Frăţia banilor publici. O firmă la care lucrează un consilier judeţean, contract cu o instituţie CJ Cluj
- Scris de Mircea Tatar
- 14 Iul 2016, 14:44
- Administraţie
- Ascultă știrea
„Noi lucram cu firma Juky, pe bază de licitație, prețul cel mai bun și calitatea cea mai bună, pe specialitatea mea, pe RSTVI; service-ul la centralele termice și la toate instalațiile termice ce le avem în 39 de locații, era firma Juky, care lucra la niște prețuri... abia își puteau acoperi cheltuielile! Ei, când ăsta... nu a mai fost bună firma Juky, a venit firma Asi, care știți cine e acționar, probabil, domnul Sălătioan Ioan, consilierul județean, președintele comisiei Buget-Finanțe", a declarat liderul de sindicat al DASPC Cluj, Ioan Rusu, într-un interviu pentru Ziar de Cluj.
ZIUA de CLUJ a cerut un punct de vedere directorului DASPC Cluj, Dan Tămaş, despre relaţiile contractuale pe care această societate, Asy Exim, le-a avut cu instituţia pe care o conduce.
„Acţionarul unei firme, administratorul ei, nu este problema noastră ca şi autoritate contractantă. Noi încheiem contracte cu 20, 50, 100 de firme, pe diverse segmente, pe noi ne interesează, din punct de vedere al legalităţii, procedura de achiziţie să fie legală , şi tinând cont de preţul cel mai mic. Această firmă nu aparţine acestui domn consilier judeţean Vasile Sălătioan, el nu are în această firmă nici calitatea de asociat, nici de administrator. (...) Se face o confuzie mare de acest domn, intenţionat, dânsul s-a ocupat de contractele pentru RSTVI, pe un preţ mult mai mare decât din 2013 de când am venit eu, şi nu cu firma Asy Exim s-a lucrat, din 2013-2014, ci cu alte firme, pe bază de licitaţie cu oferte depuse de fiecare. Firma Asy Exim a intrat în instituţie ca şi furnizor de servicii pe verificări centrale din 2015. În acest moment, în 2016, este contract încheiat pe verificare centrale, că ne obligă ISCIR-ul, cu altă firmă, nici vorbă de poveştile domnului Rusu. Această firmă a avut contract cu noi în 2014 spre 2015", a explicat directorul Dan Tămaş.
Consilierul judeţean PSD Vasile Sălătioan a afirmat pentru ZIUA de CLUJ că s-a retras din acea societate înainte ca firma să aibă contract cu Direcţia de Asistenţă Socială.
„În primul rând e denumirea greşită, e vorba de Asy Exim, o societate la care am fost până în anul 2013 asociat şi administrator, nu mai am treabă cu societatea, am cesionat părţile sociale atunci, eu am altă societate, Asy Instal, se poate vedea din declaraţia de avere. Deci, acolo mai lucrez cu 2 sau 4 ore nu mai ştiu exact cât am în contractul de muncă, deci nu am calitate care să fie incompatibilă cu funcţia mea. Mai mult decât atât, domnul Rusu este într-o eroare totală. (...)Societatea a fost a mea. Am condus-o cu ani în urmă. (...) Între timp eu mi-am făcut o altă societate, chiar două, una este Asy Instal, care nu are nici un contract pe bani publici, nici măcar nu lucrează sub antrepriză, la societatea Asy Exim sau altele, care au legătură cu DASPC sau cu alte unităţi administrativ teritoriale", a declarat consilierul judeţean Vasile Sălătioan.
În declaraţia de interese, depusă la Consiliul Judeţean în acest an, Vasile Sălătioan arată că este acţionar unic la S.C. Asy Instal SRL Dej, dar şi acţionar cu 50 % alături de soţia sa la o altă societate, S.C. Perfect Instal Service Dej.
Potrivit declaraţiei sale de avere, depusă tot în 2016 la CJ Cluj, Vasile Sălătioan a obţinut în anul fiscal anterior un venit de 7.994 lei de la societatea Asy Exim, cea care a avut contractul cu DASPC Cluj.
„Nici măcar nu îmi ştie numele, că mi-a scris Sălătioan Ioan iar eu sunt Sălătioan Vasile. Eu nu am nici o calitate în funcţii de conducere, director sau administrator sau asociat în societatea Asy Exim, se poate verifica", a precizat Vasile Sălătioan.
Consilierul judeţean PSD mai spune că s-a interesat la fosta sa societate să afle cum a câştigat contractul cu Direcţia de Protecţie Socială.
„M-am interesat la Asy Exim cum au câştigat contractul şi mi s-a spus: am participat la o selecţie de oferte, am avut preţul cel mai bun. Firma are o reţea foarte bună de service, a lucrat la multe instituţii, este înfiinţată din 1997. Este o firmă serioasă, a avut lucrări afară, în Franţa. Sunt speculaţii. Sunt o persoană care poate am deranjat prin poziţia mea destul de verticală acolo unde activez, atât la Dej când am fost, cât şi la Cluj, şi nu voi tăcea. Ce ar însemna? Să nu mai lucrez, aş putea să trăiesc din indemnizaţia de 690 de lei net pe lună, cât primesc de la consiliul judeţean? Trebuie să lucrez şi eu undeva", susţine consilierul judeţean Vasile Sălătioan.
Dan Tămaş este director al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DASPC) Cluj din 2013, în timpul guvernării USL. El a spus că a fost membru al PSD, dar că acum este funcţionar public iar postul de director l-a câştigat prin concurs.
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, i-a cerut demisia directorului DASPC Cluj, Dan Tămaş, pentru că acesta ar prejudicia imaginea forului judeţean, în condiţiile în care această direcţie se află în subordinea CJ Cluj.