Efectele PUG-ului după 6 ani. Bloc vs. casă, scapă cine poate

Efectele PUG-ului după 6 ani. Bloc vs. casă, scapă cine poate

Prevederile Planului Urbanistic General pentru anumite zone mai puțin dezvoltate ale orașului. dar care între timp au devenit foarte atractive pentru dezvoltarii imobiliari, pun pe jar clujenii.

Comisia de urbanism are de avizat tot mai multe proiecte din zonele propuse spre restructurare în oraș, ceea ce înseamnă de fapt că, încet-încet, locul vechilor case este luat de blocuri sau de clădiri de birouri. Două asemenea proiecte au încins spriritele și la comisia de astăzi. Dar cazurile sunt mult mai multe și în continuă creștere.

Unul dintre proiectele care a nemulțumit vecinii este construirea unui bloc cu S+P+5E+R cu funcțiunea de locuire colectivă și functiuni terțiare comerț și servicii la parter pe strada Fabricii 57A-59. Evident, în zonă de case.

”Este o parcelă de 900 de metri pătrați, noi am propus 24 de apartamente și spațiu comercial la parter. Avem POT pentru parcele comune: 50% și coeficient maxim de utilizare a terenului (CUT), pentru parcele comune: 2.6”, a spus proiectantul.

Pe teren există în prezent o casă la nivel de parter, care se propune spre demolare. Iar în jurul parcelei respective sunt case tot cu regim de înălțime parter sau maxim 1 etaj. Accesul auto cât și accesul pietonal pe parcelă se realizează direct din str. Fabricii, terenul având o deschidere de 14.97 m la această stradă.

”Imobilul în studiu se află într-o zonă în continuu curs de dezvoltare, în care fondul construit este în schimbare. Zona este una cu funcțiuni mixte în care se încadrează funcțiunea propusă de locuințe colective și funcțiuni de comerț și servicii, regimul tehnic al zonei permițând acest lucru” se arată în documentație.

Vecinii se opun vehement proiectului. ”Eu am casa chiar lipită de viitorul bloc. Cum va arăta coliba mea lângă blocul acesta? Va fi un bloc cu geamuri pe o parte și în spate, va arăta ca un siloz. Eu cer să îmi cumpere și partea mea, astfel încât să îmi dea un preț să îmi por cumpăra altă casă. Casă, nu apartament, că toată viața am locuit la casă, ”a spus Alexandru Moldovan proprietarul locuinței de la numărul 61.

Un alt vecin, care va avea viitorul bloc în spatele casei sale, e de acord cu proiectul doar dacă va primi și el autorizație să construiască un bloc asemănător, dar pe 214 metri pătrați. ”Dacă eu cer aprobare pe același front la stradă dar parcelă mai mică, 214 mp, mi se aprobă și mie un bloc?”, a spus vecinul în cauză.

”Trebuie să vă iasă coeficienții conform parcelei dumneavoastră”, a replicat artitectul șef.

”Noi am lăsat o rezervă de CUT, nu am mers la maxim, tocmai pentru parcela dumneavoastră, să puteți construi dacă veți dori”, a răspuns proiectantul, arhitectul Vlad Negru, care este și membru al comisiei.

”Eu locuiesc pe strada Cosașilor din vecinătate și conduc un centru pentru vârstnici în zonă. A fost primul centru privat de acest gen din județ, după un model elvețian. Cerem ca viitorul șantier, dacă se aprobă investiția, să aibă un program de lucru condiționat, astfel încât să se asigure orele de liniște pentru locatarii noștri”, a spus Ștefan Horvath.

În ciuda nemulțumirii vecinilor proiectul a fost avizat, impunându-se însă câteva mici modificări.

Clădire de birouri tot între case

Alt proiect care a iscat discuții în contradictoriu a fost cel pentru un imobil de birouri cu 3 niveluri pe strada Petofi Sandor, nr. 25. ”Obiectul lucrării constă în aprofundarea din punct de vedere urbanistic, funcțional și estetic al parcelei studiate, în vederea construirii unui imobil mixt cu funcțiune de interes pentru public la parter și birouri la nivelurile superioare. Imobilul propus va avea un regim de înălțime de S+P+2E+R”, arată în documentație proiectanții de la Arhimar.

Terenul pe care se va construi are 342 de metri pătrați, din parcela inițială, de 399 mp ,s-a dezmembrat pentru servitute de utilitate publică o fâșie de 57 mp. Zona în care se află amplasamentul studiat are caracter rezidențial de tip periferic, respectiv case la nivel de parter. POT-ul propus este de 60%, iar CUT-ul 1,8.

Vecinii sunt însă foc și pară pe proprietarul terenului. ”Noi avem sentință judecătorească, el trebuie să își mute gardul, nu a pus în aplicare sentința, iar acum vrea să construiască. Noi suntem de acord să își facă o casă, dar nu un mastodont. Și noi vrem să ne punem în valoare terenul nostru, dar nouă nu ne dați voie”, au spus cei care locuiesc pe Bulevardul 21 decembrie 1989, la numărul 110, și care se învecinează în partea din spate cu viitoarea construcție.

”Au venit la noi și au spus că vor construi la același nivel, eu mi-am cumpărat o casă acolo, pe Petofi Sandor la numărul 27. Acum văd că vor să construiască cu mai multe etaje”, a spus alt vecin.

”Potrivit prevederilor PUG nu au cum să construiască sub 12 metri înălțime, așa prevede zona, e zonă de restructurare. Și dumneavoastră dacă vreți să construiți acolo veți fi obligați să faceți tot așa”, a replicat viceprimarul Dan Tarcea.

”Noi care locuim acolo de 50 de ani suntem sacrificați pentru niște interese ale unor dezvoltatori imobiliari. De ce nu se ține cont că ni se ia lumina, ni se ia viața. Acolo era terenul meu, sunt în proces să mi-l iau înapoi. Era singura oază de verdeață din zonă”, a spus vecina de la numărul 24.

”Este un samsar care are deja 15 proprietăți, vă rugăm să țineți seama de noi cetățeni de rând ai Clujului”, a replicat alt vecin.

”Noi analizăm aici proiectul din perspectiva respectării prevederilor legale. Vom cere să se verifice până la ședința viitoare care este situația cu aplicarea sentinței și dacă sunt procese pentru teren. În ce privește celelalte aspecte, cred că nu este în regulă să spuneți că vreți spațiu verde, dar pe terenul vecinului. Nu avem cum să îi interzicem să construiască pe terenul lui. Dacă vreau spațiu verde îmi cumpăr, nu se poate așa”, a spus iritat Tarcea.

Proiectul a fost amânat până la viitoarea ședință a comisiei.

Comenteaza