Doar doi arbori pleacă de pe strada Universității! Boc: "Păstrăm toți copacii maturi"

Doar doi arbori pleacă de pe strada Universității! Boc: "Păstrăm toți copacii maturi"
| Foto: Facebook/Adrian Dohotaru

Primăria Cluj-Napoca a luat o decizie, marți, cu privire la situația arborilor de pe strada Universității.

Emil Boc a prezentat, marți, decizia Primăriei în ceea ce privește vechii copaci de pe strada Universității.

„Propunerea primăriei este: păstrăm toți arborii maturi de pe Strada Universității! Doi copaci mai tineri, fără rădăcini adânci, vor fi relocați. Aceștia sunt de dimensiuni mai mici, chiar mai mici decât cei care ar fi plantați. Prin relocarea acestora, se poate ține aliniamentul propus prin proiect. Ceilalți copaci existenți pot rămâne. Relocarea acestora permite refacerea aliniamentului”, a spus primarul Emil Boc, marți, într-o conferință de presă.

Cei doi copaci care vor fi relocați se află, în prezent, pe trotuar, lângă Hotelul Continental.

Edilul Clujului a spus că în luarea deciziei s-a ținut cont de schimbările climatice, de efectele copacilor ca absorbanți de noxe, dar și dorința cetățenilor.

"Există două păreri diferite. Prima este cea expusă de către câștigătorul concursului de soluții, adică de proiectant, și care viza păstrarea unui număr de copaci, dar relocarea a celor mai mulți dintre ei, pentru a se crea un nou aliniament a arborilor pe strada Universității, pentru a face mai vizibile clădirile de pe strada Universității și nu în ultimul rând, de a crea mai mult spațiu pentru terase, conform ideilor pe care  le-am sintetizat din cele spuse de proiectant. Acestea sunt argumentele pentru relocarea arborilor, enunțate de proiectant Cealaltă viziune, împărtășită de către societatea civilă și de către alți experți, a fost menținerea arborilor de pe strada Universității, cu multiple argumente ce țin de calitatea vieții și a spațiilor verzi. Am analizat foarte mulți factori, pentru a putea decide cum este mai bine pentru oraș. În primul rând, m-am uitat la o tendință generală din Europa, care ne arată că până în 2050, 84% din populația EU va trăi în  zone urbane, iar emisiile cauzate de om vor afecta tot mai mult sănătatea. În consecință, trebuie să avem în vedere să facem tot ce ne stă în putință pentru a găsi absorbanți pentru gazele cu efect de seră", a explicat Emil Boc.

Ieri, în urma dezbaterii pe această temă, primarul a afirmat că "această dimensiune urbanism verde și arhitectură verde nu mai pot fi ocolite, ele reprezintă dimensiunea prezentă și viitoare a orașului nostru" și că "dimensiunea economică nu are prioritate în fața celei verzi" (detalii aici). "Prefer să reduc dimensiunea unei terase decât să tai un copac", a spus Emil Boc, referitor la proiectul de modernizare a străzii Universității.

În ultimele săptămâni, mai mulți clujeni au cerut păstrarea în zona străzii Universității a arborilor existenți, contrar proiectului aprobat de Primăria Cluj-Napoca, care prevedea relocarea arborilor existenți și plantarea de noi arbori ca urmare a modernizării străzii.

 

Comenteaza