Criza gunoaielor se extinde. Vezi unde va creşte preţul pentru colectarea deşeurilor

Criza gunoaielor se extinde. Vezi unde va creşte preţul pentru colectarea deşeurilor
Tot mai multe comune din jurul Clujului încep să aibă probleme mari cu colectarea şi depozitarea deşeurilor menajere.

Una dintre cele mai stringente situaţii se regăseşte în comuna Baciu. „Oamenii nu colectează selectiv, şi atunci vom fi nevoiţi să creştem preţul pentru colectarea gunoiului, pentru că 280-300 de tone ducem la Pata Rât, unde 20 de lei a fost tona, acum este 184 de lei plus TVA. De la 20 de lei la 184 e enorm de mult, plus TVA-ul, că atunci 20 de lei era cu tot cu TVA. Ne încurcă foarte mult nefinalizarea rampei de la Pata Rât şi acestea apasă foarte greu şi pe bugetul comunei Baciu.Eu sunt obligat să transport la rampă toate gunoaiele de pe raza comunei, pentru că se creează acele rampe clandestine, iar acelea trebuie depozitate dincolo", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Florin Ioan Mureşan, primarul comunei Baciu.

Şeful administraţiei locale din Baciu spune că în această perioadă se lucrează la stabilirea noului preţ pentru colectarea gunoiului menajer iar în perioada următoare va fi nevoit să vină în plenul consiliului local cu un proiect de hotărâre în acest sens.

Primarul Florin Ioan Mureşan mai afirmă că se impune şi restructurarea operatorului de salubritate, care trebuie să se transforme dintr-o firmă care adună gunoaie şi le duce la rampă
într-un operator care colectează selectiv şi revinde sau reciclează apoi deşeurile colectate selectiv. În acest fel se vor face economii cu depozitarea în rampă, cu transportul şi vor putea fi generate noi venituri.

O altă prioritate a administraţiei din Baciu este continuarea proiectului de alimentare cu apă în localităţile comunei. Aici primarul comunei are o veste bună pentru locuitorii din Baciu, dar în acelaşi timp le cere acestora şi să aibă răbdare şi încredere că lucrarea va fi urgentată.

Căile Ferate Române și-au dat, ÎN SFÂRȘIT, avizul pentru etapa a doua de introducere a rețelei de apă potabilă în satele: Suceagu, Mera și Rădaia. Vă reamintesc, dragii mei, că aceasta este etapa a II-a a proiectului și această treabă se află în răspunderea și finanțarea Companiei de Apă „Someșul". Noi, Primăria Baciu ne-am onorat obligațiile și ne-am îndeplinit ce aveam de făcut, în prima etapă când, din taxele și impozitele plătite de voi toți, am investit 550.000 de euro pentru a aduce apa din Viștea la Rădaia, prin conducta de 12 km. Ba, mai mult, am suplimentat efortul nostru investițional cu cei 1,3 km de conductă, prin care am adus apa de la Rădaia până în fața școlii din Suceag.

Ei bine! Acum e datoria Consiliului Județean, prin Compania de Apă, ca să facă rețeaua de distribuire a apei în satele Suceagu, Mera și Rădaia. Odată ce s-a obținut avizul Căilor Ferate Române, se va putea trece cu conductele de apă pe sub terasamentul căii ferate, în zona satelor Mera și Rădaia. În perioada următoare, imediat ce voi avea și eu informații, vă voi ține la curent cu procedurile de licitație pentru lucrări. Vă rog să aveți răbdare și încredere! Eu am speranțe că nu va trece mult și vă voi putea anunța să vă faceți dosarele - cu toate actele care trebuie - și să mergeți la sediul Companiei de Apă pentru branșare. Doamne ajută!", a scris edilul din Baciu pe contul său de pe reţeaua de socializare Facebook.

 

Comenteaza