Dezmembrarea unei parcele din intravilan fără certificat de urbanism conduce la parcele neconstruibile! De ce?

Dezmembrarea unei parcele din intravilan fără certificat de urbanism conduce la parcele neconstruibile! De ce?
| Foto: https://www.facebook.com/claudiu.salanta.1/

Arhitectul judeţului Cluj, Claudiu Salanţă, explică de ce dezmembrarea unei parcele din intravilan fără certificat de urbanism conduce la parcele neconstruibile. 

"Operațiunea de dezmembrarea a unei parcele este reglementată de către ANCPI (Agenția de Cadastru și Publicitate Imobiliară). Documentaţia cadastrală de dezmembrare conţine:

... "e) certificatul de urbanism, în cazurile prevăzute de lege". În Legea nr. 350/2001 regăsim "Certificatul de urbanism trebuie emis pentru ... întocmirea documentaţiilor cadastrale de dezmembrare a terenurilor situate în intravilanul localităţilor, în cel puţin 3 parcele ... " De aici ar rezulta că dezmembrarea în două parcele s-ar putea realiza fără un certificat de urbanism, nu?

Da, însă ... lipsa certificatului de urbanism este suplinită de o declarație pe proprie răspundere a proprietarului din care să rezulte că dezmembrarea nu se efectuează în scopul realizării de lucrări de construcții și nu este necesar certificatul de urbanism.

Atenție la ce semnați și la ce cumpărați! Baza legală - Art. 130 alin. (2) și (3) din Ordinul directorului general al ANCPI nr. 600 din 2023. * dezmembrare = dezlipire", transmite Salanţă. 

Pentru obținerea unui certificat de urbanism, in scopul dezmembrarii, sunt necesare următoarele acte
. Cererea pentru emiterea certificatului de urbanism = formular tipizat
. Extrasul din planul cadastral de pe ortofotoplan şi extras de carte funciară pentru informare actualizat la zi, eliberate de oficiile din Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și popunerea de dezmembrare.
. Plata taxei de emitere a certificatului de urbanism.

Comenteaza