Încă două parking-uri se pregătesc de şantier

Încă două parking-uri se pregătesc de şantier

Au început lucrările la două parking-uri supraterane în Mănăştur şi se pregătesc de şantier alte două: unul tot în cel mai mare cartier la oraşului, iar altul central. Sunt însă ele suficiente? În prezent, Cluj-Napoca are un loc de parcare la patru maşini. 

Primăria Cluj-Napoca a dat ordinele de începere a lucrărilor pentru garajele supraterane de pe strada Primăverii din Mănăştur, de la numerele 8 şi 20. Vorbim despre 666 de noi locuri de parcare. Costurile totale se ridică la 50 de milioane de lei (fără TVA), bani de la bugetul local, constructorul este TCI Contractor General, iar termenul de execuție 18 luni. În primăvara lui 2019 se pregătesc de şantier parking-urile gândite pe Mogoşoaia şi Hasdeu. 

"La Mogoşoaia 7 vom avea autorizaţia de construire în februarie 2019 şi vom putea da ordinul de începerere a lucrărilor. Licitaţia este deja adjudecată. Suntem în fază avansată şi cu autorizaţia de construire pentru parking-ul din Hasdeu, în martie 2019 ar urma să putem da ordinul de începe a lucrărilor şi aici", a spus Dan Tarcea, viceprimar al Clujului, la Realitatea FM Cluj. 

Paking-ul Mogoșoaia se construiește pe o suprafaţă de 3.910 mp, într-un spaţiu ocupat acum de 99 de garaje de cartier. Va avea 292 de locuri de parcare, iar accesul va fi pe str. Emil Cioran, iar ieşirea se va face în str. Mogoşoaia. Pentru construcţia garajului suprateran din Hasdeu, municipalitatea este asociată cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), protocolul fiind încheiat pe 99 de ani. Va fi realizat pe str. Păstorului 67-69, pe un teren de 1.992 mp şi va avea 320 de locuri. 

Peste 500 de garaje de cartier au fost desfiinţate în 2018 pentru a face loc noilor parking-uri şi demolările vor continua şi în 2019. "Sunt luate în calcul peste 50 de platforme de garaje, am identificate aproximativ 10 şi urmează să trimitem somaţiile. Nu sunt locaţii în care se vor face parking-uri, dar prin demolare putem obţine minim 60 de noi locuri de parcare", a explicat Tarcea. 

Parking privat în centrul Clujului

Garajul suprateran, al cărui beneficiar este Casa de Pensii a Bisericii Reformate, va fi situat pe strada Avram Iancu nr. 23-24, în apropierea Cimitirului Central din Cluj-Napoca. Va fi ridicat pe o parcelă în suprafaţă de 2.113 mp şi va fi dispus astfel: două subsoluri, parter, trei etaje şi terasă. În total va avea o suprafaţă de 9.984 mp, din care 549 reprezintă funcţiuni comerciale/ servicii, alimentație publică, funcțiuni administrative/ birouri. Conform proiectantului - biroul de arhitectură Dico şi Ţigănaş - garajul suprateran ar urma să dispună de 333 de locuri de parcare, între care şi locuri speciale destinate persoanelor cu dizabilităţi, plus locuri de parcare pentru biciclete.

Încă şase parkinguri în proiect, altul blocat

La începutul anului 2018, primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că alte șase parkinguri sunt în diverse faze de realizare a documentației. Este vorba despre proiectele de pe străzile Albac-Azuga, Trotușului, Gheorghe Dima – vest, Sighișoara, Liviu Rebreanu și Piața Cipariu. Un alt parking este gândit pe terenul Institutului Oncologic, pe Republicii – Ion Creangă. “Proiectul este blocat la Ministerul Sănătății și voi încerca să discut cu doamna ministru să îl deblocăm”, a explicat edilul. 

În Cluj-Napoca sunt circa 210.000 de maşini şi abia 42.000 de locuri de parcare disponibile. 

Comenteaza