În lupta de la Tribuna cad scriitorii

În lupta de la Tribuna cad scriitorii
Noul manager al revistei de cultură a desfiinţat contractele de muncă pentru trei redactori:Claudiu Groza, Ioan Pavel Azap şi Ştefan Manasia. Revista e finanţată exclusiv din banii Consiliului Judeţean, însă preşedintele Horea Uioreanu n-are nici o pârghie pentru a interveni.

Disputa apărută în redacţia revistei Tribuna se lasă cu concedieri. Noul manager, Mircea Arman, invocă o serie de nereguli juridice, susţinând că a fost obligat să recurgă la măsura concedierii celor trei redactori, Claudiu Groza, Ioan Pavel Azap şi Ştefan Manasia. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, afirmă că nu poate interveni în niciun fel, având în vedere că Arman trebuie să-şi asume deciziile pe care le-a luat, conform mandatului de manager pe care l-a obţinut prin concurs. Groza a subliniat că Arman nu face decât să se răzbune şi că îşi va apăra drepturile în instanţă.

După ce a câştigat concursul de manager de la revista Tribuna, Mircea Arman a intrat într-un conflict deschis cu oamenii din redacţie. Acesta spune că principalul motiv pentru care angajaţii s-ar fi revoltat împotriva sa ar avea legătură cu faptul că un alt om de cultura ar fi fost interesat să conducă această revistă. Ar fi vorba despre profesorul şi scriitorul Ion Vartic (fost director al Teatrului Naţional). Redactorul Claudiu Groza neagă însă orice implicare a lui Vartic. „Acestea sunt pure fantezii. Profesorul Vartic a făcut parte din comisia de concurs, iar domnul Arman a câştigat concursul. Faptul că noi am ajuns să nu ne înţelegem cu domnul Arman are legătură cu modul în care acesta s-a comportat cu noi", a spus Groza. El susţine că noul manager de la Tribuna a arătat de la bun început că are în plan să elimine echipa redacţională. „După unele discuţii contradictorii pe care le-am avut pe tema unor articole ale unor colaboratori, domnul Arman a decis pur şi simplu să renunţe la şedinţele de redacţie. Apoi au început şi alte abuzuri. În tot acest timp în care noi i-am reclamat comportamentul abuziv el nu a făcut nici un gest de reconciliere. Nu ne-a invitat niciodată la o întâlnire colectivă pentru a discuta problemele din redacţie. N-a arătat nici un fel de deschidere în ceea ce ne priveşte, dimpotrivă a făcut tot posibilul pentru a ne îndepărta", a spus Groza.

Arman spune că a încercat să facă tot posibilul să ajungă la o înţelegere cu echipa redacţională, însă nimeni nu a fost dispus să-l asculte. „Iniţial le-am spus că nu trebuie să se streseze foarte tare, că e în regulă dacă vin câte două, trei ore pe zi la serviciu, dar apoi m-am trezit cu o redacţie complet goală. Mi-am spus că nu se poate să vin într-o redacţie şi să mă lovesc numai de uşi. Le-am cerut să vină în fiecare zi, iar apoi au început să apară reacţii de tot soiul", afirmă Arman. Acesta spune că ar fi purtat discuţii cu unii dintre redactori şi că le-a cerut să-şi vadă de activitate, exact ca şi înainte. „Nu am fost ascultat şi atunci am realizat că tot scandalul acesta e întreţinut de bună voie", a spus Arman. Totuşi, el spune că decizia de a-i concedia pe cei trei redactori, Claudiu Groza, Ioan Pavel Azap şi Ştefan Manasia, n-ar avea absolut nicio legătură cu toate aceste neînţelegeri. „Foştii manageri nu şi-au făcut treaba cum trebuie, ca atare eu sunt pus acum în situaţia de a rezolva o situaţie care trenează din 2010", a spus Arman. El susţine că potrivit unei hotărâri de Consiliu Judeţean aprobată în 2010, noua organigramă prevedea anumite posturi superioare de redactori, pentru care nu s-ar fi organizat concurs. Acestea ar fi fost ocupate în mod nelegal de Claudiu Groza, Ioan Pavel Azap şi Ştefan Manasia. „Ce s-a întâmplat de fapt? Cei trei au trecut de la un grad inferior de redactor la un grad superior. Numai că legea spune că aceste posturi trebuiau scoase la concurs, lucru care nu s-a întâmplat, iar asta este o chestiune complet nelegală. Prin urmare, acum sunt obligat, prin lege, să desfiinţez posturile actuale şi să înfiinţez altele noi, urmând să organizăm şi concurs. Acesta e motivul pentru care le-am desfăcut contractul de muncă celor trei redactori", a spus Arman.

Revista Tribuna e finanţată exclusiv din bugetul Consiliului Judeţean. Preşedintele instituţiei, Horea Uioreanu, a afirmat că a încercat să stea de vorbă atât cu redactorii, cât şi cu managerul. „Din păcate, eu nu am nici o pârghie să intervin astfel încât să pot să mulţumesc pe toată lumea. Domnul Arman a câştigat un mandat de manager. Atât timp cât ocupă această poziţie este responsabil pentru absolut toate deciziile pe care le ia. El spune că legea îl obligă să ia această măsură, de a-i concedia pe cei trei redactori. Nu pot decât să-i transmit că, în cazul în care se va dovedi că a greşit, Consiliul Judeţean se va întoarce împotriva lui. De altfel, aşa spune şi legea. El poate răspunde numai pentru daunele şi prejudiciile pe care le produce Consiliului Judeţean", a comentat Uioreanu. Pentru postul de manager al revistei Tribuna a candidat, pe lângă Mircea Arman, profesorul şi scriitorul Ovidiu Pecican. Majoritatea intelectualilor clujeni, 500 la număr, au semnat petiţia împotriva lui Mircea Arman, însă Uioreanu a precizat că indiferent cât de mare ar fi presiunea publică, Consiliul Judeţean nu-şi poate permite să-l înlăture pe Arman, având în vedere că acesta a câştigat un concurs.

 

 

Comenteaza