Atenţie, motor, acţiune! "Hollywood" de Cluj se pregăteşte de start, cu chirii cam la jumătate față de oferta din centru

Atenţie, motor, acţiune! "Hollywood" de Cluj se pregăteşte de start, cu chirii cam la jumătate față de oferta din centru
| Foto: CIP

Centrul Regional de Excelență în Industrii Creative (CREIC), botezat de mass-media locală "Buftea de Cluj" sau ”Hollywood-ul pitic” pornește la drum, cu o întârziere de trei ani, după ce a fost "sabotat", pe de o parte, de alunecări repetate de teren, pe de alta, de societăți care intrau în insolvență în timpul desfășurării lucrărilor.

"Municipiul Cluj-Napoca anunţă finalizarea proiectului "Centru Regional de Excelență în Industrii Creative" în data de 31 decembrie 2018. Un număr de 26 de companii, între care 18 microîntreprinderi şi întreprinderi mici, 6 întreprinderi mijlocii şi 2 întreprinderi mari vor beneficia de implementarea proiectului, iar în ceea ce privește facilitățile de producție de film/TV piața țintă este cea națională", se arată într-un comunicat remis presei. 

Suprafaţa totală CREIC este de 13.256,35 mp, din care 2,230,93 sunt spaţii de birouri, 966,07 mp ateliere de creaţie, 1.056,55 mp spaţii funcţionale. În exteriorul construcţiei sunt amenajate un amfiteatru verde, platforme cu gazon circulabil şi spaţii exterioare deschise publicului pentru organizarea de diverse manifestări în aer liber. Centru dispune de 334 de locuri de parcare, din care 209 în exterior şi 125 la subsol. 

Cât vor plăti chiriaşii Cluj Innovation City

ZIUA de CLUJ scria, în septembrie 2018, că CREIC stă terminat pe Dealul Lomb de luni bune și a așteptat realizarea unui drum de acces. În proiect era prevăzut unul cu patru benzi, dar deocamdată nu este gata. Așa că va porni la drum cu o legătură mai îngustă. Primăria nu a renunțat însă la ideea de a termina, pe viitor, artera modernă de acces spre CREIC și spre celălalt obiectiv din zonă, TEAM (Centrul de Dezvoltare a Afacerilor -  încă nefinalizat, n.red.), care compun împreună Cluj Innovation City.

Tot în septembrie 2018, Consiliul Local a aprobat prețurile de referință pentru chiriile pe care rezidenții Cluj Innovation City ar urma să le plătească. Acestea sunt cam la jumătate față de oferta din centrul Clujului.

CREIC

Spații de birouri - 6,7 euro/metru pătrat/lună
Ateliere de creație - 4,9 euro/mp/lună
Spații pentru producție audio-video - 3 euro/mp/lună

TEAM

Spații de birouri - 5,6 euro/mp/lună
Hale microproducție - 3,1 euro/mp/lună

La chiriile stabilite se adaugă costuri administrative, care sunt comune, și, evident, costul utilităților pentru fiecare rezident. Trebuie să precizăm că TEAM nu a fost încă deschis. Așa-zisul ”Silicon Valley de Cluj” ar urma să fie finalizat la începutul anului viitor.

20.000 de persoane ar urma să lucreze pe platforma Cluj Innovation City, potrivit unor estimări ale primăriei.

Proiectul a început în toamna anului 2012, la inițiativa Clusterului Cluj IT - care este o asociere între companii de tehnologia informației, autorități locale și mediul academic. Obiectivul inițial a fost să faciliteze trecerea industriei IT de la una de outsourcing la una bazată pe inovare și produse proprii. Proiectul trebuia realizat pe bani europeni, în precedentul exercițiu financiar al Comisiei Europene. 

CREIC
Clădire dispusă în patru corpuri diferite, structurată pe verticală cu trei niveluri de subsol, parter și patru etaje. Cu o suprafață utilă de 13.300 mp, are 2.230 mp dedicați pentru spațiile de birouri, 966 mp pentru ateliere de creație, 1.056 mp pentru spațiile multifuncționale și o hală studio de 6.290 mp. În exterior, centrul dispune de un amfiteatru verde înierbat în aer liber, pentru organizarea de evenimente – facilitate unică pentru centrele de afaceri din RNV. 


TEAM
Ansamblu format dintr-un corp de clădire pentru birouri și servicii suport, cinci microhale de producție și 22 de parcele de dimensiuni variabile, cu toate utilitățile disponibile. Suprafața utilă construită este de 4.840 mp. Are 3.302 mp dedicați spațiilor de birouri și servicii suport (subsol, parter și trei nivele) și 1.538 mp pentru cinci microhale de producție (308 mp/hală). 

Comenteaza