Video Factura pentru gunoi a clujenilor ar putea scădea. Ce spune Supercom despre colectarea selectivă

Factura pentru gunoi a clujenilor ar putea scădea. Ce spune Supercom despre colectarea selectivă

Tarifele pentru serviciile prestate de Supercom S.A. ar putea fi modificate, luna viitoare, la Cluj-Napoca.

Consilierii locali au votat cu 17 voturi pentru, 1 vot împotrivă și 4 abțineri proiectul de hotărâre privind acordarea mandatului special reprezentantului în A.G.A. A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj pentru a vota adoptarea proiectului hotărârii A.G.A. A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj „privind încheierea actului adiţional nr. 1 la Contractul de delegare nr. 1111/24.08.2022, aprobarea modificării prin recalculare a tarifelor pentru serviciile prestate de Supercom S.A. în baza Contractului de delegare prin concesiune a gestiunii activităţilor de colectare şi transport a deşeurilor în Județul Cluj (lotul 1) nr. 1111/24.08.2022 aprobarea tarifelor distincte pentru gestionarea deşeurilor pentru lotul 1 şi aprobarea modalităţii de facturare a serviciilor de către delegatul care se află în raporturi contractuale cu utilizatorii pentru lotul 1”.

''Este vorba despre obligativitatea adoptarilor de către UAT-urilor care țin de ADI Eco Metropolitan a HCL-urilor care să vizeze punerea în aplicare a prevederilor legale care țin de salubritate, până la data de 28 iunie 2023. Această HCL doar pune în acord prevederile legale cu ceea ce noi avem la Cluj în materie de ADI Eco Metropolitan. Deci, aici se poate ajunge și la unele scăderi de prețuri, pentru că doar pune în acord prevederile naționale cu prevederile noastre locale. Va mai fi o prevedere HLC, undeva până în 14 iulie 2023, care va actualiza prețurile ținând cont de evoluția actuală, conform prevederilor legale. La această prevedere se lucrează, astfel încât să putem veni cu o fundametare legală. Partea mea complicată, care va face obiectul analizei punct cu punct, de detaliu, legat de prețuri, va face obiectul ședinței din luna iulie'', a declarat edilul Emil Boc.

Călin Groza, consilier USR, spune că la aproape 6 luni de la preluarea serviciului de salubritate de către Supercom se constată nerespectarea în totalitate a contractului asumat: ''infrastructură e mai deficitară, clopotele pentru colectare selectivă lipsesc și lipsa cântăririi pentru respectarea principiului asumat de a plăti cât arunci''. De asemenea, spune că municipiul Cluj-Napoca a plătit penalități în valoare de 2 milioane de lei pentru nerespectarea obligațiilor pentru colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor. Rată de reciclare în oraș este de abia 12%, când media europeană este de peste 50%. ''Din cele 200.000 de tone de deșeuri cât se produc anual în Clujul nostru, doar 24.000 de sunt reciclate, restul se elimina. Să nu ne surprindă că, în curând, CMID-ul va fi supraaglomerat''. 

Directorul Supercom, Gabriel Oltean, a declarat că va putea veni cu un calendar realist abia după ce trec primele 3 luni de la dată preluării în gestiune a CMID-ului. 

''Am preluat și am intrat în CMID în 27 aprilie 2023, acum facem probe tehnologice cu Consiliul Județean Cluj să putem să îmbunătățim lucrurile. Vom putea discuta să îmbunătățim lucrurile după ce trec primele 3 luni de zile, primul trimestru, să vedem care este realitatea de fapt. S-au făcut eforturi majore în ceea ce privește infrastructura, utilajele sunt vechi, puse pe amplasamt de mult timp, sunt probleme reale, noi avem echipa cu un expert tehnic, să vedem ce se poate face, cu celeritare vom transmite soluțiile către toate UAT-urile și municipiului Cluj-Napoca, care este cel mai important memru al ADI Eco Metropolitan din punct de vedere al cantității de gunoi''.

Consiliul Județean Cluj a predat recent, în totalitate, administrarea modului de gestionare, ridicare, colectare a deșeurilor din județul Cluj către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco- Metropolitan Cluj.

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor este format din:

Celula de depozitare a deșeurilor, cu o suprafața de 8,95 ha și o capacitate de depozitare de 1.550.000 mc;
Stația de sortare a deșeurilor, cu o capacitate de procesare de 92.100 t/an;
Stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor (TMB), cu o capacitate de procesare de 206.000 t/an;
Infrastructura adiacentă: zonă administrativă, drumuri, platforme, staţia de tratare levigat, rețele, etc.

Totodată, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj care are ca principal obiectiv monitorizarea derulării proiectelor de investiții publice zonale și regionale, axate pe dezvoltarea sistemelor de utilități publice, cu un rol prioritar în ceea ce privește serviciile de colectare, transport, tratare și depozitare a deșeurilor, se va ocupa în continuare de gestionarea deșeurilor din județul Cluj.

Reamintim faptul că membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj sunt reprezentați de cele 81 de Unități Administrativ Teritoriale din județul Cluj, interesul general al asociației fiind inclusiv îmbunătăţirea calităţii serviciului de salubrizare în județul Cluj.

Firma bucureșteană Supercom se ocupă de ridicarea gunoaielor menajere din tot județul Cluj pentru următorii 10 ani. Este vorba despre toate cele trei loturi – Cluj-Napoca/Huedin, Gherla/Dej și Turda/Câmpia Turzii, fiecare cu comunele din jur, dar și operarea CMID – centrul de management integrat al deșeurilor. Licitația a fost organizată de Asociația de dezvoltare intercomunitară ECO Metropolitan, din care face parte Consiliul Județean Cluj și primăriile.

TARIFE ACTUALE

Factura pentru gunoi a clujenilor ar putea scădea. Ce spune Supercom despre colectarea selectivă

Factura pentru gunoi a clujenilor ar putea scădea. Ce spune Supercom despre colectarea selectivă

Comenteaza