Dacă primăria n-a dat teren, Emerson s-a dus spre Oradea
- Scris de Cosmina Fernoaga
- 05 Mar 2013, 22:14
- Administraţie
- Ascultă știrea

Parcurile industriale reprezintă un etalon pentru economia Clujului dar, cu toate acestea, a arătat liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, administraţia locală nu se implică prea mult în sprijinirea lor. O primă problemă pe care Primăria Cluj-Napoca ar fi trebuit să o rezolve se leagă de o cerere mai veche a companiei Emerson, care ocupă parcul Tetarom II. Încă din 2008, Consiliul Local s-a angajat să contribuie cu un teren pentru extinderea activităţii Emerson. Anii au trecut, dar Primăria a uitat să mai predea terenul. Între timp, Emerson a ales să se dezvolte la Oradea. Liderul PSD, Remus Lăpuşan a arătat că primăria nu a rezolvat nici măcare chestiunile simple care ţin de transportul în comun pentru parcul industrial de pe Tăietura Turcului.
În calitatea sa de repezentantat al Consiliului Judeţean în AGA la Tetarom, liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a atras atenţia că municipalitatea nu se implică deloc în dezvoltarea parcurilor industriale. Principala problemă pe care edilul Emil Boc ar trebui să o rezolve se referă la situaţia celui de-al doilea parc industrial, din zona B-dul Muncii, pe care îl ocupă compania americană Emerson. „Există o hotărâre de Consiliu Local încă din 15 aprile 2008, prin care municipalitatea se angaja să-şi majoreze aportul la capitalul social al Tetarom, cu un teren de 1,5 hecatre. Acest teren urma să fie utlizat pentru dezvoltarea unităţii de producţie a Emerson. Primăria nu a mai dat, însă, terenul nici până în ziua de astăzi, deşi s-au făcut nenenumărate solicitări în sensul acesta. De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care Emerson a decis să se extindă cu activitatea în Oradea. Dacă Primăria şi-ar fi făcut treaba şi ar fi dat terenul, aşa cum a aprobat Consiliul Local, până acum am fi avut, în Tetarom II, încă câteva sute de noi locuri de muncă", a spus Lăpuşan. Nici acum nu este târziu, iar Primăria mai poate încă să-şi remedieze greşeala, arată Lăpuşan, cerându-i lui Boc să pună în aplicare cât mai repede hotărârea din 2008.
O altă problemă pe care Boc trebuie să o rezolve se referă la strada Căpitan Grigorie Ignat, care arată ca după bombardament. „Sunt ani de zile de când agajaţii din Tetarom II cer ca strada aceasta să fie asfaltată însă primăria nu face nici un demers în sensul acesta. Sper ca în bugetul pe 2013, să se rezolve această problemă", a comentat Lăpuşan.
Tot primăria ar trebui să rezolve şi transportul pentru angajaţii din Tetarom I, de pe Tăietura Turcului. Sunt circa 2.000 de angajaţi în parcul Tetarom I, iar odată cu extinderea acestui obiectiv, mai urmează să mai intre în parc încă vreo 400 de noi angajaţi, a arătat Lăpuşan: „Firesc ar fi ca aceşti oameni să beneficieze de mijloace de transport în comun. Sunt convins că se pot găsi soluţii, astfel încât să avem create două linii, una care să lege Tetaromul de Mănăştur, iar alta care să-l lege de Zorilor". Pe de altă parte, sunt foarte multe autovehicule de transport care vin din străinătate în parcul de pe Tăietura Turcului şi care sunt oprite din pricina resticţiilor de circulaţie. „Este permis accesul doar pentru camioane de până la 7,5 tone. Primăria ar trebui să rezolve problema aceasta pentru că sunt camioane din Finlanda, de pildă, care nu au de unde să ştie despre aceste restricţii. Prin urmare, mi s-ar părea firesc ca acele camioane care intră în parc să fie scutite de această restricţie", a comentat Lăpuşan. Edilul Emil Boc nu a putut fi contactat pentru a răspunde la problemele ridicate de liderul social democraţilor.