Grupul statuar „Școala Ardeleană”, pus pe soclu. Când vor fi gata lucrările pe Kogălniceanu, Universității și străzile adiacente

Grupul statuar „Școala Ardeleană”, pus pe soclu. Când vor fi gata lucrările pe Kogălniceanu, Universității și străzile adiacente
| Foto: Facebook Iulia Ruxandra Costache

Au început lucrările pentru punerea pe soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană”. De asemenea, a fost realizată amplasarea pe soclu a bustului marelui savant Emil Racoviță. 

“A trebuit să obținem toate avizele pentru repunerea pe soclu a grupului statuar Școala Ardeleană. Avem aviz de la Mediu, aviz de la Monumente, pentru că – să fie clar – ei au dat soluția fără soclu. Acum avem toate avizele pentru ca să înceapă lucrările la punerea pe soclul a grupului statuar Școala Ardeleană și la bustul lui Emil Racoviță. Piatra am comandat-o din noiembrie, încep lucrările și cred și sper că până la sfârșitul lunii martie proiectul va fi finalizat”, a spus Boc, recent, la un post de radio local.

Reamintim că, societatea civilă s-a revoltat după ce firma de arhitectură Mossfern SRL a decis ca ansamblul statuar „Școala Ardeleană” să fie dat jos de pe soclu, acesta fiind amplasat la nivelul pavajului. Grupul statuar „Școala Ardeleană” a fost dezvelit în 1973, acesta fiind realizat de către sculptorul Romul Ladea. Soclu, pe de altă parte, a fost conceput separat de către arhitecta Adriana Matei, în 1969.

Pe o suprafață de peste 25.000 mp, proiectul de investiții cuprinde lucrări pentru strada Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente - Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu. Obiectivul general al proiectului este creșterea calității spațiului public, o componentă cheie pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă.

Valoarea totală a proiectului finanțat prin fonduri europene „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universităţii şi străzile adiacente” este de 48.721.315,94 lei - aproximativ 10 mil. Euro.

Proiectul de modernizare a început în ianuarie 2022 și avea termen limită luna iunie 2023, însă acesta a fost prelungit până la finalul lunii martie 2024. Banii provin din fonduri europene.

 

 

Comenteaza