Insolvenţa Clujana rupe USL

Insolvenţa Clujana rupe USL
Câţiva liberali fac presiuni pentru ca societatea Clujana să intre în insolvenţă. Social-democraţii refuză această variantă, astfel că reprezentanţii celor două formaţiuni politice au intrat într-un nou conflict.

Clujana se confruntă cu probleme şi mai mari de la momentul în care conducerea fabricii a fost schimbată. Liderii PSD şi PNL au decis să-şi împartă conducerea acestei societăţi, iar acum oamenii care au fost numiţi în aceste posturi au intrat într-un conflict pentru că nu se înţeleg sub nici o formă în privinţa strategiei de redresare. Liberalii fac presiuni ca fabrica să intre în insolvenţă, spun sursele ZIUA de CLUJ, în timp ce social-democraţii contestă această soluţie.
Recent, directorul fabricii, Dorinel Şumlea l-ar fi luat la rost pe preşedintele Consiliului de Administraţie, Daniel Mihiş, mai spun aceleaşi surse, pentru că acesta din urmă şi-ar fi arogat atribuţii pe care nu le are. Declaraţiile liderilor politici privind redresarea fabricii de încălţăminte au fost doar vorbe în vânt. În realitate, situaţia acestui brand de Cluj e una gravă, deoarece liderii din conducerea socităţii nu se înţeleg sub nici o formă. Sursele ZIUA de CLUJ au informat că liberalii fac presiuni pentru a băga în insolvenţă fabrica şi există interes pentru a face acest lucru, având în vedere comisioanele care pot fi încasate în urma unei astfel proceduri judiciare. De cealaltă parte, social-democraţii refuză insolvenţa pe motiv că o astfel de procedură nu ar avea cum să salveze fabrica de la moarte. Directorul Clujana, Dorinel Şumlea, nu a dorit să comenteze informaţiile ZIUA de CLUJ, însă a ţinut să precizeze că nu va putea să accepte ca fabrica să intre în insolvenţă.

„Nu cred în această soluţie de redresare, iar ca atare nu am cum să fiu de acord cu ea. Mai grav e că toate aceste zvonuri legate de insolvenţă nu fac decât să ne încurce în demersul nostru de a semna noi contracte care să ne aducă venituri", a spus Şumlea. El a admis că nu are o colaborare strălucită cu colegii săi din PNL, însă a transmis că atât timp cât este lăsat să îşi facă treaba la Clujana, situaţia fabricii se va schimba în bine. „E adevărat că avem o datorie la Finanţe de 1,2 milioane de euro, însă pe aceasta o vom putea plăti în tranşe. Am avut o discuţie cu reprezentanţii Direcţiei de Finanţe care m-au asigurat că nu ne vor cere insolvenţa cât ne plătim cheltuielile actuale la timp, iar, în tranşe mici, şi datoria. Prin urmare, dacă creditorii noştri nu ne vor în insolvenţă, nu înţeleg de ce ne-ar vrea altcineva", a spus Şumlea.

Sursele ZIUA de CLUJ spun că acesta ar fi avut o dispută cu Mihiş (consilierul liderului administraţiei judeţene, Horea Uioreanu), pentru că acesta şi-ar fi arogat atribuţii pe care în mod firesc nu le-ar avea în calitatea sa. Mihiş ar fi vrut să-şi aprobe propria organigramă, iar cei doi s-ar fi certat în mai multe rânduri, cu atât mai mult cu cât, tot Mihiş ar fi şi cel care ar milita pentru insolvenţa societăţii. De altfel, Uioreanu nu neagă că insolvenţa ar fi o soluţie pentru redresarea fabricii, dar spune că nu se pune problema ca cineva să aibă vreun interes în sensul acesta. „E normal să ne gândim la insolvenţă când există o datorie atât de mare. Noi am preluat aşa fabrica, cu această datorie, însă ea va trebui plătită şi nu văd ce altă soluţie poate avea conducerea. Aştept să vină cu propuneri, pentru că decizia nu o iau eu sau PNL. Consililul Judeţean, în calitate de acţionar majoritar, va decide ce trebuie făcut. Un lucru este cert - că acea datorie trebuie plătită, iar dacă ea nu poate fi plătită de către actuala conducere, doar insolvenţa ne mai rămâne la îndemână", a spus Uioreanu.

Liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a menţionat că nu a avut o discuţie cu Uioreanu pe această temă, dar că nu e de acord cu insolvenţa. „Eu aştept ca actuala conducere a fabricii să semneze cât mai multe contracte pentru a putea avea încasări cât mai mari. Nu cred că are vreun sens să vorbim acum despre insolvenţă şi, oricum, eu unul nu aş fi de acord cu ea", a spus Lăpuşan.

 

Etichete
Comenteaza