Video Cum este construit și cum va fi cheltuit cel mai mare buget din istoria Floreștiului

Cum este construit și cum va fi cheltuit cel mai mare buget din istoria Floreștiului

Floreștiul are anul acesta cel mai mare buget din istoria comunei clujene. Bugetul pe anul 2024 este de aproximativ 220 milioane de lei, cu 42% mai mult decât în anul precedent.

La fel ca anul trecut, mai mult de jumătate din buget este axat pe dezvoltare și investiții, nu mai puțin de 58%, adică peste 126 de milioane de lei.

Potrivit datelor din proiectul de buget pus în consultare publică, totalul veniturilor estimate de primăria Florești ajung la 175 de milioane de lei. Bugetul este împărțit pe mai multe capitole:

Partea I-a SERVICII PUBLICE GENERALE: 26,6 mil. lei

Partea a II-a APARARE, ORDINE PUBLICA SI SIGURANTA NATIONALA: 6,7 mil. lei

Partea a III-a CHELTUIELI SOCIAL-CULTURALE: 83,5 mil. lei

Partea a IV-a SERVICII SI DEZVOLTARE PUBLICA, LOCUINTE, MEDIU SI APE: 55,5 mil. lei

Partea a V-a ACTIUNI ECONOMICE: 47 mil. lei

Partea a VII-a REZERVE, EXCEDENT / DEFICIT -44 mil. lei

Proiectele care primesc cele mai mari sume de bani sunt: construire școală cu clasele  0-VIII, amenajări exterioare, împrejmuire teren, racorduri și branșamente la utilități (45 mil.lei), regenerare Zona Poligon Amenajare Parc Agrement (22 mil. lei), Renovarea energetica a cladirilor rezidentiale din comuna Florești (22 mil. lei).

Totodată, sunt prevăzuți bani în buget și pentru studii de prefezabilitate, fezabilitate, impact asupra mediului si evaluarea strategica adecvată pentru obiectivul de investiții ”Tren Metropolitan Gilău Florești-Cluj-Napoca - Baciu-Apahida- Jucu-Bonțida” - etapa I a sistemului de transport metropol, modernizare prin asfaltare străzi locale, studiu de fezabilitate pentru canalizare Tăuți, ș.a.

Floreștiul are un excedent bugetar de aproximativ 44 de milioane de lei. Edilul celei mai mari comune din țară, Bogdan Pivariu, a explicat, la ZIUA LIVE, cum s-a ajuns aici. 

De la începutul mandatului am făcut totul programat și planificat. Vorbim de o dezvoltare strategică și sustenabilă a Floreștiului. Suma de 44 de mil. lei nu reprezintă neapărat realitatea. Este vorba de 44 de milioane din 2016 până în 2023 la excedent. Banii aceștia nu sunt cheltuiți. La finalul anului trecut, Guvernul a oprit plățile și nu am putut face noi contracte. Dacă nu există excedent înseamnă că există imposibilitatea de plată, iar asta înseamnă insolvență, faliment. Eu mă bucur că este excedent. Orice manager responsabil știe că trebuie să ajungă la nota de plată cea mare și că o poate plăti”, a afirmat, la ZIUA LIVE, Bogdan Pivariu.

De asemenea, primăria Florești a prevăzut aproximativ 29 de milioane de lei, ca și cheltuieli, pentru plata salariilor a 371 de posturi. Cei mai mulți sunt la capitolul Asistență socială în caz de invaliditate, 175. Urmează autorități executive, 64 de posturi și Poliția locală, 47 de posturi.

Proiectul de buget al comunei Florești a fost pus în consultare publică pe site-ul primăriei și poate fi consultat AICI. Proiectul este în dezbatere publică până pe 30 ianuarie 2024, ora 16:00.

Persoanele interesate pot trimite sesizările, observaţiile, punctele de vedere la adresa de email: raluca.doja@floresticluj.ro sau pot înregistra adrese scrise la Primăria Comunei Floreşti, str. Avram Iancu nr.170, în atenţia Direcţiei Economice.

Comenteaza