De ce NU încep lucrările la noul cartier Sopor. Răspunsul primarului Boc

De ce NU încep lucrările la noul cartier Sopor. Răspunsul primarului Boc

Proiectul ambițios al cartierului Sopor din Cluj-Napoca a făcut un pas important, obținând recent avizul mult așteptat de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Ce urmează? 

Următorul pas esențial este aprobarea în Parlament a noului Cod al Urbanismului, preconizată pentru luna aprilie. Acest cod, jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va aduce modificări legislative și este esențială alinierea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) al cartierului Sopor la noile reglementări.

"Avem două alternative. Aceea de a porni construcția cartierului Sopor așa cum s-a pornit construcția tuturor cartierelor din România, inclusiv din Cluj și Florești, cu PUZ-uri individuale, cu infrastructura făcută de dezvoltatori, cu greutăți pentru grădinițe, parcuri și școli. Cealaltă alternativă pe care am propus-o, este ca primăria să-și asume realizarea acestor obiective mari de ultilitate publică, să le facă în prealabil, ca apoi proprietarul privat să vină doar la etapa de autorizare și să plătească o taxă de urbanizare, contribuția lui la ce s-a realizat acolo - parc, școală, drum, centru de cartier. Nu mai umblă ei după toată hârțogăria. Astăzi, legislația nu permite autorității locale să impună această taxă de urbanizare, de aceea aștetpăm codul urbanismului. Noi vom avea disponibilitatea financiară să avansăm lucrările, dar trebuie să ne recuperăm investițiile. E un model de bună practică, în premieră în România. Au fost deja peste 10 întâlniri și dezbateri cu fiecare proprietar, am parcurs partea cea mai grea. Când vom ajunge în Consiliu Local pentru aprobare, va mai urma o rundă (n.red. sunt peste 800 de proprietari privați). Nu vor mai fi probleme majore. Și metroul are acolo o ramură - o linie și depou. Până la finalul lunii iunie trebuie ca acest cod al urbanismului să fie aprobat, e jalon în PNRR", a declarat Emil Boc, la ZIUA LIVE.

Primăria Cluj-Napoca este prima administrație publică locală din România care a demarat un proiect de dezvoltare de la zero a unui nou cartier de locuințe. Masterplanul viitorului cartier Sopor se va întinde pe o suprafață de 250 ha. PUZ-ul este realizat de către o echipă de arhitecți, care a fost aleasă în urma unui concurs internațional de soluții, și anume Asiza Birou de Arhitectură – echipă coordonată de arhitecții Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu.

Comenteaza