Critici de la societatea civilă. ”Primăria face o greșeală”

Critici de la societatea civilă. ”Primăria face o greșeală”
Primăria Cluj

Grupul S.O.S. a criticat faptul că Primăria nu a prezentat calendarul pentru 2018 al unui proiect care a avut succes în 2017.


Primăria nu a prezentat un calendar de desfășurare a bugetului participativ, ceea ce confirmă temerile că Primăria nu mai dorește realizarea anuală a acestui proces, arată grupul de inițiativă civică S.O.S. Membrii grupului sunt de părere că proiectul ar trebui să continue și anul acesta.


„Prin invitarea cetățenilor de a decide direcționarea unei cote din bugetul local anual, Primăria municipiului Cluj-Napoca a dat dovadă de deschidere spre societatea civilă de a o implica în treburile administrative ale orașului. Noi, grupul S.O.S., o vedem și ca o modalitate de exprimare la nivel local a democrației participative. Chiar dacă implicarea cetățenilor nu a fost la un nivel foarte mare și chiar dacă modul de aplicare și comunicare a Bugetului Participativ (BP) a fost departe de a fi perfect, considerăm că începutul este foarte important punând bazele unei responsabilități împărțite între alegători și aleși în ceea ce privește administrarea finanțelor orașului nostru”, a declarat Adrian Costina, antreprenor și membru SOS.


„Mi-a făcut plăcere să folosesc platforma bugetării participative. Să îmi expun ideea de ameliorare a spațiului public, să văd ideile altor clujeni. E important ca Primăria să rămână deschisă la părerea cetățenilor. Iar bugetarea participativă o ajută să răspundă unor nevoi care chiar sunt presante, dacă oamenii fac efortul de a le expune”, a subliniat o altă membră SOS, Ioana Rus, de profesie traducătoare.


„Bugetul participativ merită făcut anual, pe fonduri mai mari, cu participare și dezbateri atât online, cât și în spațiul public. Primăria face o greșeală dacă nu face anual bugetul participativ, așa cum e gândit acest proces, care e un excelent instrument democratic, dar și de luptă împotriva corupției prin transparentizarea alocărilor bugetare. Am trimis Primăriei un model de buget participativ, mult îmbunătăți față de ceea ce facem acum la Cluj. E realizat în urma studierii altor modele și interviurilor cu experți din mai multe țări” – Adrian Dohotaru, deputat independent și membră SOS.


Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS) s-a înființat din grupul de inițiativă civică SOS. Militează pe teme de urbanism și mediu, dar are și campanii sociale ori privind buna guvernare.


Întrebat despre bugetarea participativă 2018, la Realitatea FM, primarul a fost evaziv. „Astăzi ne preocupă să implementăm proiectele stabilite de programul de bugetare de anul trecut. Nu putem să nu implementăm ceea ce am creat. Vom vedea ce vom face mai departe, în funcţie de resurse. Vom lua o decizie până la sfârşitul lunii mai”, a spus Boc.

Surse din Primărie au explicat motivul pentru care Boc a fost evaziv: se pune problema ca anul acesta să nu se lanseze programul prin care cetăţenii contribuie la dezvoltarea oraşului. Există şi o linie de comunicare către public pregătită: aceea că nici în alte oraşe nu se face anual, ci la intervale de timp de doi sau trei ani. În plus, municipalitatea are ca motivare și faptul că, prin reducerea impozitului pe venit, a pierdut 28 de milioane de euro, bani care acum merg la guvern în loc să intre în bugetul local.

Anul trecut au fost depuse 338 de proiecte, din care 126 au fost declarate eligibile. Clujenii și-au făcut 21.142 de conturi pe bugetareparticipativa.ro, iar numărul de voturi exprimate, în cele două faze ale programului, a fost de 40.637.

Iată lista proiectelor câştigătoare în 2017:

1. Şcoala Gimnazială "Nicolae Titulescu" – Complex  Educaţional;

2. Creşterea siguranţei pietonale la trecerile de pietoni;

3. Parcul Între Lacuri;

4. Amenajarea spaţiilor publice cu unităţi de colectare inteligentă a gunoiului;

5. Trotinete electrice-sistem de închiriat;

6. ClujWay – oraşul digital.

7. Amenajare Mansardă Şcoala ”Ion Creangă”;

8. Centrul de tineret Cluj-Napoca;

9. Demolare garaje şi înlocuirea lor cu parcări şi spaţiu verde;

10. Toalete pentru toţi;

11. Clujul verde - un copac la trei parcări;

12. Autobuze/Microbuze şcolare cu circuit închis;

13. Piste biciclete Observatorului şi Nicolae Titulescu;

14. Artă în curtea şcolii – Lăsaţi artiştii stradali să coloreze Clujul;

15. Clujul Verde şi Eficient: Grădini verticale şi Faţade vegetale

 

DECLARAȚIE

În 2013 s-a făcut un BP atât de experimental că nu avea nici alocări de fonduri, nici reguli clare despre decizia privind proiectele, în 2015 erau sume maxime de 1.000 de euro pentru evenimente pentru tineri, iar în 2017 s-a făcut ceva mai apropiat de ceea ce se consideră a fi buget participativ. Primarul Boc a anunțat deja eșalonarea pe ani a proiectelor votate, ceea ce contravine spiritului BP.

Adrian Dohotaru, deputat independent

Comenteaza