Extinderea Clujului, prioritară în 2019. Noi cartiere: Sopor, Borhanci, Lomb şi Valea Gârboului

Extinderea Clujului, prioritară în 2019. Noi cartiere: Sopor, Borhanci, Lomb şi Valea Gârboului

În corelare cu proiectele de mobilitate (centura metropolitană, tren regional şi metrou), prioritară pentru municipalitate este şi extinderea rezidenţială a Clujului, însă după un set de reguli. Primarul Emil Boc a vorbit, la început de 2019, despre noile cartiere Sopor, Borhanci, Lomb şi Valea Gârboului.

Cluj Innovation City: un orăşel cu 20.000 de specialişti

Proiectul Cluj Innovation City (CIC) se vrea un mic oraş în care să locuiască şi să îşi desfăşoare activitatea 20.000 de specialişti. După o întârziere de mai mulţi ani, Centrul Regional de Excelență în Industrii Creative (CREIC), botezat de mass-media locală "Buftea de Cluj" sau ”Hollywood-ul pitic” pornește la drum, iar curând va fi inaugurat şi Centrul de Dezvoltare a Afacerilor (TEAM). În prima parte a anului 2019 va fi finalizat şi drumul de acces, prevăzut cu patru benzi, a cărui construcţie a fost afectată de mai multe alunecări de teren. Conform municipalităţii, următorul pas este realizarea unui masterplan care să îmbine componenta de locuire din Lomb cu cea de Silicon Valley de Cluj.

"Pentru Lomb, care este o altă zonă importantă de dezvoltare a oraşului, se va finaliza drumul în prima parte a acestui an, şi acolo vom alăctui un masterplan care să pregătească proiectul cunoscut sub numele de Cluj Innovation City, care va avea şi o componentă de locuire, dar şi un Silicon Valley de Cluj, adică un oraş destinat cercetării, inovării, dezvoltării şi IT-ului şi care, sperăm noi, să dea şansa dezvoltării Clujului pe următorii 10 ani", a declarat primarul Emil Boc, în cadrul matinalului Realitatea FM Cluj. 

VEZI ŞI Atenţie, motor, acţiune! "Hollywood" de Cluj se pregăteşte de start, cu chirii cam la jumătate față de oferta din centru

Cartier lângă Centura Metropolitană, în parteneriat cu Armata

Proiectul de locuinţe ANL de pe Valea Gârbăului, lansat în 2010 de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi dat uitării, a revenit în actualitate. Acolo urmează să fie construite 23.000 de apartamente.

În urmă cu nouă ani, Guvernul condus pe atunci de Emil Boc a emis o hotărâre prin care MApN a transmis dreptul de administrare şi de proprietate asupra terenului din Valea Gârbăului, în suprafaţă de 126.976 de metri pătraţi, municipalităţii clujene, însă Consiliul Local avea obligaţia de a transfera ministerului 40% din numărul de locuinţe construite pe terenul transmis, dar nu mai puţin de 920 unităţi locative, împreună cu terenul aferent acestora. Termenul pentru finalizarea lor era de maximum trei ani.  Municipalitatea nu a reuşit să respecte termenul şi a adoptat o hotărâre prin care s-a aprobat modificarea acestuia de la trei la şapte ani, însă MApN s-a opus.

La finele anului 2015, MApN s-a arătat, însă, deschis să mai dea o şansă Primăriei Cluj-Napoca şi a acceptat retransmiterea imobilului către administraţia locală. La momentul lansării, proiectul ANL-urilor de pe Valea Gârbăului a fost evaluat la 69 de milioane de euro. Mai multe detalii AICI!

Proiectul intră din nou în atenţia municipalităţii, la început de 2019, ţinând cont proximitatea faţă de viitorea Centură Metropolitană.  "Nu am abandonat nici proiectul de la Valea Gârbăului, în care cerem Armatei să intre în parteneriat cu municipalitatea pentru a realiza acel cartier de locuinţe, în corelarea Centurii Metropolitane, pentru că acum este momentul potrivit. Când se va face centura, acolo trebuie gândit tot ceea ce înseamnă dezvoltarea Valea Gârbăului şi o potenţială dezvoltare a oraşului, aşa cum avem şi în cealaltă parte, în zona Soporului, Borhanciului sau Lombului, iar trenul metropolitan va fi o componentă importantă a dezvoltării părţii de nord a oraşului, zona Bulevardului Muncii", a explicat Boc. 

Plan urbanistic integrat în Sopor: Concurs de 3 milioane lei 

Primăria a publicat, în decembrie 2018, planșa cu planul urbanistic zonal (PUZ) pentru cel mai nou cartier al Clujului. Acesta urmează să devină subiectul unui concurs de soluții internaţional, iar premiile puse la bătaie însumează peste 3 milioane de lei.

Este vorba despre cartierul Sopor, care se va întinde pe circa 240 de hectare. Concursul de soluții privind PUZ-ul, organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), va fi lansat în 2019, va beneficia de un juriu naţional şi internaţional, şi va fi deschis pentru atât pentru experţii români, câti şi pentru cei europeni.

"Vreau ca Sopor să fie un model de referinţă pentru România, un cartier ca la carte. Dacă laşi dezvoltarea doar în mâna privaţilor, care vin şi îşi fac fiecare bloc cum vor, pierzi din vedere ansamblul. Vom alege cei mai buni experţi", a declarat primarul Emil Boc, în cadrul matinalului Realitatea FM Cluj.   

Cartierul tinerilor din Cluj. Extinderea străzii Borhanci, la mâna Guvernului 

În Borhanci urmează să fie construit un supercartier pentru tineri. Proiectul datează din 2015, iar în 2016 a fost pus de primar printre priorităţile sale. Terenul este al municipalităţii, care doreşte să concesioneze parcele de pământ pentru case şi să elaboreze dinainte proiectele, astfel încât locuinţele să fie concepute unitar din punct de vedere arhitectural.

Terenurile care vor fi concesionate pentru case vor avea între 300 şi 500 mp, în funcţie de ceea ce va decide Consiliul Local în regulament. Vor exista şi locuinţe sociale, pentru persoane de condiţie modestă. Primăria se va ocupa de aducerea utilităţilor pe fiecare dintre proprietăţi. Noul cartier se va întinde pe 70 ha şi ar urma să aibă un spaţiu central, cu primărie, locuri pentru magazine, creşă, grădiniţă şi şcoală.

Însă, pentru a putea construi acest cartier şi pentru ca zona Borhanci să se poată dezvolta normal, este nevoie de extinderea sistemului rutier. Adică de lărgirea şi modernizare străzii Borhanci. Acest lucru depinde însă de Guvern, întrucât Primăria Cluj-Napoca are nevoie de o bucată de teren care se află în administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, dar în proprietatea statului. O cerere în acest sens a fost adresată Guvernului la finele lui 2018. 

VEZI ŞI Boc pune stop construcțiilor din Borhanci și Bună Ziua. Autorizațiile pentru imobile vor fi reluate după extinderea străzilor

Comenteaza