Dezbatere în premieră în Europa de Est pentru banii Mănăşturului, transformată în audienţă la primar

Dezbatere în premieră în Europa de Est pentru banii Mănăşturului, transformată în audienţă la primar
Prima dezbatere a bugetului participativ din Sud-Estul Europei, cea din această seară din Mănăştur, s-a transformat într-o discuţie clasică între administratori de bloc şi primar: reabilitare termică a blocurilor, maşini pe trotuare, garduri vii sau metalice ori asfaltarea aleilor, acestea sunt probleme ridicate de cei prezenţi, în mare parte administratori ai asociaţiilor de locatari sau pensionari.

Câteva zeci de mănăştureni s-au prezentat în această seară în sala de sport a şcolii "Liviu Rebreanu" de pe strada Mehedinţi, după ce au fost chemaţi la dezbatere de primarul Emil Boc, prin afişe la intrarea în bloc sau fluturaşi în cutia poştală. Acestea din urmă îi convoacă pe mănăşturenila dezbaterea pentru "bugetarea participativă" a bugetului cartierului - buget al cărui cuantum nu a fost făcut public nici acum, pentru ca mănăşturenii să aibă o cifră la care să se raporteze. În schimb, problemele ridicate la dezbatere sunt aceleaşi ca la orice altă dezbatere între clujeni şi primar din ultimii ani: mulţi dintre cei prezenţi, administratori de bloc, au ridicat problema anvelopării termice a blocurilor, circulaţia problematică a maşinilor, lipsa spaţiilor verzi sau a parcurilor de joacă, maşinile parcate pe trotuare ori gardurile metalice puse între blocuri de Primărie fără să fi întrebat locatarii.

Una dintre problemele ridicate de locatari a fost ruina fostului viitor spital de pe Colina, unde şi ultima destinaţie, de sediu pentru Academia de Muzică, a fost abandonată. Mănăştureanca Maria Stegaru spune că ruina e "ruşinea Mănăşturului". "Mi-e ruşine de asemenea porcărie, parcă e după război", spune ea. "Ne facem de ruşine cu ea", recunoaşte şi primarul Boc, "trebuie s-o rezolvăm". Pentru că nu ştie dacă ruina e în proprietatea Ministerului Educaţiei ori a fost predată la Consiliul Judeţean, Boc spune că o va cere de la CJ iar o posibilă soluţie pentru clădire ar fi amenajarea de locuinţe sociale. "Acolo s-a vrut un spital, dar a fost o catastrofă", a spus Boc.

 

Primăria organizează în total trei astfel de dezbateri în cartier. Locul şi data următoarelor două nu a fost încă anunţat. Pentru creionarea bugetului participativ al oraşului Cluj-Napoca s-au implicat Carmen Greab de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC), Istvan Szakacs de la Altart, Tiberiu Ciolacu de la Planwerk, Norbert Petrovici - profesor la Facultatea de Sociologie şi Irina Cantor - profesor la FSPAC. Istvan Szakacs explică mecanismul proiectului: "Facilitatorii comunitari merg în cartier, în locuri special alese. Avem mecanisme specifice de adunare a opiniei publice pe bază de participare şi luare de decizie pe bază de consens, nu de vot. Se va vorbi până se ajunge la consens. De aici se merge la Primărie, management unit-ul se uită la acestea şi le zice cetăţenilor "uite problemele pe care le-aţi identificat, ce vreţi să faceţi cu ele?". Apoi cetăţenii în adunări cetăţeneşti propun propriile resurse şi expun idei prin care Primăria poate găsi soluţii pe bază de proiecte. Fiecare spune cu ce poate contribui la rezolvarea problemei - "Eu pot aduce aici o lopată", altul o roabă de ciment, iar prin acest proiect de du-te-vino se poate ajunge la implementabilitate. Apoi Consiliul Local, după ce proiectele au fost stabil agreate de comunitate, preia problema".

Vezi aici detalii despre proiect, considerat o premieră pentru Europa de Est

UPDATE Istvan Szakacs spune că este  "foarte plăcut impresionat" de Boc şi de organizarea de joi, chiar dacă putea fi făcută mai bine. "Mi-ar fi plăcut dacă materialele vizual-explicative ar fi fost mai profi făcute și mai profi exploatate", spune el. "Primarul a fost admirabil, pe bune; am cules o grămadă de idei bune". Între ideile pe care le reţine sunt amenajarea sudului cartierului ca parc natural sau amenajarea unui club social pentru mănăştureni în cinematograful Dacia. Nu ar trebui un buget creionat înainte de dezbateri? "Nu din prima", explică el. "Când nu ai date deloc despre anvergura procesului cât puteam zice? 5milioane? De ce 5? De ce nu 10? De ce nu 2? N-aveam nicio pârghie, nicio estimare, niciun reper. Ştiam că în acest an până în toamnă abia terminam procesul de elaborare a proiectelor, care vor fi bugetate din banii de 2014".




Comenteaza