Idei pentru Clujul verde. Parc în loc de garaje şi pădure în cimitir

Idei pentru Clujul verde. Parc în loc de garaje şi pădure în cimitir
Clujenii vor un oraş verde. Şi vin cu soluţii în acest sens în cadrul programului de Bugetare participativă derulat de municipalitate şi care însumează fonduri de 2 milioane de euro.

O primă popunere vizează amenajarea unor grădini verticale, iar o primă locaţie ar putea fi strada Potaissa. ''Propun crearea unor grădini verticale, după modelul Living Wall din Madrid pentru a aduce natura în spaţiile publice urbane. Primăria ar putea colabora cu Grădina Botanică pentru realizarea acestui proiect. Grădinile verticale au multiple beneficii: cost scăzut -maximizarea spaţiului: nu ocupă spaţiu în plan orizontal deci ar fi aceeaşi suprafaţă disponibilă pentru evenimente şi terase -plantele contribuie la curăţarea aerului şi scăderea temperaturii, un lucru important mai ales vara când aerul în oraş devine sufocant -spaţiile astfel activate devin mai plăcute din punct de vedere estetic", a explicat Diana Lupu. Buget estimativ 30.000 de euro. 

Alţi clujeni i-au urmat exemplul şi şi-au înscris ideile pe platforma online a programului menţionat. Spre exemplu, Sergiu Moişan şi Ovidiu Sabău cer demolarea garajelor de cartier şi înlocuirea acestora cu parcări şi spaţii verzi: ''Se doreşte demolarea garajelor existente şi înlocuirea lor cu parcare şi spatii verzi. Prin demolarea a 40 de garaje se pot crea 50 de locuri de parcare şi amenaja cel puţin 1.000 mp de spatiu verde cu arbori, băncuţe şi chiar şi un mic loc de joacă pentru copii", "După desfiinţarea vechilor garaje de tablă/beton, pe locul acestora să fie amenajate spaţii verzi, inclusiv cu locuri de joacă pentru copii sau pentru plimbarea animalelor de companie, după caz". Buget estiamtiv: 150.000 euro. 

Lazăr Cristian Palade a identificat o altă zonă ce ar putea deveni verde în următorii ani, şi anume cimitirul din Mănăştur: "O mică pădure cu vedere spre Mănăştur. Plantarea unor copaci (aleşi de specialist astfel încât să nu afecteze mormintele) care să acopere tot cimitirul Mănăştur. Se vede diferenţa dintre cimitirul Central şi cel din Mănăştur. Ar fi un "plămân verde" benefic pentru oameni şi pentru imaginea oraşului". Buget estimativ: 150.000 euro.

Proiectele clujenilor pot fi depuse până în 20 august 2017, iar cele care obțin cel mai mare număr de voturi vor fi implementate de către Primăria Cluj-Napoca începând cu 2018. Este primul proces de bugetare participativă online din România, prin care municipalitatea urmărește implicarea directă în luarea deciziilor privind proiectele orașului a tuturor celor care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca și au cel puțin 18 ani.

Comenteaza