Şeful judeţului vine cu dovada: a trimis ordinul pentru Ic Ponor prin fax. Întârzierea e pusă pe seama expertizei DNA
- Scris de Mircea Tatar
- 21 Iul 2015, 19:00
- Administraţie
- Ascultă știrea
Ordinul este datat 14 iulie, dar cu demarare efectivă a lucrărilor pe 24 iulie (foto 1). Şeful CJ Cluj spune că ordinul respectiv a fost trimis către constructori, dar şi la RAADPP, dar pe faxul regiei, şi a oferit în facsimil şi confirmarea trimiterii faxului la numărul 0264-594262, care aparţine RAADPP (foto 2).
Replica preşedintelui CJ Cluj vine după ce luni directorul RAADPP, Mircea Avram, a declarat, într-o conferinţă de presă, că există riscul pierderii finanţării europene pentru proiect, în condiţiile în care drumul nu este terminat până în 8 decembrie şi că la regie nu a ajuns ordinul de începere a lucrărilor. "La Ic Ponor nu va fi gata proiectul şi merg banii înapoi. Am deblocat contractul în noiembrie 2014 şi am semnat contract în 8 iunie, pentru că perioada de efectuare a lucrărilor este de şase luni şi UE ne impune să terminăm lucrările până în 8 decembrie.
Orice zi peste înseamnă pierderea banilor. Mi s-a cerut să amân semnarea contractului până când vine preşedintele nou la CJ. S-a dat ordin de începere a lucrărilor în 14 iulie, cu începere din data de 24, şi nu a mai ajuns la noi, a râs constructorul de noi. Nici până azi nu am fost noi anunţaţi direct. Drumul este terminat acum 78%, dar asfaltul trebuie turnat vara, că în octombrie vine zăpada. Constructorul ne-a notificat că nu îşi mai asumă răspunderea", a spus Mircea Avram.
Seplecan a anunţat în 18 iunie, că nu va emite ordinul de începere a lucrărilor pentru drumul Răchiţele - Ic Ponor decât după ce va fi sigur că toate probele utile anchetei DNA au fost puse la adăpost. Astfel, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat după ce s-a încheiat prelevarea de probe de asfalt şi beton necesare pentru expertiza DNA la acest drum. În plus, conducerea CJ Cluj a informat că acele 10 zile, între 14 şi 24 iulie, în care nu se lucrează efectiv, sunt impuse de lege pentru notificarea Inspectoratului de Stat în Construcţii.
În cursul zilei de marţi, RAADPP a primit din partea CJ şi exemplarul în original al ordinului de începere a lucrărilor la drumul turistic Răchiţele - Ic Ponor, iar directorul Mircea Avram a declarat că miercuri va avea o întâlnire cu constructorul pentru a discuta despre urgentarea lucrărilor.
Contractul pentru efectuarea lucrărilor care au mai rămas de realizat pe acest drum, cu o lungime de 20,5 km, a fost adjudecat de asocierea dintre Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj - Cridov. Cele două firme au câştigat licitaţia organizată cu o propunere financiară de 13,3 milioane de lei.
Licitaţia iniţială pentru construcţia drumului a fost câştigată în 2009 de asocierea dintre firmele MBS Group Turda, Alfa Rom Satu Mare şi Nemzetkozi Betonut Kft. din Ungaria, pentru suma de 34 de milioane de lei.
Între constructor şi beneficiar (CJ Cluj) au apărut numeroase neînţelegeri legate de suplimentarea valorii lucrării, care au dus în 2013 la rezilierea contractului. CJ Cluj a cerut o expertiză asupra lucrărilor efectuate şi în urma prezentării concluziilor acesteia, care arătau că ar fi fost făcute lucrări care nu au respectat standardele de calitate cerute, a depus şi o sesizare la Departamentul de Luptă Antifraudă şi la DNA.