Direcţia pentru Protecţia Copilului, acuzată de plăţi ilegale către transportatori

Direcţia pentru Protecţia Copilului, acuzată de plăţi ilegale către transportatori
Curtea de Conturi a întreprins verificări la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj şi a găsit o serie de nereguli.

Curtea de Conturi (CC) susţine, într-un raport întocmit zilele trecute, că DGASPC Cluj a efectuat plăţi nelegale în sumă de 81.934 de lei către operatorii de transport călători. Firmele vizate sunt Valseb Trans, Sebali, Tours Claus şi Alin Dorin Tur.

Inspectorii CC afirmă că DGASPC nu ar fi completat toate documentele legale pentru o serie de curse speciale realizate de firma Valseb Trans SRL. Pe documentele justificative nu ar fi completate numele persoanei beneficiare. Suma totală despre care CC afirmă că ar fi fost plătite ilegal către Valseb este de 25.326 de lei. Valseb pare societatea preferată a Filialei Surzilor Cluj, care a organizat cu autobuzele acestei firme excursii pe Transfăgărăşan, la Moldova Nouă sau la Iaşi.

Pentru curse regulate interjudeţene, DGASPC Cluj ar fi făcut plăţi nelegale de 10.176 de lei către Sebali Trans SRL, în 2013 şi 2014. Operatorul deserveşte rutele Cluj-Napoca - Târgu Mureş, Cluj-Napoca - Zalău şi Cluj-Napoca - Şimleu Silvaniei. Sebali este o societate înfrăţită cu grupul Alis.

Este clar că persoanele cu dizabilităţi au circulat intens pe rutele Cluj - Giurcuţa de Sus şi Cluj - Poiana Horea, singurele deservite de compania Alin Dorin Tur SRL. Sumele nelegale plătite de către companie, în 2013 şi 2014, sunt de 31.771 de lei, consideră CC. Motivul este acelaşi: borderourile la care sunt ataşate cupoane statistice nu au în toate cazurile completat numele şi prenumele beneficiarului.

Un alt transportator care apare în raportul CC este Tours Claus, din Alis Grup. Într-o singură lună, august 2014, nu ar fi apărut numele beneficiarilor în documentele justificative. Suma reţinută de CC ca plata ilegală este de 14.661 de lei.

„Din punctul nostru de vedere nu au fost făcute plăţi nelegale, dimpotrivă, sunt cât se poate de legale. La persoanele cu dizabilităţi sunt cinci elemente de identificare: 1. numărul de dosar de încadrare; 2. să corespundă tariful; 3. să corespundă ruta; 4. operatorul să aibă licenţa operaţională; 5. ei spuneau că trebuie să aibă pe cotorul biletului numele şi prenumele beneficiarului.

Din astea cinci, noi am făcut patru, în afară de numele şi prenumele persoanei cu dizabilităţi. Nu ai cum tu să o pui la urcarea în autobuz să-şi completeze numele. Şoferul nu poate să îi ceară persoanei cu handicap buletinul. Cotorul nici nu conţine rubrică pentru nume şi prenume. Legea e greşită. E o problemă la nivel naţional, noi directorii am semnalat demult că există o problemă în lege şi uşor sper să obţinem ca prestaţiile să ţină de noi.

Sper să treacă la AJPIS (Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială, n. red.). Oricum, la nicio cursă nu s-a constatat că e greşit numărul de dosar sau persoana care ar fi călătorit să fi fost decedată. Nu există niciun prejudiciu. Aşteptăm raportul final, vedem şi poziţia Consiliului Judeţean, noi suntem dispuşi să ne probăm punctul de vedere în instanţă", a spus Claudiu-Daniel Tămaş, directorul executiv al DGASPC Cluj.

 

Comenteaza