Cum a sărit preţul exproprierilor pentru pista aeroportului cu 4 milioane de lei într-o săptămână VIDEO
- Scris de Mihai Prodan
- 11 Iun 2013, 17:20
- Administraţie
- Ascultă știrea
Bugetul pentru exproprieri a fost decis în 27 martie, o dată cu bugetul general al Consiliului Judeţean. Aici, la Capitolul 70.02"Servicii şi dezvoltare publică", în suma totală de 15,3 milioane aprobată la "Cheltuieli de capital" a fost cuprinsă şi aprobată şi suma de 11,8 milioane de lei pentru exproprierile la pista de decolare-aterizare de 3500 m.
"În urma evaluării imobilelor din etapa a II-a de către un expert evaluator specializat în evaluarea proprietăţilor imobiliare, membru al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România, s-a întocmit un raport de expertiză pentru fiecare unitate administrativ-teritorială (Mun. Cluj-Napoca şi Comuna Apahida) , pe zone şi categorie de folosinţă", explică acum Consiliul Judeţean. "Din acest raport de expertiză rezultă ca fiind necesară pentru exproprieri etapa II suma totală de 15.709 mii lei, deci cu 3.912 mii lei mai mult" decât suma aprobată de Consiliul Judeţean prin HCJ 88/2013.
Evaluarea a fost făcută de firma Expertus SRL, după ce CJ Cluj a încheiat cu aceasta un contract în acest sens, semnat cu trei luni după decizia din martie, respectiv în 3 iunie 2013.
Evaluarea a fost făcută de inginerul Nicolae Grădinaru, avizat ANEVAR. Cum s-a ajuns la această sumă? Evaluarea imobilelor s-a făcut pentru fiecare unitate administrativ-teritorială - 93 parcele pentru Cluj-Napoca şi o parcelă pentru comuna Apahida, pe zone şi categorie de folosinţă. Astfel pentru parcelele situate pe raza Municipiului Cluj-Napoca au fost stabilite următoarele valori: intravilan arabil -68,70 lei/mp; extravilan arabil - 8,80 lei/mp, iar pentru parcela aflată în extravilanul Comunei Apahida a fost stabilită o valoare de 0,40 lei/mp. În acest context, suma totală necesară pentru plata despăgubirilor în etapa a II-a a ajuns la peste 15,7 milioane de lei.
Evaluarea a durat mai puţin de o săptămână, deoarece contractul a fost semnat în 3 iunie iar în 11 iunie Consiliul Judeţean a convocat o şedinţă de urgenţă unde deliberativul să aprobe suplimentarea sumei. Aceştia au aprobat alocarea banilor fără crâcnire: 26 voturi "pentru" şi 2 abţineri, acesta e rezultatul şedinţei.
Purtătorul de cuvânt al CJ Cluj, Cornelia Trif, spune că motivul majorării preţurilor sunt lucrările suplimentare de amenajare a pârâului Becaş, şi că preţul va creşte şi mai mult în următoarea etapă a lucrărilor, când pista urmează să fie extinsă la 3.500 metri.
Vezi mai jos cum explică preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, motivul creşterii preţurilor pentru exproprieri:
Citeste si "Urecheală" la Consiliul Judeţean: Dragnea a venit la Cluj să împiedice plecarea Lufthansa