Corpul de control al primului ministru îi verifică pe Boc şi Tişe

Corpul de control al primului ministru îi verifică pe Boc şi Tişe
Corpul de control al premierului Victor Ponta se află la Consiliul Judeţean (CJ) Cluj. Inspectorii verifică cum au fost cheltuiţi banii daţi de guvernul Boc pentru Cluj Arena.

Inspectorii guvernamentali au sosit în Cluj luni după-amiază, iar verificările au fost începute marţi dimineaţă. Ei controlează cum au fost cheltuiţi banii daţi de Guvernul Boc în 2010, pentru Cluj Arena.

La acel moment, premierul Emil Boc, actualul primar al Clujului, a alocat 60 de milioane de lei, prin hotărâre de guvern, bani care au venit la Consiliul Judeţean şi au fost folosiţi la construcţia stadionului.

Vakar Istvan, vicepreşedintele cu atribuţii delegate de preşedinte al CJ, a confirmat pentru ZIUA de CLUJ desfăşurarea controlului guvernamental.

Vizaţi de aceste verificări sunt fostul premier Emil Boc şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Alin Tişe.

Alin Tişe a criticat acest control pe care l-a numit "politic".

Potrivit actualului senator al PDL, "corpul de control efectuează un control abuziv, ilegal, el nefiind competent să verifice modul de licitare, contractare, adiţionare, cheltuire sau plăţi, efectuate de CJ Cluj care este autoritate aleasă şi care funcţionează în baza principiilor descentralizării, autonomiei locale, deconcentrării serviciilor publice, eligibilităţii autorităţilor administraţiei publice locale, legalităţii". În opinia lui Alin Ţişe, competenţa de control aparține în acest caz "exclusiv Curţii de Conturi care a şi efectuat în fiecare an aceste controale".

Alin Tişe mai arată că stadionul Cluj Arena, care a costat 35 de milioane de euro plus TVA, este cel mai ieftin din lume. "A fost construit şi finalizat în anul 2011 la standardul categoriei 1, FIFA şi UEFA, având şi pistă de atletism încorporată, adică 1.100 euro / scaun. Ca termen de comparație, stadionul Naţional Arena, care are același standard FIFA / UEFA, dar fără pista încorporată, a costat aproximativ 4.000 euro/ scaun. Iar stadionul de la Bucureşti necesită anual lucrări noi precum schimbări de gazon etc. Despre acest aspect nu au nimic de spus cei care au dispus controalele politice?", întreabă Alin Tişe.

Ziua de Cluj a încercat să obţină un punct de vedere şi de la fostul premier Emil Boc, cel care a alocat cele 60 de milioane de lei pentru Cluj Arena, dar domnia sa a transmis că va face mâine într-o conferinţă de presă precizări pe acest subiect.

Lucrările la noul stadion au început în vara anului 2009 şi au fost evaluate la 27,5 milioane de euro fără TVA. Având în vedere lucrările comandate ulterior de administraţia judeţeană în vederea omologării arenei în conformitate cu normativele FIFA, contractul a fost suplimentat cu 8,8 milioane de euro. Astfel, s-a ajuns la suma finală de 36,3 milioane de euro (45.000.000 de euro), pe care administraţia judeţeană a aprobat-o în ultima şedinţă publică a anului 2010.

Lucrările la Cluj Arena au fost executate de consorţiul condus de ACI (format din companiile ACI, Transilvania Construcţii, Con-A Sibiu, Dico şi Ţigănaş, Grup 4 Instalaţii, Bogart Construct, DAS Engineering şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca) şi au fost finalizate în toamna anului 2011.

Stadionul are 30.201 locuri şi este prevăzut cu o parcare la subsol, de 303 locuri. Instalaţia de nocturnă este prinsă de structura metalică a stadionului şi are 386 de corpuri de iluminat.

Comenteaza