Haos în cartierele Clujului. "Blocuri vulgare"

Haos în cartierele Clujului.
Blocurile care au fost parţial reabilitate termic şi vopsite în ultimii ani, oferă oraşului un aspect haotic, iar autorităţile nu fac nimic în această privinţă. Găseşti verde, galben, roşu, albastru, portocaliu şi gri într-o singură intersecţie.

Cine face o plimbare pe străzile oricărui cartier din Cluj-Napoca nu are cum să nu observe coloritul viu al blocurilor care au fost reabilitate termic. Pe lângă faptul că exteriorul locuinţelor nu este reabilitat la comun, ci separat, fiecare când şi cum îşi permite, proprietarii nu cad la un acord comun nici în ceea ce priveşte culoarea finală pe care să o aibă imobilele. Încântaţi de faptul că îşi pot personaliza exteriorul apartamentului după bunul gust, locuitorii blocurilor nu pun preţ pe aspectul de ansamblu al blocurilor în care locuiesc.

Cartierele Mărăşti şi Mănăştur par să se "laude" cu cele mai multe blocuri multicolore. Făcând înconjurul blocurilor de 12 etaje de pe strada Fabricii, din cartierul Mărăşti, poate cea mai "pastelată" arteră a oraşului, se pot observa chiar şi trei porţiuni de bloc vopsite în culori diferite, culori care diferă de la etaj la etaj, dar şi porţiuni care nu au intrat în reabilitare termică. Într-o intersecţie avem şi galben, şi maro, şi roz, şi albastru, şi verde, şi gri. N-o fi prea mult?

Lanţul de blocuri cu 10 etaje de pe strada Mehedinţi din Mănăştur, chiar dacă este complet reabilitat, are culori complet diferite unele de altele, fapt ce le dă un aer inestetic.

"Există în oraşul nostru multe mişcări de acest gen, care nu au avut o acţiune integral reuşită. Blocurile astea aş putea spune că arată într-adevăr destul de vulgar şi s-a ajuns aici deoarece aceste acţiuni s-au desfăşurat fără proiect. Nu au coerenţă, nu au detaliu, nu sunt adaptate şi au fost tratate grosolan. Asta este incultura construirii în România şi este o mare pacoste", a declarat arhitectul clujean Şerban Ţigănaş.

Designerul grafic Mirela Pete spune că felul în care sunt vopsite blocurile nu doar că indică lipsa de stil, dar afectează şi starea noastră de spirit.

"Blocurile acestea a căror culoare diferă de la etaj la etaj, sunt un mozaic, iar eu nu cred în artă la întâmplare. Aceste blocuri sunt un kitsch românesc, sunt ca un joc de Lego pentru copii, însă blocurile nu sunt o joacă. Trecând zilnic pe lângă blocuri în culori haotice devenim tot mai nervoşi. Aceşti oameni care aleg să-şi vopsească partea de bloc după bunul plac ar trebui să se gândească la faptul că nu poţi distruge o clădire care trebuie să fie unitară. Aşa cum nu merg nici măcar două stiluri arhitectonice diferite pe aceeaşi clădire, aşa nu merge nici vopsitul acesta care redă o totală lipsă de stil. Dacă e să aleg, arată mai bine blocurile acestea monocrome de care nu s-a atins încă nimeni, decât cele prea colorate", a spus Mirela Pete.

Pe de altă parte, există în Cluj şi blocuri care au fost vopsite în întregime, respectând o gamă de culori care nu sunt deranjante din punct de vedere vizual.

"Culorile pentru care au optat urbaniştii, în cazul unor blocuri, sunt bine alese. Am văzut culori complementare, o haină nouă de culori tari sau armonice, cu câte două culori calde sau două culori reci, care reuşesc să ne scape de griul comunist", a adăugat Mirela Pete.

Dan Ioan este administratorul a unsprezece blocuri, din care mare parte au fost parţial sau total reabilitate termic. Legat de coloristica imobilelor spune că totul este vag şi că Primăria Cluj-Napoca nu i-a dat informaţiile necesare.

"Culoarea şi-o alege fiecare. În unele cazuri cade la un acord comun întreaga scară de bloc, dar dacă nu au toţi bani să îşi izoleze, îşi fac pe rând, iar cu vopsitul procedează la fel. Eu am fost la Primărie şi mi s-a spus că există o paletă de unsprezece culori din care se poate alege, dar care sunt exact culorile nu ştie nimeni, nu mi-au spus, prin urmare fiecare şi-a vopsit după bunul plac. De-asemenea, am încercat reabilitarea termică a unor blocuri, pe fonduri europene, iar cei de la Primărie au spus că nu acceptă să ne dea banii decât dacă cei care deja şi-au făcut exteriorul, dau tot jos, şi îl fac din nou, parţial cu banii europeni, parţial cu banii lor", a spus administratorul.

Situaţii similare există şi în alte oraşe cum ar fi Sibiul, Bistriţa, Bucureşti, Piteşti sau Craiova. Alba Iulia se află printre puţinele oraşe în care autorităţile au luat măsuri, fiind permisă vopsirea blocurilor în maxim două culori alese dintr-un paletar agreat de specialişti. Primăria Cluj-Napoca a întârziat să dea informaţii legate de responsabilii pentru situaţia (in)esteticii blocurilor din cartierele oraşului.

Adnana Mocian

Comenteaza