Contre Aurelia Cristea - Emil Boc pe tema metroului în Cluj. „Să coboare cu picioarele pe pământ" versus „Doamna Cristea să nu dezinformeze"

Contre Aurelia Cristea - Emil Boc pe tema metroului în Cluj. „Să coboare cu picioarele pe pământ
Candidatul PSD la primăria Clujului, deputatul Aurelia Cristea, l-a acuzat pe primarul Emil Boc că propune soluţii fanteziste la problemele de trafic ale oraşului.

„Am văzut anunţul domnului primar Emil Boc, de a lua în analiză realizarea unui metrou la Cluj. Avem din nou propusă o soluţie fantezistă, pentru că, nu-i aşa, suntem în prag de campanie electorală, suntem în prag de alegeri, şi trebuie să le distragem atenţia cetăţenilor de la problemele de zi cu zi cu soluţii fanteziste care pot fi realizabile poate în următorii 30 de ani", a declarat Aurelia Cristea joi într-o conferinţă de presă.

Candidatul PSD mai afirmă că această soluţie a metroului a fost exclusă din Planul de mobilitate urbană durabilă a oraşului. „Acel plan este afişat pe site-ul primăriei, este cumva asumat şi în contextul acesta, la câteva luni după aceste analize şi studii care au fost făcute de specialişti, domnul primar Emil Boc vine şi ne spune că s-a răzgândit de fapt, că nu mai facem tramvaiul, că studiem din nou o posibilitate de a face metroul, că sună cumva mai interesant şi e campanie electorală, şi de ce să nu le luăm ochii cu astfel de proiecte fanteziste", a mai arătat Cristea.

Practic, dumnealui nu are permis de conducere să rezolve problemele care ţin de traficul de zi cu zi al oraşului, cei 50 km de pistă de bicicletă nu sunt realizaţi, avem pistă de bicicletă care traversează staţiile de autobuz, nu avem în continuare realizată pietonalizarea aşa cum era prevăzută ca şi proiect de peste 10 ani a Pieţei Unirii, nu avem Filarmonica Transilvania, nu avem parkingurile de care are nevoie oraşul în contextul în care avem undeva acoperită o nevoie de 30% din necesarul de parkinguri din oraş, dar dânsul visează să conducă sau să piloteze un bolid", a fost de părere contracandidatul social-democrat al actualui primar.

Aurelia Cristea i-a mai cerut primarului Boc să „pună în dezbatere publică la modul cel mai serios acest Plan de mobilitate urbană durabilă a oraşului, să discutăm şi să fie informaţi toţi cetăţenii şi toţi investitorii în primul rând despre modul în care proiectăm oraşul".

Candidatul PSD i-a mai cerut primarului Emil Boc „să revină cu picoarele pe pământ şi să se uite la ce se întâmplă zi de zi în oraş, să abordeze problemele cu seriozitate, şi dacă nu este capabil să genereze soluţii cu resursele pe care le avem în prezent , atunci să-i lase pe alţi să le facă".

În opinia Aureliei Cristea, soluţiile la traficul sufocant din oraş ar fi altele. „În momentul în care ai fi alocat resurse pentru parkinguri, în momentul în care ai fi modernizat Compania de Transport Public astfel încât să ai un transport public performant, în momentul în care ai fi eliberat evident prin generarea de parkinguri noi arterele de circulaţie de parcările de maşini, e clar că puteai să fluidizezi traficul şi să nu mai ai situaţia pe care o ai în prezent", crede candidatul PSD.

În replică, primarul spune că în discuţiile pe care le-a avut pe Facebook în 7 martie a fost o întrebare dacă Clujul este interesat de ideea de a avea un metrou. „Eu am răspuns doar la o întrebare, nu am venit să spun că mâine facem metrou. Am precizat că există discuţii legate de costuri, dacă un asemenea proiect este viabil pentru un oraş de 500.000 de locuitori şi că poate fi avut în vedere pe termen lung. O rog pe doamna Cristea să nu dezinformeze opinia publică", a declarat Emil Boc, pentru ZIUA de CLUJ.

Primarul a răspuns şi solicitării candidatului PSD la primărie despre organizarea unei dezbateri publice pe tema planului de mobilitate urbană. „Planul este deja pus pe site-ul primăriei de o lună şi jumătate, cetăţenii îl pot consulta, iar apoi va parcurge şi celelalte etape înainte de a intra în dezbaterea consiliului local. Dacă ar fi fost interesată de activitatea instituţiei pe care vrea să o conducă, ar fi aflat că planul este deja în dezbatere publică", a precizat primarul Boc.

„Costurile sunt de miliarde de euro, unu, două, trei sau patru miliarde de euro. Nu aş putea să vă spun exact pentru că studiile sunt foarte aproximative. Se face o analiză pentru a se vedea cum va fi sustenabil un astfel de metrou la un oraș cu o jumătate de milion de locuitori. Eu cred că nu trebuie exclusă o astfel de variantă pe termen mediu și lung.

E clar că finanțări europene nu vom avea pentru un asemenea metrou. Să ne bucurăm dacă vom avea pentru o centură ocolitoare, care să coste 2-300 de miloane de euro. Este o chestiune pe termen lung care poate fi avută în vedere", a spus, pe Facebook, primarul Emil Boc despre ideea construirii unui metrou la Cluj-Napoca.

Comenteaza