După cinci licitații eșuate, CJ Cluj a mărit valoarea contractului pentru restaurarea Castelului Banffy

După cinci licitații eșuate, CJ Cluj a mărit valoarea contractului pentru restaurarea Castelului Banffy
Monumentul istoric din Răscruci așteaptă zile mai bune

Consilierii județeni au aprobat suplimentarea cu peste 8,5 milioane de lei a contribuției forului județean la proiectul privin restaurarea Castelului Banffy din Răscruci.

Măsura vine după cinci licitații la care nu s-au depus oferte, valoarea contractului fiind considerată neatractivă de către constructori, mai ales că presupune lucrări speciale fiind vorba despre un monument istoric.

Astfel, contractul de finanțare pentru proiectul „Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Ansamblului monument istoric Castel Banffy, sat Răscruci, comuna Bonțida, județul Cluj”, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, a fost semnat încă din octombrie 2017.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă restaurarea, conservarea și punerea în valoare a acestui castel.

La licitațiile organizate în 2018 și 2019 nu s-a prezentat însă nimeni. Inițial valoarea lucrărilor era estimată la peste 13,4 milioane de lei, devizul fiind actualizat apoi în 2019 la 22.086.837,46 lei, fără TVA. Nici la licitația din luna august 2019 nu s-a prezentat nimeni. Ca urmare ”Consiliul Județean Cluj s-a adresat operatorilor economici care au consultat documentația în SEAP dar care nu au mai depus ofertă, în vederea clarificării motivelor care i-au determinat să nu înainteze o ofertă în cadrul procedurii”, se arată în referatul proiectului de hotărâre. Doua firme de construcții au arătat în răspunsurile către CJ Cluj că din calculele lor lucrările ar costa cu 20-30% mai mult.

Ca urmare s-a procedat la o nouă actualizare a devizului, iar în luna ianuarie 2020 proiectantul a propus o valoare suplimentară de 8.591.135,59 lei (TVA inclus), față de cea aprobată.

”În acest context, considerăm că se impune efectuarea modificărilor necesare pentru suplimentarea valorii totale a cheltuielilor legate de proiect. Restaurarea și conservarea ansamblului monument istoric, format din clădirea castelului și parcul care-l înconjoară și deschiderea lui pentru vizitare, turiștilor dar și pentru organizarea de evenimente culturale vor aduce o plus-valoare zonei. Funcționarea castelului ca și centru de evenimente culturale va genera și crearea a 6 locuri de muncă, într-o primă etapă, urmând ca, în funcție de gradul de utilizare / vizitare, numărul acestora să crească.

Solicitarea de suplimentare cu suma de 8.591.135,59 lei (TVA inclus), rezultată în urma actualizării devizului general în luna ianuarie 2020, urmează a fi suportată din bugetul Județului Cluj, doar după atribuirea contractului de lucrări, pe perioada de desfășurare a lucrărilor de 24 de luni (investiție multianuală), respectiv în anii 2021 și 2022”, se mai arată în documentul menționat.

Consilierii județeni au aprobat această suplimentare, astfel că din bugetul Judeţului Cluj vor fi acoperite cheltuieli neeligibile în cuantum de 19.287.684,24 lei (TVA inclus), pentru acest proiect.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 38.697.577,05 lei cu TVA, din care C+M: 33.869.368,38 lei cu TVA, iar durata de realizare este de 36 de luni.

Comenteaza