Electrogrup a câștigat un contract de 12 milioane de la primărie pentru siguranța clujenilor
- Scris de Anca Mureşan
- 20 Iul 2020, 13:50
- Administraţie
- Ascultă știrea
Firma Electrogrup, patronată de frații Simion și Teofil Mureșan, a câștigat un contract de 11,9 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (fonduri bugetare), de la Primăria Cluj-Napoca. Este vorba despre serviciul de transmisie de date la dispeceratul de monitorizare video de pe străzile din Cluj Napoca.
Electrogrup a fost singura societate care a participat la licitație, iar contractul a fost atribuit în 9 iulie. Vor fi instalate cel mult 800 de camere de supraveghere, iar valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent va fi de 5,6 milioane de lei, fără TVA.
”Acord-cadru de servicii de transmisii de date la dispeceratul de monitorizare din Cluj-Napoca; frecvența de atribuire a contractelor subsecvente: cel puțin anual; cantități minime-maxime acord-cadru: 1-800 bucăți; cantități minime maxime contract subsecvent: 1- 413 bucăți; valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent: 5,6 milioane, fără TVA (patru ani pentru 413 camere) - Helinick- reprezentând sistem CCTV”.
Până acum, tot cei de la Electrogrup s-au ocupat de acest serviciu, contractul anterior fiind atribuit pe vremea fostului primar condamnat penal Sorin Apostu (2010).
Sistemul este creat pentru a creşte nivelul de siguranţă al cetăţenilor din municipiu. Astfel, sunt supravegheate intrările în oraş, principalele intersecţii din oraş, obiective de interes local sau de mobilier urban care sunt sistematic supuse vandalizărilor şi distrugerilor, precum şi locuri cu risc mare de depozitare ilegală de deşeuri. În total, există 79 de zone supravegheate cu 220 de camere.
Structura acestui proiect a presupus realizarea unei reţele de telecomunicaţii la nivel de municipiu care să transmită imaginile captate din diferite puncte ale oraşului către un dispecerat. Camerele sunt montate în aşa fel încât să poată vizualiza numerele maşinilor din trafic pentru a-i putea identifica pe cei care nu respectă regulile de circulaţie.
Sistemul este alcătuit din trei mari componente:
– Partea de captare de imagini
– Reţea de transmisii de date pe fibră optică
– Dispeceratul central de monitorizare şi înregistrare – amplasat în clădirea primăriei şi supravegheat de către angajaţii de la Serviciul siguranţa circulaţiei. Înregistrările se păstrează 15 zile.
Date cu privire la achiziţia sistemului
În 9 august 2010 a avut loc deschiderea ofertelor depuse la licitaţia organizată de municipiul Cluj-Napoca pentru achiziția serviciului de transmisii de date la dispeceratul de monitorizare. A câştigat Electrogrup.
Prețul unitar adjudecat este de 179 lei/cameră/lună (fără TVA), faţă de cel de 209 lei ofertat de SVF Management Prod Serv în asociere cu Startnet Consulting, Electroalfa și Avitech. Durata acordului cadru a fost de șapte ani. Practic, este ca un abonament la telefonie. Primăria nu are decât costurile de exploatare, de 472.000 de lei pe an.