Cum ar trebui să arate înţelegerea pentru drumul turistic Răchiţele – Ic Ponor

Cum ar trebui să arate înţelegerea pentru drumul turistic Răchiţele – Ic Ponor
Decizia executivului Consiliului Judeţean de a prelungi contractul cu firma MBS Group (liderul consorţiului care a câştigat modernizarea drumului turistic Răchieţle - Ic Ponor), ar trebui să aibă în vedere şi plata unor penalităţi. Consilierul judeţean PDL Horaţiu Cătărig a sublinat că, în mod normal, penalităţile ar trebui să curgă încă de anul trecut, din septembrie, adică din momentul în care MBS avea termen să finalizeze lucrarea.

Preşedintele Consiliului Judeţean Horea Uioreanu spune că a ajuns la concluzia că este mai avantajos să accepte o prelungire a termenului de finalizare a lucrărilor la drumul turistic Răchiţele - Ic Ponor, decât să rezilieze contractul cu firma MBS Group. Din lipsă de cvorum, propunerea sa nu a fost adoptată de Consiliul Judeţean, însă, la următoarea şedinţă, a dat asigurări Uioreanu, nu va mai întâmpina nici o problemă. Aşa se face că reprezentanţii consorţiului MBS Group primesc termen încă şase luni, până în septembrie, pentru a finaliza lucrările de modernizare pe acest drum turistic. Tot atunci ar urma să se finalizeze şi lucrările la cele nouă poduri de pe traseu. Consilierul PDL, Horaţiu Cătărig, a subliniat că în mod normal, Consiliul Judeţean trebuia să aplice penalităţi încă de anul trecut, din spetembrie, când MBS a venit prima oară să ceară prelungirea contractului cu nouă luni. „Eu am atras atenţia de atunci că trebuie să le impunem penalităţi. Nu m-a ascultat nimeni. Au trecut cele nouă luni, lucrările nu s-au terminat, iar acum venim şi acordăm încă şase luni şi tot nu spune nimeni nimic despre penalităţile pe care ar trebui să le cerem. În mod normal, pentru încălcarea teremenului de finalizare a lucrărilor, în contractul iniţial ar trebui să fie prevăzute penalităţi, iar ele ar trebui să curgă", a spus Cătărig. Acesta este de acord că nu este indicată rezilierea contractului, pentru că s-ar bloca lucrările. Acest lucru nu înseamnă că MBS nu ar trebui să plătească pentru aceste întârzieri, cu atât mai mult cu cât, a atras atenţia Cătărig, partea de cofinanţare pe care o are de achitat Consiliul Judeţean pentru acest proiect se tot majorează.

Mai mult, a mai dezvăluit consilierul democrat liberal, pentru că nu mai avea bani, MBS a reuşit să convingă executivul Consiliului Judeţean să ofere 70% din garanţie pentru bună execuţie, pe care o reţinuse iniţial „1,5 milioane de euro este garanţia de bună execuţie pentru această lucrare, iar Consiliul Judeţean acceptă să dea 70% din aceşti bani constructorului, pentru a putea lucra. La schimb, constructorul lasă doar o o asigurare", a comentat Cătărig. În lungime de 20,5 km, drumul turistic Răchiţele - Ic Ponor urma să beneficieze de lucrări capitale de modernizare, în baza contractului pe care administraţia judeţeană l-a atribuit, încă din 2009, consorţiului româno-maghiar MBS Group, Alfa Rom, Nemzetkozi Betonut.

 

Etichete
Comenteaza