Fără parcări noi în centrul Clujului. "Parkingurile de la Sala Polivalentă şi Cluj Arena sunt goale"
- Scris de Anca Muresan
- 25 Aug 2017, 13:16
- Administraţie
- Ascultă știrea
"Discutăm de parkinguri şi de locuri de parcare în proximitatea zonei centrale. Păi, avem 800 de locuri de parcare la Sala Polivalentă şi la Cluj Arena. Niciodată nu au fost folosite la capitate maximă, doar când au fost evenimente. În orice moment sunt 50%, adică 400 de locuri de parcare, disponibile. 5 -7 minute de mers pe jos până în zona centrală. Ce locuri de parcare să mai facem? Dacă facem locuri de parcare, vă dau un exemplu, sub Catedrala ortodoxă, ce o să facem în acea situaţie? Dacă facem 500 de locuri de parcare? O să aducem şi mai mult trafic în zona centrală. Toată lumea va veni în zona aceea să parcheze şi va genera şi mai mult trafic, ori străzile nu le mai putem lărgi. Nu avem unde. Din anul 2013 şi până în prezent, traficul a crescut cu 40%. Dacă în anul 2013 aveam patru benzi, ca să fie la acelaşi nivel cu anul 2013 care era şi atunci un an aglomerat, ar fi trebuit să fie acum şase benzi. Iar peste patru ani, nouă benzi. Unde mergem în această logică?", a explicat viceprimarul Dan Tacea la un post de radio local.
Amintim că municipalitatea doreşte să fluidizeze traficul rutier în centrul Clujului şi în acest sens, la începutul anului 2017, a majorat tarifelela parcările publice cu plata orară din I. Inclusiv cele cu plata prin SMS. Spre exemplu, o oră de parcare în zona I costă 4 lei în 2017 (parcometre/parcare închise cu bariere/tichete răzuibile/SMS) - faţă de 2 lei în 2016.
Pe lângă creșterea tarifelor parcărilor din zona centrală, noile reglementări se referă și la faptul că se elimină abonamentele de pe străzile aferente zonei tarifare I, cu excepţia abonamentelor pentru riverani persoane fizice.
Aceste reglementari vizează un număr de 26 de străzi, toate din zona centrală (zona I): Baba Novac, Bolyai, E. de Martonne, Emil Isac, Eroilor, I.C. Bratianu, I. Maniu, M. Kogalniceanu, O. Petrovici, P-ta Unirii (inclusiv parkingul cu bariere), S. Micu, St. O. Iosif, H. Oberth, Universitatii, V. Fulicea, C. Daicoviciu, Paul Chinezu, V. Alecsandri, Brassai, David Ferenc, Emil Zola, Gaal Gabor, Tipografiei, Cotita, Sindicatelor, F.D. Roosevelt. În celelalte zone ale orașului tarifele de parcare/garaje rămân neschimbate.
De asemenea, maşinile parcate neregulamentar pe raza municipiului Cluj-Napoca au început să fie ridicate din 9 februarie 2017. Cuantumul sancțiunii pentru ridicare-transport-depozitare a fost stabilit conform HCL nr. 21/2017 și este de 547 de lei. În cazul în care utilizatorul sau proprietarul se prezintă la autovehicul și nu se mai efectuează transportul și depozitarea, sancțiunea e de 294 de lei.
Pentru a-i ajuta şoferi, Primăria a pus la dispoziția acestora o aplicație care monitorizează locurile de parcare disponibile în cele 6 parcări cu barieră din oraş. Numărul total de locuri de parcare care se regăsesc în aplicație este de 1.309.
• parking Moților (public) - 382 de locuri de parcare
• parcarea din Piața Unirii (publică) - 103 de locuri de locuri de parcare
• parcarea din Piața Mihai Viteazu (publică) - 74 de locuri de parcare
• parcarea din Piața Cipariu (publică)- 100 de locuri de parcare
• parking Sala Polivalentă (public) - 440 de locuri de parcare
• parking Multiplex Leul (privat) - 210 de locuri de parcare
Tot pentru descurajarea traficului rutier în zona centrală, recent au fost introduse benzi dedicate mijloacelor de transport în comun din Piaţa Cipariu şi până la Regională şi de la Biserica Sf. Petru din Mărăşti şi până pe Memorandumului la intersecţie cu Emil Isac. Parcările desființate au fost relocate în parcarea de pe strada Năvodari, respectiv pe strada F. Joliot Curie (unde, odată cu instituirea sensului unic, au fost marcate și parcări pe ambele părți ale străzii). ''Precizăm faptul că au fost realizate 256 de locuri de parcare (pe strada Năvodari și pe strada strada F. Joliot Curie), în locul celor 132 desființate", spun reprezentanţii administraţiei locale. În viitor se ia în calcul prelungirea benzii dedicate până în cartierul Mănăştur.
146.000 de mașini sunt înmatriculate și plătesc taxe la Cluj-Napoca, potrivit directorului Poliției Locale, Marcel Bonțidean. Numărul total al locuitorilor orașului, potrivit ultimului recensământ, este de 324.000