News alert Update E OFICIAL! Primăria Cluj dă 5.8 milioane euro, bani publici, pe clădirea austriecilor de la BCR / USR s-a abținut, PSD a votat împotrivă

E OFICIAL! Primăria Cluj dă 5.8 milioane euro, bani publici, pe clădirea austriecilor de la BCR / USR s-a abținut, PSD a votat împotrivă

Consiliul Local a aprobat achiziția sediului BCR (n.red. deținută de austriecii de la Erste Group) din centrul Clujului, cu suma de 5,8 milioane de euro, bani de la bugetul local. Au fost exprimate 20 de voturi pentru (n.red. 19 fiind minimul necesar), 5 abțineri și 1 vot împotrivă. 

Grupul de consilieri USR s-a abținut de la vot motivând: "Ca foarte mulți clujeni, avem foarte mari îndoilei de oportunitatea față de această achiziție. Nu putem să ignorăm nici lipsa de consecvență politică din primărie. L-am auzit pe domnul primar Boc că a zis, la o emisiune radio, că Austria a făcut o mare nedreptate României prin votul negativ exprimat pentru aderarea țării la Schengen și a îndemnat la boicotul afacerilor austriece spunând că avem opțiuni unde să alimentăm sau nă ne petrecem vacanțele. E o mare diferență între vorbe și fapte", a spus Călin Groza.

Vladimir Mătușan, de la PSD, a votat împotriva achiziției, deși a felicitat echipa de negocieri: "Suma mi se pare mare, având în vedere că noi suntem proprietarii terenului. Având în vedere că avem un proces de digitalizare, o parte din personal poate munci și de la domiciliu, și având în vedere votul Austriei, eu voi vota împotrivă la acest proiect". 

Mătușan a adus în discuție și o eventuală achiziție a clădirii fostei Universități Dimitrie Cantemir. Viceprimarul Tarcea i-a răspuns: "Nu puteam să ne exprimăm dreptul de preemțiune pentru toată clădirea, doar o parte fiind clasificată în lista de monumente istorice. Cât desore Austria, așa este, a făcut o mare nedreptate poporului român, dar nevoia pentru acest spațiu nu a dispărut în 7 zile de la acel vot. E una reală, continuă și permanentă. Banii nu-i dăm pentru Austria, ci pentru necesitatea clujenilor de a-și duce mai departe relația cu municipalitatea. În final, clădirea vine în patrimoniul municipiului". 

Primarul Emil Boc a lipsit de la ședință.

Amintim că, proiectul a fost dezbătut îndelung în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca de la începutul lunii decembrie 2022. Când s-a ajuns la vot, reprezentanții USR s-au abținut, iar ceilalți 18 consilieri prezenți la ședință au votat "pentru". Nu a fost de ajuns, întrucât era nevoie de votul a două treimi din numărul total de consilieri, adică minim 19 voturi, așa că Executivul Primăriei a fost nevoit să revină cu proiectul într-o ședință extraordinară, programată pentru ziua de luni, 12 decembrie 2022.

Conform negocierilor purtate cu BCR, Primăria e obligată să achite cele 5,87 milioane de euro până în 21 decembrie 2022. Prețul inițial solicitat de bancă era 6,5 milioane de euro, reprezentanții municipalității punctând că a fost o negociere foarte grea care a durat aproape 2 luni de zile. 

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE HOTĂRÂRE CE VA FI DISCUTAT ÎN ȘEDINȚA EXTRAORDINARĂ A CONSILIULUI LOCAL CLUJ NAPOCA

Imobilul are o suprafață construită la sol de 1035 mp, regim de înălțime D+P+7etaje. Prețul de vânzare de 5.870.000 euro (nepurtător de TVA) trebuie plătit până în 21 decembrie 2022. Banii provin de la bugetul local. 

"Noi investim, dar nu pierdem banii ăia. După ce ne-am făcut treburile, o scoatem la piață și poate luăm dublu. Mai mulți bani", a declarat primarul Emil Boc. Clădirea ar putea rămâne o perioadă în proprietatea Primăriei, care are nevoie de spații noi. Asta pentru că, în vederea realizării metroului, va fi demolată clădirea de pe strada Moților nr. 7, iar "Primăria Veche" de pe strada Eroilor intră în reabilitare. Centrele și serviciile publice vor fi astfel mutate în fostul sediu BCR de pe Barițiu. 

"În perioada următoare vom avea 3 dislocări de spații, în care își desfășoară activitatea peste1.400 de persoane și care au program cu publicul. Vorbim despre centrul pentru cetățeni de pe Moților 7, care va fi demolat odată cu demararea proiectului de metrou - pentru stația de metrou și centrul de urgență; clădirea de pe Eroilor este prinsă în proces de modernizare, ceea ce înseamnă mutarea funcționarilor; de asemenea sediul principal al Primăriei, cel în care ne aflăm, are nevoie de consolidarea podului și acoperisului, adică etajul doi trebuie evacuat. Vorbim de un timp de 2 ani de zile, aproape 3 pentru unele spații. Sediul BCR corespune nevoilor noastre.Te muți într-o casă nouă, care are deja configurația propice făcută, cu ghișee pentru public, cu birouri, nu găsești pe piață altă alternativă", declara edilul Emil Boc în luna iulie a acestui an.

Imobilul BCR de pe strada George Barițiu este compus din:

Demisol: 11 încăperi, 2 grupuri sanitare, 2 holuri, 1 coridor, lift
Parter: 13 încăperi, 13 ghișee, 2 holuri, 3 lifturi
Etaj I – 14 încăperi, 2 holuri, 3 lifturi, 3 balcoane
Etaj II – 12 încăperi, 2 grupuri sanitare, 2 holuri, 2 case de scară, 3 lifturi, 3 balcoane
Etaj III – 10 încăperi. 2 grupuri sanitare, 2 holuri, 2 case de scară, 3 lifturi, 3 balcoane
Etaj IV - 20 încăperi, 2 grupuri sanitare, 2 holuri, 2 case de scară, 3 lifturi, 5 balcoane
Etaj V - 16 încăperi, 2 grupuri sanitare, 2 holuri, 2 case de scară, 3 lifturi, 5 balcoane
Etaj VI - 12 încăperi, 2 grupuri sanitare, 2 holuri, 2 case de scară, 3 lifturi, 2 balcoane, 3 terase, 1 cupolă, 3 băi
Etaj VII - 14 încăperi, 1 grup sanitar, 2 holuri, 2 case de scară, 3 lifturi, 3 balcoane, 3 băi, 1 terasă, 4 cupole

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, Austria, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operațiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie și piețe de capital), precum și societățile de profil de pe piața leasingului, pensiilor private și a băncilor de locuințe.

Austria a blocat accesul României în Schengen

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a respins, joi 8 decembrie 2022, aderarea României la spaţiul Schengen, după votul împotrivă dat de Austria. Drept urmare, românii au început boicotarea companiilor austriece. 

Vineri, 9 decembrie 2022, la o zi după respingerea aderării României la spațiul Schengen, în cadrul emisiunii ZIUA LIVE, edilul Emil Boc a vorbit și despre acțiunile românilor de boicotare a afacerilor austriece: "Ne trebuie calm, inteligență, diplomație și până la urmă vom rezolva. Sfidăm interesele Austriei. Dacă mă duc să-mi cumpăr benzină, aleg de unde să-mi cumpăr, că am mai multe oportunități. Avem opțiuni unde să ne depune banii, unde să ne petrecem vacanțele, weekendurile, avem opțiunea să jucăm inteligent". 

Comenteaza