Cu cât se vinde, la negru, apa din Cluj-Napoca în satele din judeţ

Cu cât se vinde, la negru, apa din Cluj-Napoca în satele din judeţ
Primăria Bonţida a investit într-o conductă de aducţiune dar cu toate acestea sătenii din satul Coasta tot nu au parte de apă. Cei care vor o apă bună pentru băut plătesc cărăuşilor câte un leu pentru 5 litri. Nici oamenii din satul Tăuşeni n-au o soartă mai bună.

În ciuda faptului că autorităţile locale şi judeţene se laudă cu proiecte edilitare de sute de milioane de euro, Clujul mai are încă sate în care oamenii nu au posibilitatea să se racordeaze la reţeaua de apă. Cei care şi-au mai făcut fântâni în curte spun că apa nu poate fi băută. Un exmplu în sensul acesta este satul Coasta din Bonţida, dar şi satul Tăuşeni. Pop Petru spune că Primăria Bonţida a construit recent o conductă de aducţiune în Coasta dar că, din nu se ştie ce motive, nu funcţionează. El s-a plâns că apa din sat nu poate fi băută şi a destăinuit că oamenii sunt nevoiţi să cumpere de la un cărăuş. Primarul Emil Cărhaţ consideră că reproşul lui Pop Petru ţine de un moft, având în vedere că în ultimii 50 de ani oamenii n-au avut o problemă să bea această apă.

În multe sate din judeţul Cluj, infrastructura edilitară e sub orice critică, asta dacă nu lipseşte cu desăvâşire. Chiar dacă în ultimii ani s-a investit imens la acest capitol, realitatea demonstrează că autorităţile mai au de făcut paşi importanţi pentru a oferi condiţii decente de trai în zonele rurale. La câţiva kilometri de Cluj-Napoca, în comuna Bonţida, satele Coasta şi Tăuşeni aşteaptă de ani de zile un proiect care să le aducă apa în case. Ciudat este că deşi pentru satul Coasta s-a găsit o soluţie de avarie, aceasta este nefuncţională. Concret, Primăria Bonţida a investit într-o conductă de aducţiune, de la o fântână din afara satului. „Avem fântâna Bunu, iar primăria a construit o conductă de apă pe care a adus-o până în mijlocul satului. Nu demult a fost pusă în funcţiune, dar cu toate acestea nu funcţionează şi nimeni nu se mai intersează ce se întâmplă cu ea", a explicat Petru Pop din satul Coasta. El a adăugat că oamenilor le este din ce în ce mai greu să se descurce, având în vedere că nici măcar apa din fântânile din curţi nu este bună de băut.
„Pentru apa de băut plătim. Eu, de pildă, mi-o aduc din Cluj-Napoca, pentru că deşi am fântână în curtea din Coasta, nu pot să folosesc apa. Desigur, pentru gospodărie este bună, însă nu pentru băut. Ceilalţi săteni cumpără. Sunt cărăuşi care aduc apa şi o vând, un leu pentru cinci litri. Primăria nu vine să ne lămurească ce soluţii are pentru această situaţie. Au construit acea aducţiune, dar, din păcate, ea este nefuncţională. Cât să mai stăm aşa?", a spus Petru Pop. Mai mult, el a mai adăugat că s-a mai construit o fântână în mijlocul satului, tot de către Primărie, însă apa de aici ar fi plină cu nisip şi piatră.

În satul Coasta sunt peste 170 de gospodării, iar în satul Tăuşeni, care se confruntă cu aceeaşi problemă sunt în jur de 70 de gospodării. Primarul din Bonţida, Emil Cărăhaţ se arată destul de iritat de acest subiect, într-o primă fază. „Nu înţeleg de ce puneţi problema aşa. Cum să nu aibă oamenii apă? Au apă în fântâni, pot s-o bea că doar şi în urmă cu 50 de ani au băut-o şi n-a păţit nimeni nimic. Acum, desigur, dacă unii sunt cu pretenţii şi vor să bea apă numai din Tarniţa, pentru că se gândesc ei că aia e cea mai bună, normal că se pune probleme să cumpere", a comentat Cărhaţ. Pe de altă parte, el admite că există o problemă cu fântâna Bunu, care nu face faţă să aigure necesarul de apă în special când sunt condiţii de secetă. „Dacă scade apa în fântâna Bunu la un anumit nivel, conducta de aducţiune nu mai funcţionează. Au fost probleme de secetă, însă, în perioada următoare sper ca situaţia să se remedieze", a explicat Cărhaţ. El a spus că şi anul trecut au fost astfel de probleme iar Primăria Bonţida a cărat apa cu cinsterna pentru a alimenta atât satul Coasta cât şi satu Tăuşeni. „Fecem tot ce putem până când vom primi finanţarea necesară pentru a pune la punct reţeua de apă. Avem un proiect în sensul acesta, dar din păcate, nimeni nu ne-a dat bani. Vom racorda reţeaua la conducta din Sic şi vom alimenta aceste doua sate cu apă din Tarniţa. Însă proiectul este evaluat la peste 40.00.000 de lei şi nimeni nu ne-a oferit sprijin. Am depus proiectul şi la Ministerul Mediului şi la Ministerul Dezvoltării, sper să găsim o soluţie pentru a putea realiza această reţea de apă", a spus Cărhaţ.

Etichete
Comenteaza