DA şi NU. Raportul lui Emil Boc după un an de mandat
- Scris de Ionel Lespuc
- 27 Iun 2017, 12:47
- Administraţie
- Ascultă știrea
Primarul Clujului, Emil Boc, şi-a prezentat foaia de parcurs după un an de mandat. În raportul său de 100 de pagini, prezentat în premieră de ZIUA de CLUJ, Boc pune reflectoarele pe realizările municipalităţii, dar şi pe obiective viitoare. Altfel spus, aşează la comun realităţi şi vise, proiecte finalizate cu unele aflate în stadiu de proiect şi cu altele pe care nu ştim dacă le vom vedea vreodată realizate.
RAPORTUL INTEGRAL AICI.
„Doresc să vă prezint raportul de activitate al primului an din mandatul pe care mi l-aţi încredinţat în iunie 2016. Clujul trăiește în acești ani o vârstă binemeritată - cea a unui oraș consolidat economic, divers și creativ. Pentru că noi toți am muncit și am reușit să aducem acestei comunități cinstea de a fi cea mai prietenoasă din Europa, dinamică din punct de vedere economic, diversă cultural și ambițioasă social, avem totodată și dreptul să ne bucurăm și motive de mândrie că suntem clujeni. Inovarea şi participarea sunt cuvintele cheie pentru dezvoltarea economică şi socială a oraşului nostru. La Cluj-Napoca, municipalitatea s-a bazat pe participarea reprezentanţilor diferitelor domenii de activitate la reţele complexe de guvernanţă, precum şi pe participarea tuturor cetăţenilor la stabilirea principalelor direcţii de dezvoltare şi a obiectivelor de investiţii. Modelul pe care se bazează oraşul nostru este unul la care participă administrația, sectorul privat, universitățile, sectorul non-guvernamental și cetățeanul. Progresele se văd deja și vom continua să construim pe acest model un oraş care se poate menţine pe primul loc în România în privința calității vieții", arată primarul în introducere.
Am luat capitol cu capitol, pentru a separa lucrurile care chiar s-au făcut în acest prim an de mandat al actualei administraţii de lucrurile promise, pe care sperăm să le vedem inserate ca realizări în următoarele rapoarte de activitate.
DA
Da, s-a terminat drumul Făget, s-a amenajat cea mai mare parte a Pieţei Unirii, s-a făcut o parcare la sol de 229 de locuri pe strada Năvodari. Da, s-au cumpărat 20 de troleibuze noi, s-au oferit facilităţi la transportul în comun. Da, s-a dat în folosinţă gratuită Baza Sportivă din Gheorgheni, obiectiv achitat de Ministerul Dezvoltării Regionale. Da, se extinde Sala Polivalentă şi da, sunt evenimente importante găzduite de această sală. De Cluj, în general. Da, a crescut numărul turiştilor. Da, s-a acoperit cu un balon bazinul mare al ştrandului Sun. Da, se mişcă lucrurile în mediul virtual: s-au creat aplicaţii, s-a creat posibilitatea ca unele documente să poată fi depuse on-line. Asta e poate cea mai importantă realizare a primului an de mandat. Da, avem soluţia câştigătoare pentru Turnul pompierilor, însă mai avem de aşteptat până la execuţie. Da, podul Traian este aproape finalizat, cu întârzierile cunoscute, şi s-au început lucrări la pasarela „Iuliu Haţieganu". Da, s-a terminat barajul de plutitori, care păstrează apa Someşului mai curată. Da, s-au asfaltat străzi şi s-au creat câteva spaţii de plimbare a câinilor, da, s-a extins sistemul de iluminat public, da, s-au reabilitat termic mai multe blocuri. Da, s-au reabilitat cu întârzieri trei şcoli şi s-a asfaltat curţi de unităţi de învăţământ. Da, s-a realizat un departament de îngrijire a bătrânilor la domiciliu; nu ştiu să vă spun cât de eficient este.
NU
Nu, parkinguri sub sau supraterane „proaspete" nu avem; aşteptăm în 30 noiembrie să se termine unul pe strada Negoiu, care trebuia finalizat în 2015. Nu, drumul Lomb nu s-a făcut. Nu, centura metropolitană e departe de a se realiza; aici, ca să fim cinstiţi, municipalitatea şi-a jucat cartea cât a putut de bine. Nu, benzile dedicate pe relaţia est-vest nu s-au realizat; ultimul termen promis este 15 august. Nu, nu s-au cumpărat încă alte zece de autobuze şi tramvaie noi; din flota de tramvaie, doar patru sunt noi, restul zdrăngăne zi lumină. Per ansamblu, nu, problema traficului nu e rezolvată deloc. Nu, concursul de soluţii pentru Someş nu s-a realizat în primul an de mandat; procedura s-a demarat cu întârziere şi vom afla probabil câştigătorul în octombrie. Nu, celelalte concursuri de soluţii, pentru Cetăţuie, Kogălniceanu, Parcul Feroviarilor, nici nu se văd în zare; deocamdată, parcul nici nu se află în domeniul public al municipiului. Nu, încă nu avem un aquapark. Nu, în primul mandat al primarului nu s-a realizat patinoarul din Parcul Central; există un termen de finalizare fixat pentru 1 decembrie. Nu, cimitirul Moş Ion Roată nu s-a realizat; încă nici nu s-au început lucrările. Nu, un cabinet stomatologic pentru clujenii cu probleme materiale nu s-a creat. Nu, refaţadizarea clădirilor din centrul istoric nu s-a făcut; au fost supraimpozitaţi proprietarii şi aşteptăm ca măsura să îşi facă efectul. Nu, până acum nu s-au introdus în subsol punctele gospodăreşti; suntem abia la faza de proiectare pentru primele 18.
Concluzia este că avem şi bune, dar şi rele. Că lucrurile care s-au făcut sunt importante, dar sunt puse în umbră de o mare problemă, cea a traficului. Noroc că e vară şi că, până în septembrie, se circulă şi se critică administraţia cu mai mult calm.