Cum să-i atragem pe investitori

Cum să-i atragem pe investitori
Un centru integrat de stocare a informaţiilor de interes public ar putea fi realizat la nivelul Consiliului Judeţean, dacă executivul va asigura finanţare în sensul acesta, a arătat consilierul PDL Steluţa Racolţa.

 Prin procesarea informaţiilor GIS (Geographic Information Systems), se poate crea o bază de date care să poată fi accesată de către toţi investitorii interesaţi de judeţul Cluj şi nu numai de către aceştia. Domeniul „utlizării datelor deschise" este încă insuficient exploatat la noi în România, a atras atenţia consilierul judeţean PDL, Steluţa Racolţa, deşi acesta ar putea aduce nenumărate beneficii, atât autorităţilor publice cât şi cetăţenilor. Racolţa a anunţat că va propune executivului Consiliului Judeţean să investească în crearea unui centru de informaţii de inters public, la nivelul instituţiei, care va stoca, în sistem integrat, absolut toate informaţiile referitoare la infrastructura din judeţ, drumuri, reţele de apă, canalizare, gaz, reţea electrică, terenuri agricole, păduri, situaţia juridică a proprietăţilor etc. „Comunitatea europeană a lansat un mesaj foarte ferm legat de modul în care pot fi exploatate informaţiile instituţiilor publice dintr-o ţară. De altfel, toată baza de date de la nivelul acestor instituţii reprezintă o resursă şi un potenţial extraordinar şi pentru ţara noastră. Important este să ştim cum să ne folosim de aceste informaţii şi cred că noi, Consiliul Judeţean Cluj, am putea da un exemplu de bună practică în acest sens", a comentat Steluţa Racolţa.

Consiliul Judeţean are deja un departament care se ocupă să gestioneze informaţiile de interes public, ca atare nu se impune decât o investiţie de circa 20.000 de euro, pentru achiziţionarea de computere şi softuri speciale care să stocheze toate aceste informaţii. „Este vorba despre o bază de date, interoperabilă, ce va putea fi constituită prin sistemul GIS. Acest sistem a fost conceput pentru a procesa date referitoare la un obiect definit prin amplasarea sa geografică. Mai exact, GIS-ul furnizează informaţii în format digital despre obiecte din lumea reală, identificate prin poziţia lor geografică", a comentat Racolţa. În acest fel, de pildă, orice investitor interesat de judeţul Cluj va putea apela la acest centru de date pentru a afla toate detaliile cu privire la o anumită locaţie, sau cu privire la un anumit obiectiv din judeţ, fără a mai fi nevoit să întreprindă zeci de demersuri, pe la Cadastru şi pe la alte instituţii, ca să afle detaliile care-i sunt de folos în privinţa demarării unui proiect de investiţie.

Comenteaza