Iniţiativă de mare succes în Vest, implementată la Cluj. Grădinile de bloc, în dezbatere publică

Iniţiativă de mare succes în Vest, implementată la Cluj. Grădinile de bloc, în dezbatere publică
| Foto: Facebook/ Adrian Dohotaru

Asociaţia Societate Organizată Sustenabil (SOS) organizează o dezbatere publică privind felul în care grădinăritul comunitar poate fi susţinut şi promovat, la Cluj. În urma acesteia, un memoriu va fi depus la Primăria Cluj-Napoca pentru crearea de politici publice care să încurajeze practicarea acestuia.

SOS Cluj propune o dezbatere publică despre  promovarea grădinăritul comunitar în interiorul orașelor. Potrivit activiştilor, această practică reprezintă o soluție locală la o problemă globală: criza climatică ce afectează întreaga planetă.

"Argumentele pentru a avea grădinărit în interiorul orașului sunt ecologice, în primul rând, legate de producerea de hrană sănătoasă și proaspătă, dar și de ordin civic pentru că grădinăritul comunitar este un excelent liant social.

Din punct de vedere ecologic, grădinăritul urban existent și mai ales cel care cucerește noi spații urbane reglează temperatura orașului, preia o parte din apele pluviale curate (se reduc costurile canalizării și filtrării acestei ape), iar prin compostare se reduc costurile legate de salubrizare.

Din punct de vedere social, se îngrijesc mai multe spații verzi de către locuitori. Ele pot deveni spații atrăgătoare și nu obstacole urbane. Din această deschidere a unor spații urbane beneficiază toate părțile: proprietarul terenului poate să aibă facilități legate de reducerea impozitului pe proprietate.

Orașul beneficiază de noi spații verzi care împrospătează aerul, iar comunitatea câștigă locuri noi de întâlnire. Prin grădinărit urban se păstrează tradițiile locale și soiurile autohtone, se alimentează piețele volante, se păstrează obiceiul de a merge la piață pentru legume proaspete și locale", arată organizatorii dezbaterii.

Dezbaterea va avea loc vineri, 29 noiembrie, ora 17:00, în incinta Palatului Urania (str. Horea nr. 4). Invitați sunt Ovidiu Cîmpean -  director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Diana Culescu (online) - Asociația Peisagiștilor din România, Nicolas Triboi (online) - peisagist Atelier Foaie Verde, membru al board-ului Fundației Pro Patrimonio, Radu Crăciun (online) - grădinar, Asociația Română de Permacultură, Ana Horhat - peisagist, Adrian Dohotaru - SOS Cluj, deputat independent, Cristina Pișleag, Tiberiu Ciolacu - arhitecţi Planwerk, Octav Florescu - iniţiator al proiectului de grădinărit comunitar pe acoperiș, câștigător al procesului de bugetare participativă Cluj-Napoca 2019.

Pe baza discuţiilor va fi redactată o schiţă de politică locală pentru grădinărit, care va fi depusă la primărie în vederea întocmirii unei hotărâri de Consiliu Local (HCL) care să dea startul grădinăritului comunitar în municipiu. Adrian Dohotaru susţine că grădinăritul urban trebuie păstrat şi răspândit în oraş, întrucât această practică încheagă comunităţile locale şi reprezintă o atracţie pentru locuitorii din cartiere.

"Una din plăcerile mele în cartier, dar nu numai, e să îi explorez grădinile. Când îl luam pe fiul meu de la grădi, intram și pe la grădinile din zona La Terenuri. Sau să descopăr grădinile de lângă garaje, la Calvaria pe potecuța de sub vie. Sau să alerg pe lângă grădinile, tot informale, de lângă stufărișul Parcului Est. Sau să vorbesc cu vecina de la parter de la blocul mamei în timp ce grădinărește.

Aceste practici merită păstrate și răspândite, pentru că grădinile informale s-au tot diminuat în ultimele decenii în urma expansiunii imobiliare, dar și din cauză că a fost considerată (greșit!) drept o practică necivilizată. De aceea, lucrăm la un memoriu pe care îl oferim primăriei, ca să adopte o HCL prin care încurajăm grădinăritul comunitar la Cluj, apoi în toată țara", a scris deputatul, pe pagina sa de Facebook.

Prima iniţiativă pentru grădinărit comunitar din municipiu a fost „La Terenuri – Spaţiu comun în Mănăştur”, care a început în 2012 ca o intervenţie cultu­rală şi s-a transformat într-o iniţiativă care promovează participarea colectivă pentru întreţinerea şi protejarea uneia dintre puţinele zone verzi rămase în cel mai populat cartier al Clujului. Încă de la început, unul dintre elementele specifice acestui cartier au fost grădinile urbane create de locuitorii din zonă în urmă cu 30 de ani.

Prin iniţiativa „La Terenuri“ spaţiul verde a fost readus la viaţă, unul dintre elementele centrale ale locului fiind grădina comunitară urbană creată pe locul vechilor grădini de echipa proiectului împreună cu copiii şi grădinarii din Mănăştur. De-a lungul anului sunt organizate ateliere de grădi­nărit cu copiii din zonă, iar toamna sunt organizate ateliere de gătit cu legume din grădini şi de la agricultorii clujeni.

Mai mult, grădini urbane urmează să apară şi pe Canalul Morii, în cartierul Plopilor, unde arhitecţii de la Planwerk au un proiect de revitalizare şi modernizare a spaţiului verde. Astfel, pe malul drept al Canalului Morii, echipa de arhitecţi propune amenajarea unor grădini urbane, ţinând cont de faptul că în zonă există deja foarte multe astfel de grădini apărute spontan, care sunt astăzi doar parţial utilizate.

"Aceste grădini fac parte din istoria locului şi sunt o reminiscenţă a sistemului socialist. Vom păstra această temă, însă dorim să o reamenajăm, astfel încât să fie dotată cu diferite facilităţi, mici depozite, surse de apă şi curent, spaţii comune cu mese şi bănci", a adăugat Cristina Pișleag, arhitect Planwerk. (Vezi aici cum va fi remodelat Canalul Morii)

În Germania, grădinile comunitare au devenit o tradiţie adânc înrădăcinată în cultură, reprezentând o sursă importantă de hrană în timpul celor două războaie mondiale. Pe măsură ce economia s-a refăcut, grădinile urbane au început să reprezinte mai puţin o necesitate şi mai mult un lux pentru locuitorii în vârstă, cu precădere în Germania de Vest, potrivit ziare.com. 95% dintre cele 1 milion de grădini ale Germaniei sunt ocupate acum, vârsta medie a membrilor asociaţiilor de grădinari fiind de 56 de ani. 

Comenteaza