TVA.
• Durata de execuție a obiectivului de investiții: 24  luni
• Durata estimată de realizare a obiectivului de investiții: 64 luni
• Durata de implementare a obiectivului de investiții: 78 luni

USR a cerut amânarea proiectului

Consilierii județeni ai USR Cluj, în frunte cu Elena Muscă, au solicitat o amânarea a proiectului de hotărâre, pe motiv că ar lipsi informații esențiale din studiul elaborat. Aceștia au obținut doar 6 voturi favorabile amânării, fiind insuficiente, iar proiectul a intrat la vot și a primit 25 de voturi „pentru”.

Alin Tișe a spus că nu consideră că trebuie se mai aștepte în acest sens, deoarece acest proiect trebuie implementat cât mai repede posibil. Liderul forului administrativ județean a mai precizat că instalația va fi amplasată pe un teren în interiorul CMID-ului, cu o suprafață de aproximativ 1.000 mp, iar capacitatea de tratare a deșeurilor a acestei instalații va fi de circa 25 de tone pe an.

Instalația este una modulară, care va permite tratarea prin dezintegrare a deșeurilor rămase în urma sortării și a tratării mecanice. Acestea vor fi mărunțite și dezintegrate în instalația respectivă, ceea ce va duce la producerea de gaz (syngaz), care va fi transformat în energie electrică care va fi livrată în sistemul energetic național, ducând și la constituirea de venituri suplimentare pentru Consiliul Județean.

Noutatea și oportunitatea constă în posibilitatea de tratare completă prin eliminare, ceea ce va diminua cantitatea de deșeuri reziduale care sunt acum depuse în depozitul existent, noul sistem reprezentând o premieră la nivel național.

Comenteaza