Foto Cum va arăta cea mai nouă fabrică din județul Cluj. Va crea peste 100 de locuri de muncă

Cum va arăta cea mai nouă fabrică din județul Cluj. Va crea peste 100 de locuri de muncă
| Foto: randări / S.C. MONTAG STUDIO S.R.L.
Cum va arăta cea mai nouă fabrică din județul Cluj. Va crea peste 100 de locuri de muncă
Cum va arăta cea mai nouă fabrică din județul Cluj. Va crea peste 100 de locuri de muncă
Cum va arăta cea mai nouă fabrică din județul Cluj. Va crea peste 100 de locuri de muncă

Compania austriacă Knauf Gips, care are deja o fabrică la Aghireşu, mai construiește încă una în orașul Huedin. Investiția este estimată la peste 75 de milioane de euro.

Proiectul, aflat în etapa avizării Planului Urbanistic de Detaliu (PUD), va fi prezent pe ordinea de zi a ședinței Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj de joi, 20 iunie 2024.

Knauf Gips România deţine o fabrică la Aghireșu, judeţul Cluj, unde se produc amestecuri uscate, tencuieli și gleturi pe bază de ipsos, care se utilizează pentru finisarea la interior a pereților din zidărie și a suprafețelor din gips-carton.

Parte din grupul austriac Knauf, firma din România pe lângă fabrica din Aghireșu, judeţul Cluj, construieşte o a doua unitate de producţie la Huedin. Mai exact, Knauf Gips investeşte 76 de milioane euro într-o nouă fabrică de plăci din gips-carton și profiluri metalice la Huedin, județul Cluj.

Construcţia fabricii din Huedin a început în anul 2023, iar producţia – în al doilea semestru al anului 2024. Vor fi create 100 de locuri de muncă la fabrica Knauf din Huedin. Fabrica Knauf Gips va avea în dotare şi o linie de producție a profilurilor metalice.

Potrivit documentației, s-a studiat amplasarea unei construcții fabrică de gips-carton compusă din mai multe corpuri cu funcțiunea de: unitate de producție, depozitare, birouri. De asemenea, se vor realiza noi drumuri, trotuare, parcaje, platforme exterioare și amenajări exterioare.

Principala materie primă în procesul de producție al plăcilor de ghips-carton este ghipsul. Sursa de ghips pentru fabrica de la Huedin o reprezintă carierele proprii de ghips de la Leghia și Dumbrava din județul Cluj.

Ghipsul este exploatat și concasat în carieră, apoi livrat pe cale rutieră la Huedin în fracția de 0-40 mm. După cântărire pe cântarul auto fiecare basculantă are opțiunea să se deplaseze către depozitul de materie primă cu o suprafață totală de 5.000 m2, care permite depozitarea a 40.000 tone de ghips, sau se poate deplasa către rampa de descărcare direct în instalația de prelucrare. Decizia privind locul de descărcare se ia în funcție de sezon și de regimul de funcționare. Înainte de ieșirea din zona de depozit basculanta poate să-și curețe roțile trecând pe la platfoma de spălare”, se mai arată în memoriul justificativ.

Grupul Knauf a înregistrat o cifră de afaceri de 12,5 miliarde euro în 2021, iar cu noile investiții grupul estimează că va ajunge la 15 miliarde euro.

Comenteaza