Cum înţeleg managerii Clujana să facă performanţă

Cum înţeleg managerii Clujana să facă performanţă
Recuperarea creanţelor şi reducerea pierderilor societăţii sunt principalele şi singurele criterii de performanţă aprobate de Consiliul Judeţean pentru această fabrică de încălţăminte. Despre dezvoltare şi creşterea producţiei, nici un cuvânt.

Clujana funcţionează pe avarie, iar acest lucru reiese nu doar din situaţia datoriilor pe care le înregistrează societatea ci şi din pretenţiile modeste pe care le are noua conducere. La capitolul „criterii de performanţă", singurele obiective propuse de conducerea Clujana se referă la recuperarea creanţelor şi la o stabilitate a activităţii. Nu se are în vedere nici o strategie de relansare a fabricii sau vreun plan de dezvoltare a producţiei. Totuşi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Oleleu, afirmă că s-ar mai fi obţinut o serie de contracte şi că se vor mai face şi angajări.

Consiliul Judeţean se încăpăţânează să păstreze fabrica de încălţăminte Clujana, deşi nu are nici o strategie pentru redresarea şi dezvoltarea ei. După alegerile locale din 2012, la conducerea acestei unităţi economice au fost numiţi, pe linie politică, atât directorii, cât şi membrii Consiliului de Administraţie. Pe de o parte, pentru că vin din partide diferite şi, cel mai probabil, pentru că interesele lor nu coincid, cei din conducere nu s-au pus niciodată de acord în privinţa modului în care ar trebui revigorată fabrica.

De altfel, ZIUA de CLUJ a relatat în mai multe rânduri despre bâjbâielile celor din conducerea Clujana în privinţa unor soluţii de salvare. Din pricina datoriilor înregistrate către stat, preşedintele Horea Uioreanu şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Clujana, Daniel Mihiş, propuneau ca societatea să intre în procedură de insolvenţă. De cu totul altă părere au fost reprezentanţii PSD, directorul fabricii, Dorinel Şumlea, şi liderul PSD, consilierul judeţean Remus Lăpuşan. Aceştia apreciau că insolvenţa ar duce, cu siguranţă, la pierderea fabricii. Consiliul Judeţean a aprobat noile criterii de performanţă propuse de conducere pe anul 2013. Din partea Consiliului Judeţean, vicepreşedintele Ioan Oleleu a dat asigurări că nu mai sunt probleme la conducerea Clujana şi că oameniii s-au pus pe lucru, dispuşi fiind să relanseze fabrica. „I-am aşezat pe toţi la masă şi le-am explicat că trebuie să lase la o parte orgoliile, să colaboreze şi să facă treabă. Au înţeles că ţine strict de ei ca fabrica să meargă bine, motiv pentru care s-au şi prezentat cu aceste criterii de performanţă pentru anul 2013", a explicat Oleleu. Numai că în lista criteriilor de performanţă au fost incluse doar prevederi ce vizează recuperarea creanţelor, reducerea cheltuielilor, plata etapizată a datoriilor sau reducerea unor stocuri de încălţăminte. Nu se spune nimic despre posibilitatea creşterii producţiei, despre noi angajări sau despre vreo strategie de dezvoltare.

De altfel, consilierii PDL au atras atenţia executivului Consiliului Judeţean că în cazul în care noua conducere nu are planuri de relansare pentru fabrică, aceste „criterii de performanţă nu se justifică". „Dacă vorbim de criterii de performanţă, atunci ar fi trebuit să avem cel puţin un punct care să ateste interesul noii conduceri pentru dezvoltarea acestei unităţi. Nu spune nimeni că nu e normal să recuperăm creanţe şi să ne plătim datorii, însă chestiunile acestea ar trebui să ţină de normalitate, adică să fie parte din activităţile obişnuite ale conducerii societăţii şi nicidecum să fie ridicate la rang de performanţă", a spus consilierul PDL Horaţiu Cătărig.

Oleleu a dat asigurări că în perioda următoare se va avea în vedere şi dezvoltarea fabricii. „Datoriile istorice pe care le are fabrica sunt acolo. Prin urmare, până când nu scăpăm de ele, nu se pot face planuri de dezvoltare. E normal să avem această prioritate şi apoi să ne gândim şi la strategii. Am primit garanţii că numărul de comenzi (contracte - n. red.) va creşte. De altfel, înţeleg că din ceea ce produce acum, Clujana ar putea funcţiona fără probleme, însă, sunt datorii de plătit şi sunt şi creanţe de recuperat. Mai întâi să scăpăm de aceste probleme şi apoi venim şi cu alte soluţii. Oricum, am înţeles că ar urma să mai fie semnate nişte contracte şi că ar trebui să mai fie angajaţi nişte oameni", a comentat Oleleu. Clujana are datorii de 1,3 milioane de euro la stat şi 400 de angajaţi. Preşedintele admini-straţiei judeţene, Horea Uioreanu, anunţa recent că ia în calcul inclusiv posibilitatea unei infuzii de capital pentru revitalizarea fabricii.

Etichete
Comenteaza