Încep lucrările la noua pistă a aeroportului

Încep lucrările la noua pistă a aeroportului
Consiliul Judeţean va semna mâine contractul pentru execuţia noii piste a aeroportului, etapa I, de 2.100 de metri, cu asocierea Construcţii Napoca - Icco Systems - Geo Arc Otopeni. Lucrările vor dura şase luni.

Organizarea de şantier de la noua pistă a aeroportului va demara în această săptămână, a anunţat ieri preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj , Alin Tişe. Oficialul a declarat că reprezentanţii Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) au respins contestaţia Romstrade, iar forul judeţean va semna astăzi contractul de execuţie cu asocierea condusă de Construcţii Napoca, câştigătoarea licitaţiei pentru amenajarea primilor 2.100 de metri din noua pistă a aeroportului, de 3.500 de metri, cu un preţ de peste 137 de milioane de lei.

Prima parte a noii piste de decolare-aterizare a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca (AICN), în lungime de 2.100 de metri şi în valoare de peste 30 de milioane de euro, va fi construită de un consorţiu condus de Napoca Construcţii SA. Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat că CNSC a respins contestaţia Romstrade şi a dat undă verde semnării contractului pentru execuţia noii piste cu asocierea care a câştigat licitaţia organizată anul acesta de administraţia judeţeană.

Consorţiul Construcţii Napoca - Icco Systems - Geo Arc Otopeni a propus un preţ de 137.808.522 de lei pentru execuţia primilor 2.100 de metri din noua pistă a aeroportului. La această valoare se va semna contractul de execuţie. "Miercuri (astăzi - n. red.) vom semna contractul, iar joi poate demara organizarea de şantier. Contractul va trebui respectat, în sensul că ceea ce s-a licitat trebuie executat şi plătit. Dacă vor apărea lucrări suplimentare, atunci aceasta este altă discuţie. Lucrările trebuie terminate în şase luni", a atras atenţia preşedintele Alin Tişe, în cadrul unui briefing de presă. El a adăugat că, în paralel, administraţia judeţeană va demara licitaţia porţiunii de la 2.100 la 3.500 de metri din noua pistă, unde trebuie mai întâi finalizate lucrările de deviere a râului Someş. "Cei de la Direcţia Apelor Someş-Tisa se pot apuca de lucrări, dinspre Apahida, în aşa fel încât să putem să ne apucăm şi de cealaltă bucată a noii piste. Din câte am fost informat, sunt încă în licitaţie, însă spre să nu apară probleme. Visul meu este ca din 2013 să putem să zburăm la New York de la Cluj. Mulţi îmi vor spune că doar visez, dar eu sunt convins că va fi un început de drum pentru zborurile transatlantice", a menţionat Tişe.

Directorul Construcţii Napoca, Ştefan Dimitriu, spune că asocierea se va strădui să respecte termenul de contract pentru execuţia pistei, şase luni. "E un termen la care ne-am angajat şi pe care ne vom strădui să îl respectăm. Sunt însă şi chestiuni care nu depind doar de noi. Este şi vremea, care în ultimii ani ne-a cam făcut figuri. Nu o să ne facem că lucrăm, ci chiar vom lucra, în aşa fel încât să executăm cât mai mult din contract până la iarnă, având în vedere că acest contract a întârziat din cauza contestaţiilor. A fost un pic de răutate la mijloc. Eu recunosc dorinţa şi interesul constructorilor, însă orice inginer pe care l-ar fi întrebat contestatarii le spunea că oferta noastră este realistă, iar în plus, valorile morale sunt mai importante", a spus Dimitriu. Directorul Construcţii Napoca a declarat că, după cărămida inaugurală la noua pistă, lucrările vor intra în linie dreaptă, probabil de săptămâna următoare.

Şeful Direcţiei Apelor Someş-Tisa, Flaviu Radu, a declarat că contractul pentru amenajarea râului Someşul Mic (care implică şi devierea cursului râului în zona aeroportului ) este în curs de adjudecare. "Comisia a mai cerut lămuriri şi lucrează la stabilirea câştigătorului. Dacă nu vor fi probleme legate de contestaţii, lucrările pot începe şi din acest an", a subliniat Flaviu Radu.

Actuala pistă a aeroportului a fost construită în anul 1968 şi are o lăţime de 30 de metri. Directorul aeroportului, David Ciceo, spune că acum capacitatea portantă a pistei - rezistenţa la greutatea navelor care aterizează şi decolează - nu este suficientă pentru aeronave mai mari şi nici pentru traficul estimat de aeroport pentru următorii ani. Conform studiului de fezabilitate pentru noua pistă de aterizare-decolare a aeroportului, aceasta va avea o lungime de 3.540 m şi o lăţime de 45 m, iar lucrările se vor realiza în două etape. Prima urmăreşte construcţia pistei de 2.100 m, iar a doua parte a pistei va fi realizată după devierea râului Someş, până la o lungime de 3.500 m. Conform aceluiaşi document, proiectul noii piste va include un sistem de balizaj performant, platforme de îmbarcare-debarcare şi căi de rulare.

 

 

Comenteaza