Ies la suprafaţă „mizeriile" de la Direcţia Copilului

Ies la suprafaţă „mizeriile
Social democraţii fac presiuni pentru a-şi numi omul în fruntea DGASPC, au arătat surse liberale, pentru ZIUA de CLUJ. Vizat pentru acest post ar fi Dan Tămaş, căruia, însă, i se aduc acuze foarte grave din interiorul instituţiei.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Cluj (DGASPC) consumă anual mai mult de un sfert din bugetul total al Consiliului Judeţean. Până la acest moment, reprezentanţii instituţiei s-au străduit să păstreze aparenţa că activitatea pe care o desfăşoară nu poate fi pusă sub semnul îndoielii, însă din momentul în care social-democraţii şi-au exprimat interesul să-l înlocuiască pe actualul director, a început să curgă cu delaţiuni.

Cel care ar urma să ia locul Nicoletei Molnar în funcţia de director, Dan Tămaş (PSD), este atacat din toate direcţiile, fiind acuzat că în calitate de director al centrului de tineri, i-ar agresa constant pe copii. Există şi scrisori în care copiii mărturisesc astfel de episoade. Lui Tămaş i se impută că ar fi făcut trafic cu adopţii, alături de şefa unui alt serviciu din cadrul DGASPC, Monica Filip. Tămaş neagă toate acuzaţiile care i se aduc şi afirmă că este victima unei răzbunări din partea oamenilor PDL, care ar fi fost anagjaţi pe pile în perioada 2009-2012.

Nici instituţiile care se ocupă cu protecţia socială şi cu ocrotirea copilului nu sunt ferite de lucruri murdare. De o săptămână, de când s-a aflat că PSD face presiuni pentru schimbarea din funcţie a actualului director, Nicoleta Molnar, au început acuzele la adresa celui care ar urma să-i ia locul. Este vorba despre Dan Tămaş, cel care conduce un centru pentru tineri din cadrul DGASPC. O scrisoare transmisă din interiorul instituţiei îl descrie pe Dan Tămaş - membru PSD - drept acolitul unei alte doamne Monica Filip, cu care acesta ar fi desfăşurat mai multe afaceri, legate de trucarea unor adopţii şi până la comerţul cu mărunţişuri, în interiorul instituţiei. Mai grav este că lui Dan Tămaş i se reproşează că s-ar fi folosit de tinerii de la centru, pentru a-şi construi casa din Ciurila. De asemenea, există scrisori adresate conducerii DGASPC, ale unor tineri instituţionalizaţi. Aceştia descriu că ar fi fost bătuţi în mai multe rânduri de către Dan Tămaş.

Acesta neagă însă toate acuzaţiile şi spune că, în condiţiile date, nu prea mai simte nevoia să preia funcţia de director al DGASPC. "Este drept că eu conduc un centru în care se impune o oarecare severitate, însă acest lucru nu înseamnă că îi persecutam pe aceşti copii. Dimpotrivă, eu îi iubesc, pentru că lucrez de foarte mult timp în cadrul acestui centru. Am lucrat şi cu studenţi, ei pot confirma că am avut rezultate bune. Este drept, nu spun că nu au fost şi eşecuri, pentru că unii tineri aveau un comportament foarte dur, iar poliţia poate confirma că ei erau cei care creau cele mai multe probleme. Nu se poate spune, însă, despre mine că mi-am neglijat activitatea sau că am abuzat de aceşti copii, sau că i-aş fi dus să lucreze pentru mine", a comentat Tămaş. El arătat că în spatele acuzelor murdare care au fost lansate la adresa sa stă echipa actualei conduceri. „Dacă eu sunt cel care am creat atâtea probleme, de ce nu s-a deschis până la acest moment o anchetă pe numele meu, de ce conducerea a tăcut, iar acum se grăbeşte să mă murdărească în presă. Dacă ei ştiau de aceste aşa zise fapte, ce au păzit, până la acest moment?".

În opinia lui Tămaş, actuala conducere este speriată de deconturile pe care ar trebui să facă, pe perioada 2009-2012. „S-au cheltuit 250 de milioane de lei pentru o amărâtă de conductă de apă. S-au angajat oameni în conducere fără concurs, persoane apropiate de grupul PDL. Asta trebuie să explice conducerea actuală.", a încheiat Tămaş. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, social-democratul Ioan Oleleu, spune că s-a luat în discuţie eventuale schimbări la conducerea DGASPC, însă nu s-a precizat că Dan Tămaş ar fi cel mai potrivit pentru această funcţie. „De când am se fac speculaţii că vom face schimbări la nivelul DGASPC, primesc şi eu tot soiul de scrisori în care este atacată până şi familia lui Dan Tămaş. Este jenant că s-a ajuns aici. Oricum, vom ancheta tot ce se spune, iar dacă se dovedeşte că Tămaş a greşit, atunci el va trebui să plătească. De altfel, toţi cei care au greşit vor trebui să plătească", a spus Oleleu.

El a precizat că în prezent nu are nimic să-i reproşeze actualului director, Nicoleta Molnar. De cealaltă parte, liderul Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, spune că încă nu s-a ajuns la o concluzie cu privire la schimbarea directorului DGASPC. „Încă e prematur să ne pronunţăm. Şi dacă s-ar pune problema să schimbăm conducerea, e important pe cine punem în loc. Nu putem face schimbarea numai de dragul schimbării", a punctat Uioreanu.

Etichete
Comenteaza