Cum rezolvăm criza locuirii la Cluj? Urbaniştii şi ONG-urile chiriaşilor arată cu degetul spre primărie

Cum rezolvăm criza locuirii la Cluj? Urbaniştii şi ONG-urile chiriaşilor arată cu degetul spre primărie

Prețurile exorbitante la închirieri și vânzări imobiliare din Cluj-Napoca nu sunt date doar de creșterea demografică a populației din oraș, ci mai ales de cererea mare venită de la investitori, spun experții.

"Cererea și oferta din Cluj nu sunt date doar de nevoia de locuire. Cererea nu e dată doar de oamenii care vor să locuiască în Cluj, ci este și o oportunitate foarte bună de investiție pentru foarte mulți oameni. O bună parte din cerere vine fix ca cerere de investiție, nu ca cerere de locuire", a arătat Alex Boguș, președintele Asociației Chiriașilor Cluj, în cadrul unei dezbateri pe tema locuirii în Cluj.

Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care prețul unui metru pătrat util în Cluj-Napoca a ajuns anul acesta să fie cu 20% mai mare decât în 2008, an considerat vârf al creșterii economice în România, după care a urmat criza financiară. O creștere de 30% s-a înregistrat și pe segmentul chirilor în toamna acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017, a mai arătat reprezentantul chiriașilor din Cluj.

Criza locuirii în orașul cu cele mai scumpe chirii din România a fost tema unei dezbateri organizate de Demos Cluj, la care au luat parte arhitectul Eugen Pănescu, președintele Asociației Chiriașilor Cluj, Alex Boguș, dar și activista Eniko Vincze, reprezentantă a grupării Căși sociale ACUM și Aurel Șfaiț, un pensionar evacuat din Casa Agronomului.

Cei patru invitați au încercat să identifice probleme cu care se confruntă cei care trăiesc în Cluj, dar și să aducă soluții, pe termen lung și scurt, prin care se urmăreşte plafonarea prețurilor la chirii.

Subvenționarea chiriei și suplimentarea stocului de locuințe

Una dintre soluțiile pe termen lung ar putea fi suplimentarea stocului de locuințe pentru a face față cererii mari și creșterii demografice. Mai exact, atât dezvoltatorii imobiliari dar şi administraţia locală să construiască ansambluri rezidenţiale, respectiv private şi sociale. 

Pe termen scurt, specialiştii propune crearea de politici publice care să facilitizeze accesul la locuinţă. Spre exemplu, oferire de subvenţii de către administraţia locală pentru plata chiriei pentru mai multe segmente de public (în funcţie de venit). 

"Cred că una dintre soluții este să fie suplimentat stocul de locuințe, chiar dacă este privat. Clujul duce lipsă de spațiu locativ și el trebuie produs. Cealaltă soluție este echilibrarea politicilor sociale și a elementelor fiscale și de acces la locuințe, chiar dacă acestea sunt locuințe private. Trebuie să se încerce accesul la locuințe cu subvenție sau cu mijloace financiare care țin de o politică locală a Clujului, adaptată la situația reală a orașului, nu de cea dorită", a propus arhitectul Eugen Pănescu, cadru asociat al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj și delegat în comisia tehnică de urbanism a Primăriei Cluj-Napoca.

Pe de altă parte, reprezentantul chiriașilor din Cluj a atras un semnal de alarmă asupra necesității impunerii unui prag legal până la care chiriile pot fi ridicate.

"Pe termen scurt, ar fi două soluții: o cotă pe noile construcții, adică Primăria să încerce să impună în licitații ca cineva să-și asume ca o parte din imobile să treacă la stat, în schimbul unor subvenții sau facilități pe care le poate oferi administraţia locală dezvoltatorului imobiliar. Pe de altă parte, e nevoie de o încercare de a plafona creșterea chiriilor, ori de un program de subvenționare a chiriilor", a transmis Alex Boguș.

Preţurile lunii noiembrie la Cluj-Napoca 

Deşi continuă să fie cea mai scumpă piaţă imobiliară din ţară, preţurile încep să se stabilizeze la Cluj-Napoca. Astfel, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețurile s-au majorat aici cu 1,4% în noiembrie (de la 1.535 la 1.556 de euro pe metru pătrat util) și cu 7,5% în ultimul an (de la 1.447 euro pe metru pătrat util). Pe parcursul lunii ce tocmai s-a încheiat, apartamentele vechi din Cluj s-au apreciat cu 0,6%, de la 1.574 la 1.584 de euro pe metru pătrat util. Locuințele nou-construite au consemnat o creștere mai importantă, anume 2,1%, de la 1.503 la 1.534 de euro pe metru pătrat.

Preţurile chiriilor din Cluj la început de an universitar 2018 

Clujul are şi cele mai "piperate" chirii din ţară. Bugetul mediu necesar pentru închirierea unei garsoniere a ajuns la 250 euro/lună în vara acestui an, ceea ce marchează un avans considerabil față de media de 220 de euro consemnată în 2017. În cartierul Gheorgheni, însă, o garsonieră de 22 mp utili costă și 200 euro/lună. 

Așteptările proprietarilor s-au majorat pe segmentul apartamentelor cu două camere, care au ajuns la un nivel de 380-390 euro/lună, față de 360 de euro în iunie anul trecut. În Mănăștur, o locuință bicamerală cu o suprafață de 50 mp utili are un preț cerut de 300 euro/lună.

O creștere semnificativă a avut loc în cazul locuințelor tricamerale, care au ajuns la o valoare medie de listare de 470 euro/lună în iunie, față de 445 de euro în urmă cu 12 luni. În Grigorescu, o unitate locativă mobilată, cu o suprafață de 61 mp, este disponibilă spre închiriere la un preț de 380 euro/lună.

Comenteaza