Impozitul creşte, mai ales dacă ai firma acasă. Pentru unii însă scade la zero, anunţă primarul Emil Boc

Impozitul creşte, mai ales dacă ai firma acasă. Pentru unii însă scade la zero, anunţă primarul Emil Boc
Codul Fiscal face impozitele pe apartamente să crească spectaculos, mai ales pentru persoane juridice care au sediul firmei acasă. Pentru unele instituţii se anunţă, însă, scăderi spectaculoase.

Primarul Emil Boc a anunţat luni, la REALITATEA FM, că impozitul pentru organizaţiile nonguvernamantale din Cluj-Napoca va fi zero anul viitor.

„Vreau să dau o veste bună, oarecum în premieră, că în cazul asociaţiilor şi fundaţiilor, dacă până acum am acordat scutiri de impozit numai pentru cei care aveau unic obiect activităţi socio-umanitare, intenţionăm să acordăm acum scutire pe clădire şi teren ONG-urilor, întreprinderi sociale ca furnizor de servicii sociale, la care se adaugă scutiri la ONG- pentru activităţi fără scopuri lucrative.

Altfel spus, pentru toate organizaţiile no-guvernamentale. Este un sector extrem de important, sunt convins că banii aceştia, dacă îi investesc, fac un serviciu mai mare decât dacă ar plăti impozite pe taxe", a spus Boc.

Acesta a dat şi o veste proastă, însă nu în premieră. Aceea că, din cauza unor prevederi din noul Cod Fiscal, impozitele vor creşte, atât la persoane fizice, cât mai ales la persoane juridice. „La persoane fizice, prin simpla aplicare a prevederilor Codului Fiscal, va creşte impozitul la apartamente cu aproximativ 24%.

Cei care au sedii de firme în apartamente au obligaţia până în 31 martie, iniţial era 29 februarie, să facă o evaluare cu un expert ANEVAR pentru a se stabili o cotă de impozit. Noi avem la primărie un proiect de hotărâre în dezbatere publică şi am cerut colegilor să găsim acele soluţii prin care să ne respectăm angajamentele. Adică să nu mărim impozite şi taxele faţă de ceea ce am avut şi singurele creşteri să fie cele legate de aplicarea noului Cod Fiscal.

Altfel spus, ceea ce Codul Fiscal ne impune nu avem cum să evităm, iar pentru celelalte situaţii ne vom strădui să găsim soluţiile prin care să fie cât mai aproape de nivelul cât au plătit oamenii înainte. Punctul meu de vedere şi filosofia pe care o îmbrăţişez este aceea să ne apropiem cât mai mult ca marjă de cât au plătit înainte", a menţionat primarul.

Impozitul datorat de persoanele fizice, va fi calculat, din 2016, în funcție de destinația clădirii. Valoarea impozabilă a clădirii se va determina prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a acesteia, exprimată în metri pătrați, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp din tabelul prevăzut de Codul Fiscal. Valoarea impozabilă se va ajusta în funcție de rangul localității și de zona în care este amplasată clădirea, prin înmulțirea cu un coeficient de corecție.

Ministerul Finanțelor Publice explica faptul că, prin aplicarea unui calcul unitar pentru clădirile utilizate în scop nerezidențial, atât de firme, cât și de persoane juridice, va fi promovat un tratament corect pentru mediul de afaceri, urmând a fi eliminat tratamentul fiscal discriminatoriu dintre persoanele fizice și juridice care folosesc o clădire în același scop, respectiv realizarea unei activități economice.

Citeşte şi: S-a mărit şi încă zdravăn! Ce impozit pe locuinţă vei plăti în 2016 - TABEL

Comenteaza